Öyle şehirler vardır ki, daha gitmeden âşık olursunuz, gittiğinizde ise ilk aşk misalı unutamazsınız. Kentin kokusunu içinize çektiğiniz andan itibaren bağlanırsınız o şehre. Gitme vakti gelse dahi gidemezsiniz, ruhunuzdan parçalar kalır şehirde. Heredot'un ‘’Yeryüzünde bilinen en güzel gökyüzü altına kurulmuştur.’’ diyerek methettiği Alaçatı da öyle oldu benim için. Âşık olduğum ve asla uyanamayacağım bir rüya olarak kaldı. İste size benim Alaçatı gezi rehberim...
#AlaçatıYaz mevsimi henüz bitmedi. Hatta önümüzde yazın keyfini çıkarabileceğimiz bir bayram tatili bizi bekliyor. Çoğumuz planlarını yaptı bile. Ben de bayram için işinize yarayacağını düşündüğüm bir Alaçatı mekanlar dosyası yapmaya karar verdim. Yazın birkaç gittiğim Alaçatı’da en beğendiğim ve keyif aldığım mekanları karışık olarak sıraladım. İşte o mekanlar...
#AlaçatıPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeMavi yolculuk turlarının öncüsü Marmaris, Mavi Bayraklı plajları, yılın ortalama 300 günü yüzünü esirgemeyen güneşi, turizme kazandırılan yeni arkeolojik eserleri ve uluslararası kültür-sanat festivaliyle bu yazın da yıldızlarından biri olacak. Marmaris’i ziyaret etmeyi planlayanlara semt pazarlarından gizli kalmış koylarına, kalesinden günlük yağı gibi şifalı yerel ürünlerine kapsamlı bir rehber hazırladık.
#MarmarisAlaçatı’nın dünyada sayılı yerlerden biri olduğunu söyleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, “Çeşme henüz dünya markası değil. Bunu şimdi yapamasak da elbet bir gün yapacağız. Niş projelere imza atıp, turizmi 12 aya yayıp, Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kaderini değiştireceğiz” diyor.
#1Gelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge Akgün6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmazİzmir Torbalı’da bir İonia şehir devleti Metropolis. Tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle Lonely Planet’ın 2024’ün görülmesi gereken 10 şehrinden biri seçtiği İzmir’in popüler noktaları arasında kaynayıp giden zenginliklerinden sadece biri... 30 yıldır kazılıyor, müthiş eserler çıkarılıyor, binlerce yıllık yapılar ayağa kaldırılıyor. Bir gününüzü ayırıp ziyaret edin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanSon yıllarda yeme-içme dünyasının hakkında en çok konuşulan mekânlarından biri MOMO. Mekânın yaratıcısı ve patronu Burak Beşer şimdiye kadar geri planda olmayı tercih etmişti. İlk kez bu röportajda tüm merak edilenlere yanıt veriyor.
#Burak Beşerİlk ciddi girişimini lise yıllarında hayata geçirir. Mahalleliye zeytin satar. Zeytin kralı olma hayali, dedesinin ürünleri daha düşük fiyata tüccara satmasıyla son bulur. Üniversite sonrası kariyerine profesyonel olarak devam etse de aklında hep kendi işini yapmak vardır.
#1Türkiye’nin 81 şehrinin her birini en az dört kez ziyaret eden gezgin Seymen Bozaslan’ın yeni kitabı yayımlandı. ‘100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi’ içindeki 4K videolardan çevrimiçi dinleme listelerine günümüz seyahat tutkunlarına uygun rehber niteliğinde.
#SeyahatPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak BeşerALAÇATI’da son yıllarda gürültü kirliliği nedeniyle gece mekanları mahalle dışına taşınmaya başlayınca sörf alanlarına giden yoldaki ‘Unique’ bölgesi tam bir eğlence adasına dönüştü. Denize uzanmış bir yarımada olan bu bölgede konserden festivale, R&B’den alaturkaya ne ararsanız var. Turkuaz renkli denizi, sarı-beyaz kumu ve kayalarıyla dikkat çeken bu alandaki beach, kulüp, restoran ve meyhaneler şu günlerde binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Buradaki yeme-içme mekanlarından biri var ki adından tutun da su mavisi ve beyaz ağırlıklı dekoruyla, konsept menüleri ve özgün lezzetleriyle, Mykonos’u andıran ambiyansı ve elegan hizmet anlayışla fark yaratıyor.
#1‘Çeşme patladı’ söylemi doğru değil bize göre organik bir büyüme var Futbolcusundan oyuncusuna, sunucusundan sanatçısına, iş insanından üst düzey yöneticisine birçok ünlü ismin Çeşme’de evi bulunuyor. Son yıllarda popülaritesine popülarite ekleyen gözde turizm merkezi, bir yandan da milyon dolarlık villalarıyla tıpkı 500 liralık döner fiyatı gibi sık sık haberlere konu oluyor. Peki; Türkiye’nin, hatta dünyanın önemli turizm dastinasyonlarında Çeşme bugünlere nasıl geldi?
#1En sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatBu yaz oteller gibi plajlar da bütçeleri zorlayacak. Bazı plajlar giriş ücreti istemezken, bazıları Euro ile ücret talep ediyor. Bodrum’da denize girmek için kişi başı 5 bin TL’yi aşan ücret isteyen de var, 250 TL isteyen de. Çeşme’de ise fiyatlar 300 TL’den başlıyor 3.500 TL’ye kadar çıkıyor. İşletmelere göre maliyet nedeniyle fiyat artışı devam edecek.
#DenizBu yıl deprem felaketleri nedeniyle tüm kutlamalar gibi Anneler Günü’nün de coşkusu eksik. Üstelik aynı gün 14 Mayıs Seçimleri için sandığa gitmemiz gerekiyor. Ama yine de mayıs ayını değerlendirebilir, bu özel günü geç de olsa birlikte seyahate çıkarak kutlayabiliriz. Jürimizden annesiyle geziye çıkmayı düşünen ve farklı beklentileri olanlar için bol öneri istedik...
#Seyahatİstanbul Kahve Fuarı başlıyor. Etiler’deki İnari Piku dünyaca ünlü şef Yoji Tokuyoshi’yi ağırlıyor. Tadilat nedeniyle bir süredir kapalı olan Arşipel Balıkçısı sezonu yazlık terasıyla açıyor. SushiCo ZEN’den bahar menüsü ve Alaçatı Ot Festivali’yle yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#İstanbul Kahve FuarıKadir Doğulu dedi ki: “Benimle sohbet etmek isteyen herkesle konuşurum, bir müşkülü varsa dinlerim.” Daha geçen hafta Alaçatı’daki Boop isimli o mekândaydım. Kalabalık, tıkış tıkış, yüksek müzikli bir yer Boop. Kadir Doğulu haklı. Tam da “müşkül dinleme” yeri orası...
#Kadir DoğuluEdis dün yayımlanan röportajımızda şöyle diyordu:“2024 Çeşme’si için aklımda çok plan var. Deniz kenarında bir müzik stüdyosu açmak istiyorum. Kayıt için dünyanın her yerinden gelsinler. Santorini’de dünyaca ünlü bir yer var böyle, orası ilhamım oldu. Belki bir işletmeye ortak olabilirim diye konuşuyoruz arkadaşlarımla. Mesela bir plaj”.
#Edis