Güncelleme Tarihi:
Futbolcusundan oyuncusuna, sunucusundan sanatçısına, iş insanından üst düzey yöneticisine birçok ünlü ismin Çeşme’de evi bulunuyor. Son yıllarda popülaritesine popülarite ekleyen gözde turizm merkezi, bir yandan da milyon dolarlık villalarıyla tıpkı 500 liralık döner fiyatı gibi sık sık haberlere konu oluyor. Peki; Türkiye’nin, hatta dünyanın önemli turizm dastinasyonlarında Çeşme bugünlere nasıl geldi?
ÇEŞME... Festivalleri, eğlenceli gece hayatı, plajları, sörf okulları, butik otelleri, yeme içme mekanları ve doğal güzellikleriyle yıllardır adından oldukça söz ettiren önemli bir turizm destinasyonu, yaşam merkezi. Her ne kadar son günlerde yeme içme fiyatlarıyla gündemde sıkça adı geçse de Çeşme’de rakamlarıyla konuşturan bir başlık da villalar. Son iki yılda satılık konut fiyat artışının yüzde 322’ye ulaştığı ilçe bu noktaya nasıl geldi? Bu sayıda sizin için Çeşme’deki gayrimenkul sektörünün gelişimini inceledik.
ÖNCE YATIRIM, SONRA YAŞAM
İlçede 25 yıldır emlakçılık yapan, Varhan Emlak’ın kurucu, Belediye Meclis Üyesi ve bölgenin yerlisi olan Soner Varhan, Çeşme’deki hareketliliğin 2000’li yılların başında başladığını söylüyor. İnsanların, özellikle de İstanbulluların ilk etapta Çeşme’ye yatırımcı olarak geldiğini anlatan Varhan, süreç içinde bu yapının değiştiğini belirtiyor. Yatırım için gelenlerin bir süre sonra Çeşme’de yaşama yoluna gittiğini paylaşan Soner Varhan, bunda da ilçenin artan popülaritesinin payına dikkat çekiyor. “Sonuçta ulaşımı kolay, dilediğiniz her yerden denize girebileceğiniz, gönlünüzce gezip eğlenebileceğiniz, lezzet yolculuğuna çıkabileceğiniz birçok artı değere sahip bir lokasyonda kim yaşamak istemez ki” diye soruyor.
EN POPÜLER LOKASYON
Alaçatı... Çeşme’nin, hatta Türkiye’nin en popüler noktalarından biri. Oldukça hareketli bir lokasyon. Şu anda herkes Alaçatı’nın, Çeşme’nin bir anda patladığını düşünüyor. Varhan ise bunun öyle olmadığı görüşünde. Soner Varhan, hem Alaçatı özelinde, hem de Çeşme genelinde organik bir büyümenin varlığından söz ediyor. Peki, nedir bu organik büyüme? İşte Varhan’ın tespitleri:
DENGELİ BÜYÜYORUZ
“Ben doğma büyüme buralıyım. Burada yaşıyorum. Dolayısıyla, ‘Bir anda patladı’ söylemini doğru bulmuyorum. Biz içinde olduğumuz için bunu daha iyi hissediyoruz diyelim. İnsan çocuğunun büyüdüğünü çok iyi anlayamaz ama dışarıdan biri yıllar sonra gördüğünde, ‘Sizin çocuk çok büyümüş’ der gibi bizim olayımızda... Alaçatı’da da tablo böyle. Bu nedenle içinde yaşayan biri olarak söylüyorum: Alaçatı dengeli ve kademeli büyüyor. Yerel yönetim de bunu destekliyor. Yerel yönetim insanların yaşam standartlarını koruyor. İmar ve koruma planlarıyla bu büyüme dengeli oldu. Yapıların sizin isteklerinize göre değil, kriterlere göre yapılması söz konusu. Dünyanın her yerinde bu böyle. Özgün bir yapı olması adına da bu önemli. Sözün özü, Çeşme de Alaçatı da organik büyüyor. Ben hem Alaçatı’nın, hem de Çeşme’nin eski halini de yeni halini de gördüğüm için bunu rahatlıkla söylüyorum.”
* Çeşme’de herkesin yaşam tarzına göre bir yapı görebilirsiniz. Soner Varhan, “Deniz kıyısında oturmak ya da teknesini evinin önüne bağlamak isteyene kadar her türlü talebe cevap verebilecek bir yapı var. Artık mülk değil, yaşam tarzına göre şekilleniyor. Bu yaşam tarzı da mülkün değerini belirleyen en önemli unsur oldu” diyor.
NE KADARDAN ÖNCE ‘KİME SATIYORSUN?’
TABİİ organik bir büyüme gerçekleşirken de Soner Varhan’a göre bir uyum var. Bu uyum da bölgede yaşayan yerleşik nüfusla dışarıdan gelen arasındaki uyum. Varhan, bu konuda da ilginç tespitlerde bulunuyor: “Yozlaşmadan, birbirine saygı duyduğu ve kabul ettiği bir tabloyla yolumuza devam ediyoruz. Çeşme’nin yerlisi bugüne kadar iyi bir komşuluk yaptı. Olaya salt para olarak bakmadı. Evini satmak-kiraya vermek isteyen teyze ya da amcalarımız, ‘ne kadardan’ önce, ‘Kime satıyorsun ya da kiraya veriyorsun?’ sorusunu yöneltti. Bu yaklaşımın beraberinde de sadece çok parası olan gelmedi. Sabah uyandığında selam vereceği insanları arayanlar geldi. Para odaklı bakılmadı. Komşuluk ve yaşam odaklı bakıldı. Burada bir kültür var. İnsanlar biraz da onun için geliyor.”
* “Çeşme’de bir mülk aldığınızda ne zaman aldığınız önemli değil. O yılın sonunda size alternatif yatırım araçlarının çok üstünde kazandırır” diyen Soner Varhan, yıllardır bu realitenin böyle olduğunu söylüyor. Varhan, Çeşme’den alım yapmanın her zaman kazandırdığınını vurguluyor.
TATİL KÖYÜ GİBİ DÜŞÜNMEK GEREKİYOR
ÇEŞME’de yaşamaya ‘ev, yapı’ olarak bakmamak gerektiğini söyleyen Soner Varhan, buranın bir ‘tatil köyü’ gibi olduğunu paylaşıyor ve ekliyor: “Olaya bir tatil köyü gibi bakmak önemli. Sonuçta tek başına sizin iyi olmanız çok da bir şey ifade etmiyor ve yetmiyor. Çevrenizin de iyi olması gerekiyor. Bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Bu bütün iyi olduğu için insanlar burada hem yaşamak, hem de tatil yapmak istiyor.”
ALAÇATI MODELİYLE İLERLİYORLAR
ÇEŞME’nin büyüme anlamında gidecek daha çok yolu olduğu görüşünde Soner Varhan... “Doldu, taştı dense de havadan baktığımızda bölgede yatırım yapılacak alanın çok olduğunu görebiliyoruz” diyen Varhan, Alaçatı modeliyle büyüme yolunda olan mahallelerin varlığına dikkat çekiyor. “Eski yapıda Alaçatı bir köydü, şimdi mahalle. Ama herkesin bildiği, tandığı bir mahalle. Şimdi Ovacık, Reisdere ve Şifne popülaritesi artan lokasyonlar oldu” diyor.
ÜNLÜLERİN EMLAKÇISI
SONER Varhan, Çeşme’de birçok ünlü isme sattığı gayrimenkuller nedeniyle ‘ünlülerin emlakçısı’ olarak tanınıyor. Spordan sanat dünyasına birçok ünlü ismin Çeşme’de yaşadığını söyleyen Varhan isim vermese de internete girip baktığınızda Acun Ilıca’dan Fatih Terim’e, Ebru Şahin’den Burak Yılmaz’a, Mesut Özil’den Demet Akbağ’a, Güler Sabancı’dan Muhtar Kent’e kadar birçok ismin Çeşme’de evi olduğunu görebilirsiniz. Soner Varhan da, “Futbol dünyasından sanat camiasına, iş insanlarından üst düzey yöneticilere burada birçok önemli ismin evi bulunuyor” bilgisini paylaşıyor.
PANDEMİYLE KIŞ NÜFUSU DA ARTTI
MALUM, pandemi hayatlarımızı çok etkiledi. O dönem pandeminin etkisiyle büyük şehirlerden uzaklaşma isteği ve evden çalışma düzeninin yaygınlaşmasıyla birlikte yaşamın küçük kentlere kaydı. Çeşme de bundan nasibini aldı. İlçenin kış nüfusu da artmış durumda. Haliyle buna bağlı olarak yatırım ve emlak açısından gün geçtikçe değer kazanan Çeşme, Ege’nin yükselen değerlerindeni. Göz alıcı kumsalı, turkuaz denizi, plajları, özel koyları, sosyal tesisleri ve doğal güzelliğiyle hayranlık yaratan Çeşme’nin konut ve arsa fiyatlarında ciddi artış var. Soner Varhan, bu artışın pandemiyle yükselişe geçse de yıllardır yaşandığını söylüyor. Varhan, artık büyük şehirlerdeki yapıları terk edip gelen çok insanın çok olduğunu, bahçeli evin kıymetinin çok iyi anlaşıldığını aktarıyor. “Fiyatlar artsa da Çeşme hala ulaşılabilir bir noktada” diyen Soner Varhan, ekliyor: “Arsalar 2-2.5 milyon TL’den başlıyor. Yapılarda ise bu rakam 10 milyon liralarda diyebiliriz. Bunlar taban için geçerli. Tavanda ise fiyatların sonu yok.”
Fiyatlar 2 yılda yüzde 322 arttı
ENDEKSA’nın kurucu ortağı ve genel müdürü Görkem Ögüt de Çeşme’deki gayrimenkul hareketliliğini rakamlarla anlattı. Yaz dönemine girilmesiyle birlikte popüler turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’de geçtiğimiz haziran itibariyle satılık konut fiyatlarının ortalama 12 milyon 27 bin 788 TL değerine ulaştığını söyleyen Öğüt, şu bilgileri paylaştı:
KİRALAR 24 BİNDEN BAŞLIYOR
“Önceki yılın aynı ayına göre Çeşme’de ortalama satılık konut fiyatlarında artış yüzde 72 oldu. Son 2 yıldaki satılık konut fiyat artışı ise yüzde 322’ye ulaştı. Çeşme’de geçtiğimiz haziran itibariyle konutların ortalama metrekare kirası 175 TL, ortalama kira ise 24 bin 661 TL. Özellikle müstakil ve villa konut tiplerinde yüksek oranlarda kira fiyatları görülüyor.”
EN PAHALISI ÇAKABEY’DE
Çeşme’de öne çıkan mahallenin ise Alaçatı merkezine yakın Çakabey olduğunu ifade eden Görkem Öğüt, burada kiralık ve satılık konut fiyatlarının Çeşme’deki diğer mahalleler arasında en yüksek değerlere ulaştığını belirtiyor. Çakabey’de haziran itibariyle ortalama satılık konut fiyatları 30 milyon 696 bin 456 TL civarında. Satılık ve kiralık konutlarda önümüzdeki 3 ay boyunca fiyatların daha yüksek seviyelerde gözlemlenebileceğini paylaşan Öğüt, şöyle devam ediyor: “Yaz döneminde yüksek talep gören Çeşme’de kışın satılık ve kiralık konut fiyatlarında artış oranında azalma görülmesi bekleniyor. Yaz döneminin sona ermesiyle eylül itibariyle satılık konut fiyatlarının yaklaşık 14 milyon 260 bin TL seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.”