Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Elinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİAhtapot salatası MasterChef programı ile aranan tarifler arasında yer alıyor. Deniz mahsullerini sevenlerin favori listelerine ekleyebileceği ahtapot salatası tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları haberimizde...
#Ahtapot SalatasıYaz tatili planı yaparken deniz keyfi genelde ilk sırada yer alır. Bu anlamda şanslıyız çünkü ülkemizin üç yanı sayısız koy ve plajla çevrili. Peki bu yaz tarih gezisiyle deniz keyfini bir arada yapmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Yakınlarında denize girilebilen antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden plaj seçeneğinin fazla olduğu 10 antik kenti önerdiler.
#RotaGünün her saati uğrayıp özenli lezzetler tadabileceğiniz, yormayan bir mahalle mekânı arıyorsanız Nişantaşı’ndaki The Bono’yla tanışın. Sokağın hareketinden kopmayan barı ve arkadaki sakin bahçesinde şaşırtan bir yemek çeşitliliği sunuyor. Zeytinyağlı gelin sarması, mancarlı pide, tava ciğer, rezeneli-rakılı fava, asma yaprağında ballı Ezine peyniri menüde bulabileceğiniz seçeneklerden sadece birkaçı...
#The BonoYunan adalarından Patmos, tam bana göre. Ne çok büyük ne çok küçük. Ne bir ‘vur patlasın çal oynasın’ tipi parti adası ne de aşırı sessiz. Okuyucularım en sevdiğim mekânının Tsipouradiko olduğunu bilir. Taraması, marine edilmiş çiğ balıkları, fava üzerinde gelen karamelize ahtapotu… Ucuz ve güzel mezeler içinse adres Houston.
#PatmosSakin ve doğayla bütünleşmiş Sifnos’ta altı gün geçirdim. Öğle yemeği için uğradığım sahil lokantalarından Deep Blue’da tattığım denizkestanesi salatasını beğendim. Adanın en iyi lokantasıysa bence Omega3. Bölgeye özgü bisküvi, mezgit saşimi, marine edilmiş zeytin ezmeli karamelize ahtapot ve karabiberli ‘kalamar makarna’ gibi yemeklerin çoğu yaratıcı ve leziz...
#SifnosYemyeşil ağaçların arasında, saklı konumuyla gönülçelen Naru Bodrum, tadı kadar renkleri, sunumu ve emek harcanmış malzemeleriyle de fark yaratan bir menüye sahip. Bayramiç beyazı soslu akya dilimleri, yaz domatesleriyle renklenen ahtapot salatası, sarı domates cipsleriyle servis edilen karidesli-süt mısırlı şehriye gibi akılda kalan seçenekler var...
#Naru BodrumSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıÇanakkale’nin denizle öpüşen tam 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj. Burada her gün başka bir denize kulaç atabilirsiniz; Çanakkale Boğazı’na, Marmara’ya, Saroz’a veya Ege’ye… Hepsini anlatmak sayfalar sürer. Bu nedenle size hızla popüler olan Ayvacık köy altlarından bazılarını önereceğim. Denizden yukarıya yerleşen her köyün sahil kesimine ‘köy altı’ deniyor burada…
#Köy AltıAğustos sıcaklarında ferahlamak ve moral bulmak için etkinliklere katılmak iyi bir seçenek. Bu hafta İstanbul Müzik Festivali’ne gidip Fazıl Say’ın ‘Doğanın Sesi’ eserini ilk kez dinleme fırsatını da yakalayabiliriz, ‘Denizden Babam Çıksa!’ meze atölyesine katılıp Fransız mutfağının inceliklerini de öğrenebiliriz.
#KonserEkranların sevilen yemek yarışmalarından MasterChef’in başlamasıyla birlikte, birbirinden lezzetli ve farklı tarifler yeniden gündeme gelmeye başladı. Bunlardan biri de 25 Temmuz Pazar akşamı yarışmacıların hazırladığı ahtapot salatası oldu. Deniz ürünleri arasında özellikle yaz aylarında popüler bir lezzet olan ahtapot salatası nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte MasterChef ahtapot salatası tarifi ve kolay yapım aşamaları…
#Ahtapot Salatası TarifiBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge AkgünAhtapot deniz ürünleri arasında en kıymetlilerden biridir. Genellikle sofralarımızda meze olarak karşımıza çıkan ahtapot, ana yemek olarak da yenebilir. Ancak evde ahtapot pişirmek biraz zor ve zahmetlidir. Çünkü ahtapotun ayıklanması ve temizlenmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası bulunur. Peki ahtapot nasıl pişirilir? İşte temizliğinden sofraya gelişine, ahtapot pişirmenin incelikleri…
#Ahtapot Nasıl TemizlenirAdriyatik’in bence en güzel şehri olan Dubrovnik’e yolum üçüncü kez Good Food Yemek Festivali vesilesi ile düştü. Her yıl ekim ayının üçüncü haftası düzenlenen festivali dünyanın farklı ülkelerinden gelen basın mensuplarıyla birlikte izledik. İstanbul’dan Türk Hava Yolları direkt uçuşu ile iki saatte Dubrovnik’e vardık ve üç gün boyunca şehri hem gezdik hem de lezzetlerini tattık.
#DubrovnikTarabya’daki Kıyı, kanımca İstanbul’daki en iyi iki balık lokantasından biri. Elbette yemek kalitesi dışında değişkenler de önemli. Masa düzeni, temizlik, servis kalitesi, yemeklerin önünüze ne çok hızlı ne çok yavaş gelmesi, müşteri niteliği... Bütün bu faktörler göz önüne alınırsa Kıyı, türünün en iyisi.
#TarabyaMeşhur kaleleri, tüm şehri saran surları, el değmemiş adaları ve Stari Grad’ın taş evleriyle Adriyatiğin incisi olan Dubrovnik, Game Of Thrones dizisinden sonra daha da popüler olmuş durumda. 1667’de sarsıcı bir deprem, 1991’de ise büyük bir savaş geçirmesine rağmen şehir hala ilk günkü tarihi yapısını korumakta. İşte Dubrovnik'e gidince yapılması ve görülmesi gereken yerler...
#Dubrovnik