Adana’da lise öğrencisi Elvin Ortatepe (18), kurşun ağırlıklı radyasyon önleyici kalkanlara alternatif olarak bizmut oksit ve bitkisel soya içerikli reçine gibi malzemeleri kullanarak hafif yapılı ve antibakteriyel özelliği bulunan radyasyon kalkanı yaptı. Küçük yaşlardan itibaren fiziğe ilgi duyduğunu dile getiren Ortatepe, "Kurşun; ağır, toksik, metal ve insan sağlığına da zararlı bir madde. Bizmut oksit daha hafif. Aynı zamanda soya bazlı reçine kullandım. Böylelikle çevreci ve esnek bir materyale dönüştü. Radyasyon kalkanı olarak kullanılabilir. İleride mühendis olup insanlığa faydalı yeni projelere ortak olmak istiyorum" dedi.
#Adana2023 yılı boyunca tattıklarım arasında seçim yapmak kolay değil. Avustralya’daki işlerimin başındayken Asya lezzetlerini denedim. Benjamin Cooper’ın Chin Chin restoranındaki massaman köri bence sadece bu senenin değil, her devrin en özel lezzetlerinden. Paris’teki Le Bon Georges’da çikolatalı mus da unutamadıklarımdan…
#YemekYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılTürk mutfağından herhangi bir lezzeti referans alıp onu özellikle Uzakdoğu mutfak teknikleriyle uygulaması, yepyeni bir şey yaratırken enteresan şekilde lezzetin gerçek özünü de size hissettirmesi şef Fatih Tutak’ın en önemli özelliklerinden. Menüdeki kebap dumpling bunu en iyi ifade eden lezzetlerin başında geliyor bence…
#Ebru ERKEGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORSosunu pişirip cheesecake üzerine dökebilir, peltesini hazırlayıp rulo pasta arasına sürebiliriz. Kekleri mandalinalı kremayla süslemeyi de çok seviyorum. Ama bu hafif mayhoş meyveyi sadece tatlılarda kullanmıyorum. Zeytinyağlı kerevize ve fırınlanmış pırasaya çok yakıştırdığım mandalinayla salata ve Uzakdoğu usulü bir tavuk yemeği yapmak da şahane oluyor.
#CheesecakeTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Geçtiğimiz gün Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Paris’teki toplantısında 'Tahıl Koridoru'nun, Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle yeniden açılıp, sevkiyatın devam etmesi konuşuldu. OECD'nin gündemi bizdik. Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşundan kaynaklı, dünyanın konuştuğu bir ülke vardı” dedi.
#AdanaYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonTürkiye’nin ilk ve tek vegan festivali Didim VegFest’in 4’üncüsü geçen hafta sonu düzenlendi. Biz de Vegan Kasap olarak oradaydık, katılımcılara ürünlerimizi sunduk. Çok sevilen bitkisel kıymalı gözlememizi ve yan standımızda sunulan balsız lokmayı sizler de evinizde deneyin.
#Lokma TatlısıÜlkemiz, bal üretiminde en önde gelen ülkelerden... Ben de mutfağımda şeker yerine bal kullanmayı çok seviyorum. Sadece tatlılarda değil, tuzlu yemeklerin marinasyonlarında da, tatlı-ekşi ve tatlı-acı soslarda da her zaman tercih ettiğim bir malzeme... En güzel tavuk marinasyonlarından biri, bal ve soya sosu karışımından oluşuyor. Bu karışıma, servis ederken bir miktar da susam ekleyince tavuklar bambaşka bir lezzete bürünüyor.
#BalSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeDöner, sahip çıkmamız gereken en önemli gastronomik ürünlerden biri... Yunanların ‘gyro’, Lübnanlıların ‘shawarma’ adıyla pazarladığı döner, Almanya’nın en önemli fast food yiyeceği oldu çoktan! Ülkemizde belli standartlar geliştirilir ve dönerciler eğitilirse işte o zaman bu özel yemeği hakkıyla sahiplenebiliriz. Bu konuda ben de çalışıyorum; ekibimle Avustralya’da tombik ekmek arasında kendi dönerimizi servis edeceğimiz yeni bir mekân açıyorum.
#Türk DöneriTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganSoya fasulyesi, filizlenerek yetişmesiyle tanınan bir besin kaynağıdır. Doğu Asya kültürüyle bağlantılı olan bu besinin nasıl yetiştirildiğiyse büyük bir merak konusudur. Peki, soya fasulyesi nerede ve hangi şartlarda yetişir? Ülkemizde soya fasulyesi yetiştirilen bölgeler var mı? Sizler için soya fasulyesinin nasıl yetiştiğini derledik.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle birlikte yağışlarda da büyük azalma yaşandı. Birçok bölgede barajlardaki doluluk oranları düşerken, yeraltı suları da azalmaya başladı. Yaşanan bu durum çiftçiyi de zor durumda bıraktı. Uzmanlara göre eğer yağışlar başlamazsa hububat, sebze ve tarla bitkilerinde yakın dönemde büyük sorunlar yaşanabilir.
#GazetehaberleriSon 10 yıldır kasım ayında düzenlenen Mersin Narenciye Festivali pandemi nedeniyle ertelenen etkinliklerden oldu. Bu vesileyle Mersin’e uzanalım, narenciye çeşitleri arasında lezzet turu atalım ve önümüzdeki yıl kendimizi eğlendirmenin ötesinde dünyada ses getirecek bir festival için ne yapabiliriz onu konuşalım…
#SeyahatKendini ‘gastronomi eleştirmeni’ olarak görmediğini söylese de Türkiye’nin en meşhur gurmesi… Sosyal medyada bir milyondan fazla kişi takip ediyor. Başlattığı ‘Menemen soğanlı mı soğansız mı olmalı?’ polemiği günlerce konuşuldu. Vedat Milor ile geçmişe yolculuk yaptık; bize sırf makarna ve köfte yiyen sıska bir çocuktan bugünlere nasıl geldiğini, ABD’de kaldığı yurdun kötü yemeklerini, soyadının hikâyesini, Vehbi Koç’tan gelen iş teklifini neden reddettiğini anlattı…
#GazetehaberleriVegan beslenme deyince, pahalı, zor bulunan, ithal malzemeler gelmesin aklınıza. Türk Mutfağı’nın vegan bölümü alanım olduğu için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki: Türk Mutfağı dünyanın en lezzetli, uygun fiyatlı gastronomik vegan mutfaklarından biridir. Bunu 6 yıldır %100 vegan yaşayan Antakya’lı bir beslenme uzmanı olarak söylüyorum.
#Vegan KarnıyarıkKuzey Yarım Kürenin 36- 42 kuzey paralelleri ve 26- 45 doğu meridyenleri arasında yer alan Türkiye'de üç farklı iklim görülür. Karadeniz, Akdeniz ve Karasal iklimin görüldüğü ülkemizde tarımsal verimlilik oldukça yüksektir. 6. sınıf öğrencileri için ülkemizin kaynakları ve ekonomik faaliyetler konusunu anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemizin Kaynakları Ve Ekonomik Faaliyetler Konu AnlatımıOYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, ülke ekonomisini ileriye taşıyacak hamleler yapmak, ekonominin tüm aktörlerinin ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemde hem mevcut faaliyet alanlarımızda hem de adım atacağımız yeni alanlarda yatırımlarımızı sürdüreceğiz" dedi.
#OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem