Portakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıDünyaca ünlü bir yemek sitesinin Adana kebabına Margherita pizzanın ardından ikinci sırada yer vermesi, Adana’daki kebapçıları kızdırdı. Adana kebabının emek ürünü olduğunu söyleyen kebapçı ustası Yaşar Aydın, "Pizzanın birinci olmasını sağlayan lobilerdir. İnanıyorum ki bu yanlıştan dönüp Adana kebabını yakında birinciliğe yerleştireceklerdir" dedi.
#Adana KebabıYılbaşı öncesi 4 günlük kısıtlamadan dolayı evlerine yiyecek stoku yapan vatandaşlar arasında özellikle hazır köfte ve kıyma kebabı gibi ürünlere yönelenleri uyaran Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Hazır köftelerin içeriği belli değil. Taşlık ve bici bici boyası kullananlar bile var. Herkes kasabından kıymasını alıp köftesini evde yapsın" dedi. Kebapçı Yaşar Aydın ise insanların hazır köfte yemek yerine kebapçıları arayıp gerçek kıymanın tadına varması gerektiğini söyledi.
#YılbaşıDoğa, tarih ve zengin bir mutfak kültürü. Bu üçlü bir arada olduğunda o ülke ya da bölgenin turizmde şansı artıyor. 2 yıl kadar önce İncili Gastronomi Rehberi’nin ilkini yayınladığımız dönemde Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu rehberde mutlaka Adana da olmalı demişti.
#Müge AkgünAdana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, tüketiciye gerçek Adana kebabı lezzetini sağlayamayan firmaların, Adana kebabı ismini ve tescilli Adana kebabı logosunu kullanmasının engelleneceğini söyledi.
#Adana Kebabı2002 Kainat Güzeli Azra Akın, doğup büyüdüğü Hollanda ile Türk mutfağını karşılaştırıp, favorisinin Türk mutfağı olduğunu söylüyor: Beslenmeyle güzellik aasında mutlaka bir bağ var. Hayatımda hep olması gereken, onsuz yapamayacağım bir mutfak. Tabağı ekmekle öylesine güzel sıyırırım ki, yıkamadan dolaba kaldırabilirsiniz. Bu huyumdan hiç utanmam. Hatta Hollanda’da arkadaşlara da tabağı sıyırmasını öğrettim. Onlar da benim gibi yemek yemeye alıştılar
İstanbul, Bursa ve İzmir’de her yıl kitap fuarları düzenleyen TÜYAP, geleneği 15 Ocak’ta ilk kez Adana’ya taşıyacak. 100 yayınevi ve 300 yazarın katılacağı Çukurova Kitap Fuarı’nda söyleşi, panel, sergi, şiir dinletisi gibi toplam 60 etkinlik yapılacak. Altı gün sürecek fuarın tamamına katılacaklar için Adana; Seyhan Nehri ve Gölü, tarihi evleri, nehir kıyısındaki yürüyüş yolları, şırdancıları, kebapçıları ve ciğercileriyle güzel bir gezi vesilesi.
Tutturdunuz “Mine Kılıç’ın yazılarını artık niye kullanmıyorsun, niye Sezai Bayar yazmıyor?” Bir değil, iki değil, yüz kişi belki... İllallah yahu! Sezai Abi’nin özel bazı işleri vardı, halletti yeniden yazıyor. Mine’nin bir yazısını apartmayalı da çok olmuş, haklısınız. Buyrun Adana üzerine bir yazısı..