Bir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#SahafTam da Hande Yener tarzı bir buluşma... Bir otelin lobisi falan yerine Starbucks’ta randevu veriyor. Hiç şaşırtıcı değil, çünkü trafik yüzünden konsere geç kalınca yolda çevirdiği ilk motosikletlinin arkasına atlamışlığı var. Şu sıralar yeni klibi “Aklımda”nın heyecanını yaşıyor. Ama durun, oraya geleceğiz. Önce hayat, hayatta yaşadığı değişim, değişimde bulduğu mutluluk, mutluluktan çıkardığı formüller... Frekans, enerji, akış derken bir an İlhan İrem’le röportaj yapıyorum hissine kapılıyorum: “İyi ki eski Hande değilim. İyi ki yeni Hande’yim. İyi ki değiştim. İyi ki bu kadar yol almama sebep oldu müzik...”
#Hande YenerTürkiye’nin en uzun ömürlü metal grubu Pentagram, 33’üncü yaşını yeni bir albümle taçlandırıyor. Yayımlanan ‘Bu Düzen Yıkılsın’ teklisiyle müjdelenen çalışmanın temelleri, Demir Demirkan’a göre, “Birlikte üretme arzusu” sayesinde atılmış...
#GazetehaberleriSon dönemlerde babasına yazdığı “Babama” şarkısıyla adından söz ettiren alternatif rock müzik sanatçısı Burak Sarıkahya ile müzik yolculuğunu, Cem Karaca ile tanışma hikayesini ve hayallerini 92. sayımızın Tanıyalım sayfasında konuştuk.
#Burak SarıkahyaMerhaba, Ben 12. sayfada oturan Tuğba. Bu hafta Begüm’ün köşesinde ben varım. Geçen hafta pasajları anlatıp durmuş size. “Ay tamam dur içimi bayıltma dedim.” Kıyıda köşede kalmış yerlerde ne işimiz var. Temiz hava almam lazım benim. Kuş sesi, insan sesi falan sel olup karışmalıyım ben şehrin caddelerine. Tek başıma da gezmek istemedim açıkçası. Hadi gelin hep birlikte çıkıp turlayalım caddelerde.
#Caddeler1990’larda dört sıradışı müzisyenin çaldığı ve Beyoğlu’nun en iyi sahnelerini salladığı ‘Blue Blues Band’ bugün hâlâ dilden dile dolaşıyor. Grubu anlatan ‘Blue’ filmi bir dönemin de kapısını aralıyor. Gençliğin kendine sert ve sağlam bir ifade arayıp bulduğu bir dönemin...
#Blue Blues BandDile kolay, 30 yıldır Türkiye’de ‘heavy metal’ müzik yapıyorlar. Türkiye’nin en uzun ömürlü metal grubu Pentagram, 30. yılında sevilen şarkılarını yeniden yorumladığı ‘Pentagram Akustik’ adlı bir albümüyle yeniden sahnelerde... Tüm dünyada albüm satışlarının düştüğü, Türkiye’de metal müzik dinleyicisinin gitgide azaldığı bir dönemde efsane bir kadroyla gümbür gümbür gelen Pentagram, “İnsanların söyleyecek sözleri olduğu sürece heavy metal yaşamaya devam edecek” diyor. Grubun üyeleriyle bir araya geldik, hayatı ve müziği konuştuk.
#Pentegramİstanbul’u keşfetmeye devam edelim. Bu haftayı Kadıköy’e, Anadolu yakasının en güzel semtine ayırdım. Gelin ve benimle mis gibi bir keşfe çıkın! Kadıköy, denizi ve insanları ile neredeyse aşık olma noktasında sevdiğim bir yer. Ama öyle pahalı yerlerde takılmak pek de bana göre değil. Siz de benim gibiyseniz süper! Bu sözlerim mutlaka işinize yarayacaktır. İşte karşınızda Kadıköy’de 20 TL’nin altında yapılacak 10 şey!
#KadıköyArzum Uzun’un dördüncü kitabı ‘Bitli Pileyboy’ Beyoğlu-Cihangir gece hayatında neler olur, kimin eli kimin cebindedir anatomisini çıkarıyor. 30 yaşındaki yazar her ne kadar ‘kurgu’ dese de, kahramanlar fazlasıyla sahici. Acaba bu semt hikâyesinde kim, kim?
#Playboy1990’ların başında yoldan birini çevirip “25 yıl sonra cümbür cemaat plak peşinde koşacağız” deseniz muhtemelen size güler ve CD koleksiyonuna bir yenisini eklemeye giderdi. Önce mp3, CD’yi bitirdi; sonra da hepimiz plaktan daha iyi bir ses kalitesine ulaşamayacağımıza ikna olduk. Hasılı plak uzun bir süredir yeniden moda. Yeni albümlerin hemen hepsinin plak baskıları yapılıyor. Üstelik 2007’den beri kutlanan bir de ‘Record Store Day’ (Plak Dükkanı Günü) var. Nisan ayının üçüncü cumartesisine tekabül ediyor. Yani bugüne. Bu vesileyle plak dükkanlarını hatırlayalım.
Öztürk, öyle hemen herkesin değil Türk rock müziğini iyi bilenlerin tanıdığı bir isim. Yıllarca Beyoğlu barlarında söyledi ve bildiklerini unutmak korkusuyla şan dersi bile almadı. Kendi kendini geliştirdi şarkıcı olmak için. Kars doğumlu bir öğretmen babanın oğlu. Müzikte ilk başarısı, beş yaşındayken Eminem türküsüyle birincilik kazandığı okul yarışması.
Alternatif kültürler Türkiye’de ortaya çıktı çıkalı çok uzun bir süre olmadı. Rock ve metal müziklerini dinleyen kesim 1980’lerin başından beri kendini gösteriyordu, dolayısıyla toplum bu kültüre çok da uzak değil. Fakat dünyada da hızla yükselen ve yadsınamayacak kadar dinleyicisi olan hiphop müziğin kültürü 1999’dan beri Türkiye’de gelişmeye başladı.
İstanbul’da kültür turu denince akla hemen Fener, Balat, Beyoğlu, Galata gibi semtler geliyor. Oysa Kadıköy ve Moda da kültürel varlıkları göz önüne alındığında en az saydıklarımız kadar zengin. Ancak günlük hayatın koşturmacası içinde kimse başını kaldırıp, her gün önünden geçtiği binanın ne olduğuna bakmıyor.