Güncelleme Tarihi:
Yapması biraz zahmetli olsa da yemesi enfes bir lezzettir. Hatta bazen kendimizi kaptırıp yerken tencerenin dibini gördüğümüz bile olur. Doğu’da etlisi, Ege’de zeytinyağlısı yapılır genelde. İkisinin de tadı şahanedir! Elle yendiği zaman verdiği tat ikiye katlanır. İncecik sarılmışı daha makbuldür.
Yaprak sarma tarifi
Yapımı saatler, tüketmesi ise dakikalar alır. Dış kabuğunun yani bulgurlu kısmının çıtır çıtır olanı makbuldür. İçindeki cevizler ağza geldiğinde yenmesi daha bir tat verir. Üzerine de bol limon, ohh mis!
Mantı yapmak sanat işidir! Önce hamuru hazırlanıp incecik açılır, karelere bölünür, içine bir çimdik kıyma konarak minik minik sıkılır. Üstünde bol yoğurt konur. En son naneli ve kırmızı biber sos eklenerek tabak tabak yenir.
Pastırmalı ya da sucuklu kurufasulyeye kim “hayır” diyebilir ki! Yanına da anne turşusu olduğunda tadından yenmez.
Kıvamı çok iyi tutturulmalıdır, cıvık olmaması gerekir. Her saatte yenilebilen nefis aperatiftir. Marul yaprağının arasına konularak üstüne de limon sıkıldığında tam ağızlara layık olur.
Mercimek köftesi tarifi
Çeşitli yapılışları vardır. Kimi kuru soğan koyar kısırın içine kimiyse yeşil soğan. Bu kısmı damak tadınıza kalmış. Ancak nasıl yapılırsa yapılır yanına buz gibi yayık ayranla süper gider.
Patlıcanla yapılan en güzel yemeklerin başında gelir. Artan kıymalı sosuna yumurta kırılınca enfes bir lezzet daha çıkar ortaya. Anne yemeklerinin şahıdır. Pilavla şahane ikili oluştururlar.
Hiç sıkılmadan yenilebilen Türk mutfağının şaheserlerindendir kendisi… Yanına yoğurtlu naneli sosla harika gider. Yapılışı da kolaydır üstelik.
İster kahvaltıda çayla, ister akşam yemeğinde bol köpüklü ayranla… Zamanı yoktur gözlemenin! Çeşit çeşit iç harçla yapılabilir. Yalnız hazır yufkayla olanı değil, annelerin yaptığı el açması makbuldür.
Özellikle yaz aylarının vazgeçilmeyen lezzetlerindendir kendisi. Kıymalısı da yapılır zeytinyağlısı da. Sebze yemeklerinin şahıdır. Fasulyeler kılçıksızsa yemeği şahane olur.
Taze fasulye tarifi