Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Biz, kadına yönelik şiddetle kapsamlı bir mücadele yürütürken bugün ne yazık ki bu mücadelemiz ısrarla İstanbul Sözleşmesi üzerinden dar bir çerçeveye hapsediliyor. Ülke olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelemiz tek bir sözleşme ile başlamadığı gibi ona bağlı olarak da kesintiye uğraması asla söz konusu değildir." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarHollywood'un ünlü isimleri Jennifer Lopez ve Ben Affleck, 2004 yılında sonlandırdıkları birlikteliklerini 2021'de yeniden başlatıp evlilikle taçlandırdıklarında dünyanın dört bir yanında milyonlarca romantiğe de umut olmuşlardı. Ancak bu evliliğin ömrü 2 yıl bile sürmedi. Peki eski sevgiliyle ya da eşle yeniden başlanan ilişkileri yürütebilmenin sırrı ne?
#Ben AffleckAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk YazarAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş "Bu yıl Şubat ayında 2 bin 323 engelli vatandaşımızın atamalarını gerçekleştirmiştik. Bu vesileyle kısa bir süre içerisinde yeni engelli atamalarının yapılacağının müjdesini de sizlerle ve milletimizle paylaşmak isterim" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşDepremi birebir yaşamayanlar da şuanda korku ve endişe ile günlük hayatını sürdürmekte zorluk yaşayabilir. Bunun nedeni sadece depremzedelere üzülmüş olmak değil, aynı zamanda ülkemiz deprem fay hattında olduğu için özellikle İstanbul ve İzmir gibi daha önce depremi yaşamış ve yüksek katlı binalarda yaşayanlar daha çok korku, endişe ve hatta panik atak yaşıyor olabilir. Bu aileler, ne söyleyeceklerini bilemedikleri için çocukları ile deprem hakkında konuşmakta da daha çok zorlanabilir. Ama depremi yaşadığımız ve her yerde depremin konuşulduğu şu günlerde ebeveynlerin çocuklarıyla deprem ve hatta ölüm hakkında konuşmaya hazır olmaları gerekir.
#Konuk YazarKadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yerli ve yabancı çok sayıda bakanın katılımıyla bugün başladı.
#KADEMOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarAraştırmacılar çocuğun bilişsel, sosyal ve kişilik gelişiminde ailenin önemini hep vurgularlar. Fakat aile vurgusunda özellikle anne babanın üzerinde durulur, kardeşler arasındaki ilişkinin hem akademik hem de sosyal ilişkileri nasıl şekillendirdiği göz ardı edilir.
#Kardeş İlişkileri Ve Akademik BaşarıOkulda şiddetle mücadelenin en iyi yolunun okul iklimini iyileştirmektir. Okul iklimi, okulda hissedilen psikolojik atmosferdir. Bu atmosferi oluşturan; okul binası, düzen ve disiplin, öğrenciler arası iletişim, öğretmenler arası iletişim ve öğretmen-öğrenci iletişimi ve aile katılımı olmak üzere 6 faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlisi öğrenci açısından öğretmenleri ile iletişim boyutudur.
#ASLI BUGAY KİMDİR?Uzun bir aradan sonra bisiklete binmek size zor, hatta “yapılamaz” gibi gelebilir. Ama eğer bir kez bisiklete binmeyi öğrendiyseniz o kaygınız, ilk pedalı çevirdiğiniz anda yok olur. Tıpkı bunun gibi, çocuklarınız da okulu özlesinler ya da özlemesinler, uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze okula dönmek zor gelebilir, hatta kaygı yaratabilir ama merak etmeyin çocuklarınız ilk okul günü ile birlikte hızlıca pedalı çevirecekler ve okula alışmaya başlayacaklar. Çünkü çocukların yeni durumlara uyumu bize göre çok daha hızlı. Yeter ki aileler sakinliğini koruyabilsin. Ancak, okullar açılırken bazı anne-babaların, diğerlerinden daha kaygılı olduğunu görüyoruz. Özellikle de günümüzde yaygın olarak görülen, çocukları hakkında aşırı kaygılı, çok korumacı ve kontrolcü olan helikopter anne-babalar okula uyum sürecinde çok stresli olabiliyor. Ne yazık ki istemeden, bu stresi çocuklarına da bulaştırabiliyorlar.
#Okula UyumPandemi sürecine kadar çalışan anne-babalar çocuklarının sorumluluğunu önce bakıcılara sonra kreş ve okullara ihale ediyordu. Ama pandemi sürecinde çalışan anne-babalar full-time ebeveynlik artı öğretmenlik görevini üstlendi. Bir yandan da online işlerini yerine getirmeye çalıştılar.
#OkulGeleceğin meslekleriyle ilgili birçok tahmin olmasına rağmen yapay zeka hayatımıza dahil oldukça gelişmelerin nasıl ve ne kadar hızlı olacağını tahmin etmek zorlaşıyor. Gelecek Enstitüsü (IFTF) tarafından hazırlanan rapora göre 2030’da var olacak mesleklerin yüzde 85’i henüz icat edilmedi. Yani aslında şu anda ‘Puanım yeter mi, sıralamam uyar mı?’ diye hesap yapılan birçok meslek güncelliğini yitirecek ya da çok çok değişik bir hal alacak. Şu an çok parlak ve prestijli görünen üniversitelerin yerini belki de başkaları alacak ya da zaten üniversiteler bambaşka bir biçim alacak.
#KariyerEk dersler, ödevler, kurslar derken tatilde derslerden ve derslerin stresinden uzaklaşamayan öğrenciler, derslerin yorgunluğunu üzerlerinden atamadan tekrar derslere dönüyor. Sonuç kısa zamanda kazanım gibi görünse de uzun dönemde tükenmişlik, pişmanlık ve hayal kırıklığı olabiliyor.
#ÖğretmenOkul iklimi ve okul kültürü birbirinden farklı anlamlar içerse de, bir yandan da birbirine benzeyen bu kavramlar veliler ve öğrenciler açısından önem taşıyor. Okul iklimi bireysel algılara dayanırken, okul kültürü değerlere ve inançlara göre şekilleniyor. Lise dönemine kadar öğrencilerle ebeveynlerin okul iklimi algısı çok benzerken liseden sonra oldukça farklılaşıyor. Ebeveynlerin okul iklimi algısı özellikle 9’uncu sınıf öğrencilerinin lise tercihinde de büyük önem taşıyor.
#OKULÜniversite sınavlarına yaklaşık iki hafta kaldı. Sınav sistemindeki yeniliklere bir de tarih değişimi eklenince adaylar tükenmenin son raddesine ulaştı. Bunun üstesinden gelmek için yapılacak arasında ise sağlıklı beslenip yeterli uyumak, yapılacakları öncelik sırasına koymak, teknolojiye ara vermek ve psikolojik destek almak gibi önlemleri sayabiliriz.
#ÖĞRENCİÇocuğa yönelik cinsel istismar haberlerinin her geçen gün arttığı ülkemizde genellikle tartışmaların çoğu suçluların nasıl cezalandırılması üzerine yoğunlaşıyor. Cezalandırmanın nasıl olacağı tabi ki çok önemli fakat çocukları istismardan nasıl koruyacağımızla ilgili farkındalığın artması da gerekiyor.
#ÇOCUKGünümüzde hukuk, çocukları anne-babalarının uzantısı olarak değil, özel haklara sahip vatandaşlar olarak görüyor, devlete de onları koruma görevi veriyor. Nart’ın (12) macerası, çocuk haklarının ve uluslararası hukukun nasıl bir aşamaya geldiğini gösteriyor. Bu küçük Türkiye vatandaşı, Fransa’da devlet koruması altına alındı, bir çocuk yurduna konuldu. Türkiye’ye dönmesi söz konusu olduğunda, anne-babasına iade edilmek yerine, Türkiye’deki bir çocuk yurduna teslim edilmesine karar verildi.