Ahtapot çoğumuz için evde temizlemeye ve pişirmeye alışık olmadığımız yemeklerdendir. Genellikle sofralarımızda meze olarak karşımıza çıkan ahtapot, ana yemek olarak da yenebilir. Biraz zahmetli olsa da özellikle tereyağlı ahtapot tava tarifi denemeye değer bir lezzet olabilir. Peki ahtapot nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte evde ahtapot yemeği pişirmenin püf noktları...
#Ahtapot YemeğiYurtdışı seyahatlerimde aklıma kazınan yemeklerle hayali bir menü hazırlamak zor çünkü çok fazla seçenek var. Yunanistan’ın Leros Adası’nda yediğim tarama, Kuzey İspanya’da tattığım deniz kereviti, Fransa’da denediğim ve tarihe geçmeye layık olduğunu düşündüğüm yaban etleri ve kaz ciğeri böreği bunlardan sadece birkaçı...
#Yemek68 yıl önceki Kore Savaşı’ndan beri dün ilk kez bir ABD Başkanı ile Kuzey Kore lideri bir zirvede bir araya geldi. ABD Başkanı Trump, Washington’ın ‘Kuzey Kore ile yeni bir sayfaya hazır olduğunu’ söyledi. Güney Kore, Singapur’daki tarihi zirveyi alkışlarken, Kuzey Kore’nin müttefiki Çin, Pyongyang’a yönelik yaptırımların kalkmasını istedi, İran ise ‘Trump ile anlaşma yapılamayacağını’ savundu.Tarihi anlaşmadan hemen önce değiştirilen kalem ise gözlerden kaçmadı. Masanın Kim Yong’un oturacağı bölüme bir Kuzey Koreli görevli eldiveniyle parlattığı bir dolmakalem bıraktı. Ancak Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo Jung imzadan önce atılarak kendi dolmakalemini verdi ve diğerini ceketinin cebine koydu.
#Kim Jong-UnSeyahate çıkarken gideceğiniz ülkede farklı dünya mutfaklarının tadına varacağınızı düşünüp heyecanlanıyorsunuzdur. Belki de şu an bile düşününce ağzınızın suyu akmıştır. Dikkat, bu yazıyı okuduktan sonra iştahınız kaçabilir. İşte dünyanın en garip 20 yemeği...
#İlginç YemeklerYaz esintilerinin hafiften hissedildiği bu günlerde eve girmek yerine dışarı çıkma fikrine daha çok kapılıyoruz. Doğal olarak da kesemize göre bir hedef belirleyip, yeme, içme ve eğlence mekanlarına yöneliyoruz. Peşinen söyleyeyim yaz gecelerine ev sahipliği yapacak işletmeler önümüzdeki sezon sayıca daha fazla ve dinamik...
Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Eğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLÇullama, çiğ dolma, uzak helva, çeşit çeşit deniz ürünleri... Bozcaada’nın kendisine özgü, Türk ve Rum kültürlerinden etkilenen, hikâyeli zengin bir mutfağı var. Son yıllarda evlerde ve restoranlarda pişen yemekler değişse de uzun süre anakaradan kopuk yaşadıkları için ada halkı mutfak kültürlerini korumayı başarmış.
#Ebru ErkeŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorPlajları, masmavi denizi ve bembeyaz evleriyle dünyanın dört bir tarafından turist akınına uğrayan Yunan adaları, ülkemize bir-iki saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta 10 ada için 7 günlük turist vizesi uygulamasının başlaması, bu yıl adaları daha da cazip hale getiriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken Yunan adaları hangileri?’ diye sorduk. Meis, Samos, Kos, Sakız, Simi ve Rodos ile ilgili harika önerilerde bulundular.
#RotaYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleKasım ayı demek artık bizim için ilk ara tatile göre organize olmak demek. İşlerimizi ayarlayıp mümkünse ailece bir mola vermek, değilse şehirde çocukla birkaç etkinliğe katılabilmek. Siz de bu tarihlerde ailece bir seyahat düşünüyorsanız çocukla gidilebilecek Bursa’da bir termal tatili önerebilirim. Biz Lorin’le çok eğlendik…
#Gizem CoşkunardaBU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1Sözlü kültürün önemli bir parçası olan bilmeceler, edebiyatta muamma ve lugaz adıyla bilinir. Bilmecelerde, bir eşyanın, yiyeceğin ya da kavramın özellikleri sıralanır. Karşı taraf da sıralanan özellikleri göz önünde bulundurarak tarif edilen şeyin ne olduğunu bulmaya çalışır. Okul öncesi çocuklar için sebze, meyve, meslek ve hayvan bilmecelerini cevapları ile birlikte derledik.
Bir yörenin kültürünü daha yakından tanımak için yemeklerini öğrenmek ve tatmak da yardımcı olacaktır. Çünkü lezzet türleri de kültürün bir parçasıdır. Muğla, ege kültürünü yaşayan ve yemekleri ile yansıtan bir ilimizdir. Muğla yemeklerini daha yakından tanımak ve öğrenmeniz için tüm detayları derledik.
#Muğla YemekleriGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazUzun vadeli ilişkilerde, özellikle de evlendikten sonra birçok çift hemen her şeyi beraber yapmak gibi bir mecburiyet hissediyor. Bazı çiftler ise bunu çoktan aşmış durumda. Eşini ya da sevgilisini evde bırakıp tek başına ya da arkadaşlarıyla eğlenmeye hatta tatile giden birçok kişi var. Diğer yandan bazı çiftler için eşlerin yalnız vakit geçirip ayrı tatil yapması adeta bir tabu. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Beraber olduğunuz kişi siz olmadan tatile gidebilir mi?’ diye sorduk. Oldukça ilginç cevaplar aldık...
#BSFAylardır mutfaktalar, tezgâhın arkasında büyük bir maratondalar. Bu hafta yarışma sonlandı ve MasterChef Türkiye kupasının sahibi Metin Yavuz oldu. Final gecesinden bir gün sonra buluştuk. Hikâyesini, yarışmayı, hayallerini, hedeflerini, yemekle ilişkisini konuştuk: “Bakış açısı önemli. Kendi tarzın olması lazım, kopyala-yapıştır değil.”
#Masterchef Şampiyonu Metin Yavuz