Güncelleme Tarihi:
Gezgin, şef, yemek araştırmacısı, gastronomi ve şehir yazarlarından oluşan büyük jüri seçti
1925’ten beri faaliyet gösteren Kara Kedi’de servis edilen bozanın hammaddesi kendi ektikleri mısır. Bu boza, diğerlerine göre daha tatlı ve yoğun kıvamlı. Günlük olarak üretiliyor ve hazırlanırken hiçbir koruyucu katkı maddesi kullanılmıyor. Aylin Öney Tan: “Tadı gerçekten farklı. Tatlı sevmeyenler eve alıp ekşitsin.” Bardağı 3, kilosu 12 lira. (Odunpazarı, 0222 231 12 31)
1920’den beri hizmet veren markanın tüm şubeleri 2013’te kapandı ama 400’den fazla satış noktasında Akman Boza’ya ulaşmak mümkün. Satış yapan market ve pastanelerin bir listesi internet sitelerinde mevcut. Erdal İpekeşen: “Tıpkı İstanbul’un Vefa Bozacısı gibi ünlü,
70 yıllık geçmişi var. Artık fabrikasyon üretime geçtiği için birçok marketin raflarında bulabilirsiniz.”(0532 135 22 88)
Şehrin en meşhur kahvesi. Bebek’in küçük bir köy olduğu zamanlarda bölgenin dürüstlüğüyle tanınan lokantacısı Ali Osman tarafından 1945’te açıldı. Pek çok müdavimi var. Çayını ve Türk kahvesini her zaman içersiniz, bu aylarda giderseniz mutlaka demleme ıhlamurunu deneyin, denizi içinizi ısıtarak seyretmenin keyfini sürün. Bardağı 6 lira. (Beşiktaş, 0212 257 54 02)
Şehrin en meşhur çay bahçesi. 1994’ten beri hizmet veriyor. Saffet Emre Tonguç: “Çarşının içinden denize doğru yürüyün ve Boğaz’ın en güzel manzaralarından birine karşı sahlebinizi yudumlayın.” Bardağı 10 lira. (Çengelköy, 0216 422 10 36)
Günlük süt, çubuk tarçın, acı biber ve yüzde 57 kakao içeren yerli bir çikolatayla yapılan içeceğin fiyatı 15 lira. Ebru Erke: “Yoğun kıvamlı ve damağı yakmayacak şekilde hafif acılı sıcak çikolata, türünün en iyilerinden...” (Beyoğlu, 0212 245 41 05)
Sadece boza, sahlep, tulumba tatlısı ve dondurma satılıyor. Sahleplerinin özelliği 40 yıldır aynı yerden satın aldıkları hammadde. Bu, Kemerburgaz’dan gelen inek sütüyle birleşince ortaya tadına doyulmaz bir içecek çıkıyor. Bardağı 9 lira. (Kurtuluş, 0212 233 49 25)
Farklı çaylara meraklı olanların evlerinde ya da ofislerinde de lezzetli sıcak içecek yudumlayabilmeleri için birkaç küçük ek malzeme yeterli.
Tuzlu karamelli çay
Malzemeler: 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı şeker, yarım çay kaşığı islenmiş tuz, 900 mililitre kaynar su, 3.5 yemek kaşığı Assam çayı (veya ince öğütülmüş Seylan çayı), 120 mililitre çırpılmış krema
Yapılışı: Tereyağı, şeker ve tuzu bir kâseye alın, üzerine 175 mililitre kaynamış su dökün. Karıştırın, bir kenarda bekletin. Çay yapraklarını bir çaydanlığa alın, kalan suyla 5-6 dakika demleyin. Çayı fincanlara süzün, tuzlu karameli ekleyip karıştırın. Bir parça çırpılmış kremayla servis edin.
Masala chai
Malzemeler: 6 adet karanfil, 2 adet yıldız anason, 1 adet tarçın çubuğu, 5 santimetre taze zencefil (dilimlenmiş), 1 yemek kaşığı siyah Assam çayı, 3-4 yemek kaşığı bal veya şeker, 400 mililitre tam yağlı süt
Yapılışı: Zencefil dışında tüm baharatı havanda aromatik kokuları ortaya çıkana kadar kabaca ezin. Öğütülmüş baharatı ve dilimlenmiş zencefili bir sos tenceresinde orta ateşte 3-4 dakika karıştırarak aromalarını daha fazla ortaya çıkarın. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırın. 650 mililitre suyu ve çayı tencereye ekleyin ve yüksek ateşte kaynatın. Ateşi kısın ve çayı tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek düşük ateşte kaynatın. Süt ve şekeri/balı ekleyin, karıştırmaya devam edin. Tüm malzemelerin tadının birbirine geçmesi için 2 dakika daha kaynatın. Tencereyi ateşten alın ve bir çaydanlığa süzün. Yüzeyde köpük oluşturmak için en az 30 santimetre yükseklikten fincanlara dökün.
Matcha latte
Malzemeler: 350 mililitre badem sütü, 15 gram beyaz çikolata, 2 çay kaşığı Matcha tozu, 80 dereceye ısıtılmış 120 mililitre su
Yapılışı: Sütü ve çikolatayı kısık ateşte kaynatın. Kremamsı bir doku kazanana kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Ateşten alın ve bir kenarda bekletin. Bir kâsede matcha tozunu ve sıcak suyu karıştırın. Sıcak süt ve çikolata karışımını ekleyip köpük köpük olana kadar çırpın. Bardaklara boşaltın. Birer tutam matcha tozuyla servis edin.
TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Prof. Dr. Oğuz Özyaral (İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı, koruyucu sağlık uzmanı):
Soba vazifesi gören bu içecekler metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya destek olur. Ancak ne kadar doğal ürün kullanılmış olursa olsun belli bir miktarın üzerinde tüketilmesi vücutta alerjik tepkimelere neden olabilir.
Bitki çayı
Günde ortalama bir-iki fincanı aşmamalı.
Vücudu ısıtma hedeflendiğinde -belli aralıklarla olmak kaydıyla- yemeklerden sonra birer fincan tavsiye edilebilir.
Etkisini arttırmak için içine kırmızı acı biber eklenebilir.
İçerdikleri minarellerden ötürü antioksidan özellik taşırlar. Dolayısıyla her biri birer karaciğer dostu olarak tanımlanabilir.
Ihlamur, melisa, adaçayı, ayva, elma dilimleri ve çekirdekleri, tarçın ve karanfil kaynatılmış sıcak su içinde 15 dakika demlendikten sonra taze sıkılmış limon suyu sıkılarak içilirse hem vücudunuzu ısıtmış, hem metabolizmayı hızlandırmış hem de diüretik etkisi güçlü bir kış içeceği hazırlamış olursunuz.
Boza, sahlep ve sıcak çikolata
Bu ürünleri tüketirken şekersiz olmalarına özen gösterilmeli, şeker ihtiyacı kabuk ya da toz tarçınla giderilmeli. Sıcak çikolatanın üzerine krema eklenmemeli.
Boza ve sahlep bağırsakları yumuşatır, iki bardaktan fazla içilmesi bağırsak sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.