Muhteşem kokusu ve saymakla bitmeyen faydalarıyla kendine hayran bırakan adaçayı, sindirim ve solunum yolları iltihaplarına oldukça faydalı. Çayından sosuna pek çok kullanım alanı olan adaçayı, et yemeklerine de çok yakışıyor. Peki mis kokulu adaçayı nerelerde kullanılır? İşte cevabı…
#AdaçayıSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıGeride bıraktığımız yıl boyunca tattıklarımı değerlendirdim. Aklımda kalan en özel yemekleri düşündüm, bir araya gelseler sihirli bir yemek deneyimine dönüşecek bir liste çıkardım. Başlangıç için yumurta ve soğan, nefis bir denizkestanesi, ardından ravioli, oğlak ciğer ve bugüne kadar tattığım en iyi kuzu... Finaldeyse ülkemizin baldan tatlı inciri, dutu...
#Tadım MenüsüYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#AromaTEKSTİL işini severek yapsa da hep bir şeylerin eksik olduğunu düşünür. İstanbul’un karmaşasından kaçıp küçük bir köyde yaşama hayali kurduğu dönemde de yolu Bodrum Yakaköy’e düşer. Pınar Güney, arkalarına bile bakmadan terk ettikleri İstanbul’dan sonra, eşinin işi nedeniyle geldikleri Bodrum’da yeni bir hayat kurar. Pınar Güney, hayatındaki eksikliği de daha önce ailesi için yaptığı sirke ve sosları, Yakaköy’de işi haline getirerek tamamlar. Bugün birçok meyve ve sebzeden 50’ye yakın sirke üreten Homemade by Pınar’ın kurucusu Pınar Güney, yerel ve butik yapısını koruyarak büyümeyi hedefliyor
#1Haşlanmış patatesler ezilerek pütürsüz hale getiriliyor. İçine onu toparlamak için un eklendikten sonra küçük şeritler halinde kesiliyor, sonra tek lokmalık harika lezzet toplarına dönüşüyor... Gnocchi, domatesli ya da dört peynirli gibi farklı soslarla servis edilebilir ama benim favorim tereyağı ve adaçayı soslu olanı!
#GnocchiNesilden nesile aktarılan bir lezzetin, büyükannelerden torunlara geçen bir tarifin kokusu her zaman başkadır! Geleneksel tortellini, birçok yerde enfes domates sosuyla birleştirilirken bazen et ya da porçini mantarı gibi farklı notaların olduğu soslarla çeşnilendirilerek de sunulur. Benim için en vazgeçilmez olan adaçaylısıdır. Siz hangi sosu tercih ederdiniz, merak ediyorum aslında...
#ToryelliniŞef Kaan Sakarya, Beyoğlu’ndaki Nicole’de Aylin Yazıcıoğlu’yla birlikte harikalar yaratmıştı. Sonra şef Derin Arıbaş’la Basta!’yı, ardından da Basta! Neo-Bistro’yu açtılar. Buradaki tarama ve minekobu üst düzey buldum. Ceviche, ülkemde yediğim en iyi ceviche’ydi. ‘Kuzu karski’yle de turnayı gözünden vurmuşlar.
#Kaan Sakaryaİncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...
#İncirİstanbul’da yıllarca tekstil sektöründe çalışmış. Eşinin işi nedeniyle Bodrum’a taşınınca yeni bir hayat başlamış. Daha önce ailesi için sirke ve soslar yapan Pınar Güney, Yakaköy’de kurduğu tesiste bunu işi haline getirmiş. Bugün birçok meyve-sebzeden 50’ye yakın sirke üreten ‘Homemade by Pınar’ın kurucusu Güney, butik yapısını koruyarak yoluna devam etmek istiyor.
#İzmirYılbaşı gecesi yaklaşıyor ve bu yıl da sofraların yıldızı hindi tarifleri gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu özel gece için dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bir yılbaşı hindisi hazırlamak istiyorsanız, sizin için bir araya getirdiğimiz pişirme tüyolarına mutlaka bir göz atın.
#Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#SahlepYılbaşı gecesi, yılın en özel akşamlarından biridir. Hepimiz sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bu gecede sofralarımızı özenle hazırlar ve lezzetli yemekler yapmaya çalışırız. Tabii ki sofralarımızın başköşesinde tavuk veya hindi eti bütün ihtişamı ile yerini alır. Bu özel gecede tavuk etinden vazgeçemeyenlere Yemek Stilisti İnci Bak’tan lezzetli bir tarif geliyor: Fırında Sebzeli Bütün Tavuk.
#YılbaşıSiena, Ortaçağ mimarisinin hakim olduğu tarihi dokunun en güzel şekilde korunduğu İtalyan şehirlerinden. Eski şehir merkezindeki tüm sokaklar, her yıl Palio yarışlarının yapıldığı, deniz kabuğu şeklindeki mimarisiyle dikkat çeken Piazza del Campo’ya çıkıyor. Toskana’nın kalbi sayılabilecek, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Siena, mutfağıyla da İtalya’nın en iyilerinden. Gelin Siena’nın lezzet duraklarına birlikte bir göz atalım…
#Siena