Kitap kurtlarına Adana gezisi

Güncelleme Tarihi:

Kitap kurtlarına Adana gezisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 00:00

İstanbul, Bursa ve İzmir’de her yıl kitap fuarları düzenleyen TÜYAP, geleneği 15 Ocak’ta ilk kez Adana’ya taşıyacak. 100 yayınevi ve 300 yazarın katılacağı Çukurova Kitap Fuarı’nda söyleşi, panel, sergi, şiir dinletisi gibi toplam 60 etkinlik yapılacak. Altı gün sürecek fuarın tamamına katılacaklar için Adana; Seyhan Nehri ve Gölü, tarihi evleri, nehir kıyısındaki yürüyüş yolları, şırdancıları, kebapçıları ve ciğercileriyle güzel bir gezi vesilesi.

Seyhan Nehri ve Gölü sayesinde bir kıyı kentine dönüşen ve son yıllarda çok gelişen Adana, ilk kez bir kitap fuarına ev sahipliği yapıyor. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düzenlediği fuar, salı günü açılacak. Seyhan Nehri’nin hemen kıyısındaki TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi bir hafta boyunca çok hareketli günler geçirecek. Adanalı olan, hatta bazıları hala bölgede yaşayan Muzaffer İzgü, Nebil Özgentürk ve Çetin Yiğenoğlu gibi yazarlar elbette başlıca konuklar arasında. Doğan Hızlan, Pınar Kür, Buket Uzuner, Can Dündar, Hıfzı Topuz, Ayşe Kulin, İpek Ongun, Ataol Behramoğlu, Cezmi Ersöz, Gülten Dayıoğlu, Hikmet Çetinkaya da fara katılacak yazarlardan bazıları.

ÇİÇEĞİ BURNUNDALAR BULUŞMASI

100 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda söyleşi, panel, şiir dinletisi ve imza günleri var. Fuarın ilk paneli salı günü 14.15’te Muzaffer İzgü’nün Adana ve yazarlık üzerine sohbeti. İkinci gün saat 14.30’da Pınar Kür ve Zeynep Aliye, "Kadın ve Edebiyat" konusunda sohbet edecek. Fuar Merkezi’nin Seyhan Nehri’ne bakan kafesinde çay-kahve molası verildikten sonra, saat 16.00’da Server Tanilli "Türkiye’de Kadın Sorunundaki Gelişmeler" başlıklı bir konuşma yapacak. Cuma günü öğle yemeğinden sonra özellikle çocukların ilgisini çekecek bir okuma programı var. 19 Ocak Cumartesi saat 12.00’de, Can Dündar’ın hazırladığı Nazım Hikmet belgeseli gösterilecek. Aynı gün çok ilginç bir başka etkinlik var: Oğuz Aral yönetiminde çıkan Gırgır dergisi zamanında, ilk acemi çizgileri Gırgır’da Çiçeği Burnundalar başlıklı sayfada çıkan karikatürcüler, yıllar sonra fuarda bir araya gelecek ve söyleşi yapacaklar. Fuarın son gününde önce Ali Nesin’in Matematik Sohbetleri’ni dinleyip ardından İpek Ongun’un Gençlik Yazını başlıklı söyleşisine katılabilirsiniz.

EDEBİYAT FESTİVALİ

Fuar bu yıl ikincisi düzenlenecek Altın Koza Edebiyat Festivali’ni de içine aldı. Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza, Adana Özgür Pencere Edebiyat ve Sanat Derneği ve TÜYAP’ın katkılarıyla hazırlanan bu festivalde, Muhtar Shanov (Kazakistan), Elçin Efendiyev (Azerbaycan), Hıfzı Topuz, Gökhan Cengizhan, Zeynep Aliye, Pınar Kür, Tarık Günersel, Zeki Tombak (Türkiye) gibi yazar ve şairlerin katılımıyla söyleşi ve paneller yapılacak. Kazakistan’dan katılacak olan Shanov, Cengiz Aytmatov ile ortak kitap çalışmasının yanı sıra Kazakistan’da milletvekili. Azeybaycan’dan konuk edilen Elçin Efendiyev’in ise Türkiye’de Devlet Tiyatroları’nda iki oyunu sergilendi. Efendiyev de Azerbaycan milletvekili, aynı zamanda Başbakan Yardımcısı.





KÜBA VE IRAK SERGİLERİ


İstanbul Kitap Fuarı’nda olduğu gibi burada da sergiler var. Fotoğraf sanatçısı Özcan Ağaoğlu, "Sokakların Sesi: Küba" adlı sergisinde Kübalıların gündelik hayatını gösterecek. Gırgır dergisi kapakları ve Çiçeği Burnunda karikatürcülerin çizimlerinden oluşan karikatür sergisi de fuar boyunca gezilebilir. İlgi çekecek bir diğer sergi, Zaman Gazetesi fotoğraf ekibinden Kürşat Bayhan’ın Irak izlenimlerinden oluşan "Irak Değil Yakın" adlı fotoğraf sergisi.

Çukurova Kitap Fuarı’nın girişi ücretsiz. 15-20 Ocak arasında 10.30-20.00, kapanış günü ise 10.30-19.00 saatleri arasında gezilebilecek. Fuardaki 60 etkinliğin gün ve saatleri için www.cukurovakitapfuari.com.

ADANA’YA GİTMİŞKEN

Fuar alanına üç güzergahtan gidilebilir. Kenti tanımak isteyenlere, Sabancı Merkez Camii’nden başlayıp önce Seyhan Nehri, sonra Seyhan Baraj Gölü kıyısında devam eden güzergahı öneririz. İkinci alternatif kent içinden geçen Baraj Yolu-Turgut Özal Bulvarı. Üçüncü alternatif ise havaalanından en kısa sürede fuar alanına bağlanan çevre yolu.

Fuar etkinliklerinden arta kalan zamanlarda Taş Köprü ve batısındaki tarihi Adana evlerini gezebilirsiniz. Kültür Merkezi haline getirilen tarihi Kız Lisesi binası da köprünün güneybatı ayağında yer alıyor. Bölgenin ünlü tarihi eserlerinin imitasyonları burada satılıyor. Müze, aynı noktadan 3 dakika yürüme mesafesinde.

Cezerye almak isteyenler, eski Vilayet binası arkasındaki Yeni Uğur Lokumcusu’nu sormalı. Lokumcu’dan çıkarken sola döndüğünüzde 200 metre ileriden başlayan meşhur Adana kebap ve ciğercileri gece-gündüz açık.

Şırdancılara kentin her bölgesinde, gün ışıyıncaya kadar rastlayabilir; sakatat seviyorsanız tadına bakabilirsiniz.

Fuar alanından kısa süreli kaçamak yapabilenler Seyhan Baraj Gölü manzaralı üç mekanda kendilerine kebap-şalgam ziyafeti çekebilir: Adnan Menderes Bulvarı’nda Kolcuoğlu Kardeşler, Beyaz Saray Menekşe ve Şenol Kolcuoğlu. Kent merkezinde Ziyapaşa Bulvarı’nda ise Kebap 52 ve Yüzevler tercih edilebilir.

Seyhan Gölü kıyısındaki Neva Restoran, Hastaneler Kavşağı’nda şarap kavı ile ünlü Teras Restoran cuma-cumartesi fasıl programı yapıyor.

Fuar süresince Adana’da hava açık, güneşli. Kış ortasında turfanda baharı yaşamak isteyenlere, Atatürk ve Merkez parklarını gezmelerini öneririz. Pırıl pırıl bir havada yürüyüş yapmak isteyenler Seyhan Nehri kıyısındaki bütün noktaları değerlendirebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!