Taş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir LokantasıŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Yıllardır aşçı olmak isteyen Yeter Kuş, “İyi yemek yapan kadınlar bir platform kursak” hayalini gelini Zeynep Kuş ile birlikte gerçekleştirdi. Gelin-kaynana ‘YaptırYe’ isimli platformu kurdu. Ev kadınları platforma kayıt oluyor, müşteriler de ev yemeklerini tadıyor.
#Fast Food10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıTürk mutfağına olan merakıyla da bilinen başarılı müzisyen Karsu şu sıralar Michelin yıldızlı şef Ahmet Dede’nin İrlanda, Baltimore’daki restoranında staj yapıyor. Hazırlıkları, temizliği halledip alışverişe çıkıyor. İki başarılı ismin yollarının kesişme hikâyesini tencere tava sesleri eşliğinde kendilerinden dinledik.
#Ahmet DedeEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#Seyahat‘İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni’, ismiyle uyumlu ama isminin söylediğinden çok daha fazla şeyi tatlı ve akıcı bir dille anlatan bir kitap. Marianna Yerasimos, güçlü anlatımı, entelektüel dikkati ve ayrıntıcılığıyla keyifle okunan, hemen mutfağa girip pişirmeye özendiren bir kitap yazmış.
#İSTANBULLU RUM BİR AİLENİN MUTFAK SERÜVENİZeytin, İzmir’in en özel restoranlarından biri. Arkasında 15 kadının emeği var. Tamamıyla bir aile, anne, baba, teyze, hala dayanışması olarak kurulan Zeytin’de Ege lezzetleri sunuluyor. Zeytin geçen yıl yanına İzmirli iş insanlarını da alarak büyüdü. Her öğlen bin kişiye tencere yemekleri sunulan bir restoran oldu.
#ZeytinBeslenme alışkanlıklarımız hızla değişiyor. Her gün yeni bir yiyecek popüler oluyor, sonra modası geçiveriyor. Bebek ve çocuk beslenmesiyle yetişkin beslenmesi arasında farklar oluşuyor. Peki, bebekleri doğru beslemenin yolları nedir? Sağlıklı çocuk yetiştirmek için neler yapılmalı? Dr. Şirin Seçkin ile adım adım beslenme önerileri verdiği yeni kitabı ‘0-2 Yaş Doğru Beslenme’yi konuştuk.
#Şirin SeçkinTürk aile yaşam şeklinin odak noktası olan mutfağın yerleşim düzenini, pişirme araç ve gereçlerini, sunum kaplarını, yiyecek saklama sistemini somut biçimde anlatan mutfak müzelerini çok önemsiyorum. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin öncülük yaptığı bu çalışmalara Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi muhteşem bir müzeyle eşlik etti. Ben de müzeyi ziyaret ettim. Mutfak kültürü mirasımızı gelecek nesillere aktaran bu kıymetli çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum.
#Sahrap SoysalMusakkanın karekökünden yola çıkıyor kadayıfın algoritmasını alıp mantısını pişiriyor... Robert Kolej’den Harvard’a uzanan yolda, bir hastane yöneticisinin kendi mutfağını yaratan lezzet mimarına dönüşme öyküsü... Bol matematik, çok baharat, fazla zeka ve karşınızda “Mucize Lezzetleri” ile Refika Birgül...
#İzzet Çapa