Lezzetli düğüm gnocchi

Haşlanmış patatesler ezilerek pütürsüz hale getiriliyor. İçine onu toparlamak için un eklendikten sonra küçük şeritler halinde kesiliyor, sonra tek lokmalık harika lezzet toplarına dönüşüyor... Gnocchi, domatesli ya da dört peynirli gibi farklı soslarla servis edilebilir ama benim favorim tereyağı ve adaçayı soslu olanı!

Haberin Devamı

Lezzetli düğüm gnocchi

Roma döneminden kalan harika bir lezzet gnocchi. Hem zaten içinde patates olan bir şeyi kim sevmez ki? Gnocchi’yi gördüğünüzde neden düğüm dendiğini anlayacaksınız aslında... Tabakta o kadar güzel görünüyor ki... Küçük düğümlerin üzerindeki boğumlar insana bunun için çok uğraşılmış hissi verse de aslında bir çatal o özel şekli ortaya çıkarmaya yetiyor.

UN TOPUNA DÖNÜŞMESİN

Gnocchi için önce haşlanmış patatesler ezilerek pütürsüz hale getiriliyor. İçine onu toparlamak için un da eklendikten sonra küçük şeritler halinde kesiliyor, tek lokmalık harika lezzet toplarına dönüşüyor.

Bir de o küçük toplara çatalla şekil verdiğinizde yemek için heyecanlamaya başlıyorsunuz. Ziller gnocchi için çalıyor!

Haberin Devamı

Bir lokmada yediğiniz bu patates bombaları, içerisine çok un alabiliyor, bu konuda dikkatli olmak lazım. Patatesteki nişasta, unu tolere edebilme özelliğine sahip olduğu için ne kadar un eklenirse o kadar alacaktır ve sonunda un tadı patatesin önüne geçecektir. Bunu engellemek için sadece patatesi toplayacak kadar un kullanmak çok önemli.

Yediğinizde ağzınızda harika bir lezzet mi istersiniz, yoksa midenizde biriken küçük un topları mı? Kimse lezzetli bir yemek yiyeceğini düşünürken küçük un toplarıyla karşılaşmak istemez!

Patates birçok kültürde öne çıkan ve her yaştan insanın severek yediği bir lezzet. Bence onun  en güzel hali de gnocchi. Neden diye sorarsanız gnocchi mutfakta birlikte iş yapan mutlu insanlar demek benim için. Ailece yemek hazırlamak ve o sırada çok güzel vakit geçirmek demek. Aile çok değerli biliyorsunuz, bir de ailece yenen yemekler... Hele bir de o yemek aileyle birlikte yapılan bir lezzetse daha özel ne olabilir ki hayatta?

Gnocchi birçok farklı sosla sofralara sunulabilir ama en çok tercih edilen üç çeşidi vardır. Taze fesleğen yapraklarıyla hazırlanan kırmızı bir domates sos birçok kişinin ilk tercihidir. Sonrasında, dört farklı özel peynirle hazırlanan sos gelir. Bu peynir sosun içerisinde rokfor, gorgonzola ve parmesan gibi kendini belli eden peynirler kullanılır ve daha çok yetişkinler tarafından tercih edilir. Üçüncüsüyse benim favorim; taze adaçayı ve tereyağıyla kaplanan gnocchi’ler... Her lokmada büyüyen bu lezzet benim için her zaman en özel tat olarak kalacak gibi görünüyor...

Haberin Devamı

GNOCCHI

Lezzetli düğüm gnocchiGeleneksel gnocchi’nin şekli çatalla verilir.

(7 kişilik)

NE LAZIM?

2 kg patates

450 gr un

50 gr semolina (bir tür irmik)

4 yumurta

10 gr parmesan peyniri

Muskat rendesi 

Tuz 

Karabiber

NASIL YAPARIM?

Patatesleri bütün bir şekilde haşlayın. Haşlanınca kabuklarını soyun, geniş bir kapta ezin.

Ezilmiş patateslere yumurtaları ekleyip karıştırın. Bu aşamada semolinayı da yavaş yavaş ekleyin. Dilediğiniz kadar tuz, karabiber, biraz muskat ve parmesan rendesi katın.

Patateslere unu yavaş yavaş ekleyin. Ne kadar çok un ekleseniz de patatesler hâlâ un istiyor gibi görünebilir. Unun fazla kaçması piştiğinde tadını bozacaktır.

Hamuru biraz un serptiğiniz tezgâha alın. Yoğurarak rulo haline getirin. Ruloyu ikiye bölün, biraz inceltin. Tekrar ikiye bölerek ruloları bu kez parmak kalınlığına getirin. Elde ettiğiniz 4 rulonun kurumaması için üzerine un serpip dinlendirmeye alın. Daha sonra bu ufak ruloları 2.5 santimler halinde küçük küçük kesin. Bu aşamada yapışmamaları için biraz un serpebilirsiniz.

Haberin Devamı

Geleneksel gnocchi’nin şekli çatalla verilir. Çatalla birlikte hamur parçalarını parmağınızla itip yuvarlayarak şeklini verin. Şekil vermek istemezseniz kestiğiniz dilimleri yuvarlayarak da pişirebilirsiniz.

Hamurları bir tencerede kaynayan suya bırakın. Gnocchi’ler suyun yüzeyine çıkana kadar haşlayın. Suyun yüzeyine çıktıklarında hazırlar demektir.

Gnocchi’leri sudan alın ve sos tavasına koyun. Tüm gnocchi’ler sosa bulandığında servis tabağına alın.

ADAÇAYI SOSU

NE LAZIM?

2 yemek kaşığı tereyağı 

6-7 yaprak taze adaçayı

NASIL YAPARIM?

Geniş bir tavada tereyağını eritip taze adaçayını ekleyin. Adaçayı aromasını verene kadar kısık ateşte 3-4 dakika ocakta tutun, tereyağını yakmamaya özen gösterin.

Haberin Devamı

Daha sonra pişen gnocchi’leri bu tavaya ekleyin. 3-4 dakika tavada pişirin. Servis sırasında parmesan rendesi ilave edin.

 

Yazarın Tüm Yazıları