Paylaş
ACI BAKLA
Şeker hastalığına karşı kullanılır.
ACI KIRMIZI TOZ BİBER
Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.
Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.
ACI YONGA
İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü
ADAÇAYI
Gaz söktürücü, antiseptik, kuvvet verici ve uyarıcı
ALIÇ
Özellikle kalp üzerinde etkili, idrar söktürücü, kabız
ALTINOTU
İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır. Basura karşı, haricen kullanılır.
AMBER
Kaşalot balığından elde edilir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır.
ANASON
Gaz söktürücü, iştah açıcı, süt artırıcı ve uyku vericidir.
ANDIZ KÖKÜ
Safra söktürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür.
ARDIÇ TOHUMU
İdrar artırıcı, terletici, midevî ve antiseptik özellikleri vardır.
ASPİR
Romatizma ağrılarına karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.
BALIKOTU
Dahilen kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır. Tehlikeli bir drogdur.
BAMYA ÇİÇEĞİ
Dahilen göğüs yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdır.
Kabızlığa karşı etkili ve zararsız bir drogdur.
BESBASE
Müshil, safra ve balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir.
BEYAZ TOZ BİBER
Karabiberin dış kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır.
Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir.
BİBERİYE
Dahilen kabız, hazım sistemi uyarıcısı, safra artırıcı ve idrar söktürücü,
Haricen ise iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır.
BÖĞÜRTLEN
Kabız, kuvvet verici, idrar söktürücü ve şeker hastalığına karşı kullanılır.
Bademcik iltihaplarında da gargara yapılır.
CEVZ-İ BEVVA
Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir.
Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.
CİVAN PERÇEMİ
İdrar artırıcı, iştah açıcı, gaz söktürücü, adet söktürücü ve yara iyileştiricidir.
ÇAKŞIROTU KÖKÜ
Cinsel kudreti artırıcı olarak etkilidir.
ÇAM SAKIZI
Solunum ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir.
ÇEKEM
Kabız, idrar artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.
Romatizma ağrılarında kullanılır.
ÇEMENOTU
Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur.
Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.
ÇÖREKOTU
İdrar ve süt artırıcı, iştah açıcı ve adet söktürücüdür.
ÇÖVEN KÖKÜ
Tedavide nadiren kullanılır. Bilhassa tahin helvası yapımında kullanılır. İdrar ve balgam söktürücüdür.
DAĞÇAYI
Uyarıcı, gaz söktürücü, iştah açıcı ve mide ağrılarını kesici özelliklere sahiptirler.
DEFNE YAPRAĞI
Terletici, antiseptik ve midevi etkilere sahiptir.
DEMİR HİNDİ
Müshil ve müleyyin bir etkiye sahiptir. Hiçbir tahriş edici etkisi yoktur.
DENİZ KADAYIFI
Dahilen, çok kullanılan bir göğüs yumuşatıcı ve öksürük kesicidir.
DEREOTU
Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir.
Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.
DEVE ÇÖKERTEN
Taş düşürücü, idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır.
DEVE DİKENİ
Karaciğer hastalıklarına karşı ve safra artırıcı olarak kullanılır.
DOLMALIK FISTIK
Özellikle dolma içlerinde kullanılır.
DUT MEYVASI
Meyvalardan hazırlanan şurup, gargara halinde, ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı
kullanılır.
EĞİR KÖKÜ
Gaz söktürücü, terletici ve antispazmotiktir. Dahilen Prostat, haricen ise romatizma için kullanılır.
FASULYE OTU
Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.
FESLEĞEN
Yatıştırıcı, midevi, idrar artırıcı ve gaz söktürücüdür.
FRENK MAYDANOZU
Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.
FUNDA
İdrar yolları dezenfektanı, idrar söktürücü ve kabız etkilere sahiptir.
GELİNCİK
Yatıştırıcı, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı ve hafif uyutucu etkilere sahiptir.
GİNSENG
Kalp kuvvetlendirici ve yorgunluğu gidericidir. Cinsel gücü artırıcı etkileri vardır.
GÜNLÜK
Dahilen kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, adet söktürücü, adet getiricive romatizma
ağrılarını dindiricidir.
HALİLE (KARA-SARI)
Sarı halile müshil, Kara halile ise kabız olarak kullanılır. Haricen ise yara iyileştiricidir.
HARDAL TOHUMU
Haricen lapası, yakısı ve banyosu yapılir. Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır.
HAŞHAŞ TOHUMU
Haşhaş bitkisinin tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek,börek gibi fırın
ürünlerinde kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze vesebze yemeklerine de katılır.
HATMİ ÇİÇEĞİ
Göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri gidericidir.
HAVACIVA
Kabız ve yara iyileştiricidir.
HAVUÇ TOHUMU
Midevi, gaz söktürücü, gebeliği önleyici ve cinsel gücü artırıcıdır.
HAYIT TOHUMU
idrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcıdır.
HİNTCEVİZİ
Bir diğer adı müskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır.
En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.
HÜNNAP
Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
IHLAMUR
İdrar artırıcı, terletici, yatıştırıcı, uyutucu ve göğüs yumuşatıcıdır.
ISIRGAN
Yaprak veya kök, dahilen kan temizleyici, idrar artırıcı ve iştah açıcıdır.
İĞDE ÇİÇEĞİ
Kabız, kuvvet verici ve antiseptiktir. C vitamini deposudur. Gribe karşı etkilidir.
KAFUR
Sinir sistemi, solunum ve kalp üzerinde uyarıcı etkileri vardır.
KAKULE
İştah açıcı, gaz söktürücü ve midevi etkilere sahiptir. Kahveye konur.
KARABİBER
Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır.
Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür.
KARANFİL
Uyarıcı, midevi ve antiseptik etkileri vardır.
KEBABİYE
Solunum sistemi antiseptiğidir. Belsoğukluğunda kullanılır.
KEKİK
Midevi, yatıştırıcı, antiseptik etkileri vardır.
Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır.
Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.
KERBEL
Bir maydanoz türüdür. Salatalarda kullanılır.
KEREVİZ TOHUMU
Uyarıcı ve iştah açıcıdır. Prostat için kullanılır.
KETEN TOHUMU
Müshil, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucudur.
KINAKINA
Midevi, sıtma ve gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu, kalp yatıştırıcıdır.
KISA MAHMUT
Midevi, uyarıcı, şeker hastalığına karşı etkilidir.
KİMYON
Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde,
Bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
KİŞNİŞ
Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri
pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakve filizleri de çorba ve
salatalara doğranarak yenir.
KİTRE
Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur.
KÖFTEBAHARI
Köftelerde kullanılır.
KÖRİ
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi
ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır.
KUDRET NARI
Mide ve barsak ülserine karşı dahilen kullanılır. Yara, çıban ve ekzemalarda haricen kullanılır.
KURU TARHUN
Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.
KUŞBURNU
Bilhassa C vitamini bakımından zengindir. Kabız ve kuvvet vericidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
Paylaş