‘Sorularla 20. Yüzyıl Edebiyatımız’da Oğuz Demiralp, II. Abdülhamit’le başlatıyor 20. yüzyıl edebiyatımızı. Cumhuriyet dönemi edebiyatı kavramından değil, ‘20. Yüzyılda Edebiyatımız’ kavramından hareketle bakıyor. İşte bu ilk... Demiralp’e göre, 20. yüzyıl edebiyatımız ‘ifade özgürlüğünün kısıtlandığı baskı rejiminde’ ortaya çıkmıştır.
#Sorularla 20. Yüzyıl EdebiyatımızBir ramazan ayı daha geride kaldı. Ramazan Bayramı’nı kutluyoruz. Bayramlar dostlukların, arkadaşlıkların, aile bağlarının pekiştiği günlerdir. Dini bayramlar deyince aklıma Yahya Kemal Beyatlı gelir. Daha doğrusu onun ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiiri. Aslında bu bir şiiri aşan, 86 mısralık bir öykü-şiirdir. Almanca ‘Ballade’ denilen türden. Yahya Kemal, klasik şiir estetiğini de ihmal etmeyen, modern Türk şiirinin kurucuları arasındadır. Özellikle Cumhuriyet sonrası Türk şiirine damga vuran bir şairdir.
#Ramazan BayramıBurçlar ülkemizde oldukça fazla takip edilmektedir. Doğum tarihine göre burçlar kişiden kişiye göre değişmektedir. 12 Ocakta doğanlar da hangi burca ait olduklarını merak etmektedirler. 12 Ocak doğumlular geçtiğimiz hafta en çok araştırılan burçlardan bir tanesi haline geldi. Peki, 12 Ocak hangi burçtur? 12 Ocakta doğanların yükseleni nedir? 12 Ocakta hangi Türk ünlüler doğmuştur? İşte 12 Ocak doğumluları ile ilgili tüm detayları derledik.
#12 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?Prof. Dr. İlber Ortaylı, Halil İnalcık'ın vefatının 5. yılında hocasını AA' ya anlattı. Ortaylı, "Çalışmaya da ölünceye kadar devam etti. 90 yaşından sonra bile kalemi eline aldı. Halil İnalcık demek, yoğun çalışan bir Türk demektir." dedi.
#Prof. Dr. İlber Ortaylıİstanbul, yoğun trafikten kurtulmuş, bayram boyunca rahatça dolaşabildiğiniz bir şehir haline gelmişken, görmediğiniz, bilmediğiniz birçok yeri keşfedebilirsiniz. Bu önerim yalnız İstanbul’da yaşayanlar için değil, Türkiye’nin başka kentlerinde yaşayıp İstanbul’a ziyarete gelenler, yabancı turistler için de geçerli.
#YazarYaşar Kemal, onun ölümünden sonra “Türk edebiyatının en büyük eleştirmeniydi” demişti. Roman ondan sorulurdu. Eleştirmenliğin nankör bir iş olduğunu söyleyen Fethi Naci, Marksist eleştiri anlayışının edebiyatımızdaki en önemli ismiydi. Yayıncılık da yapan Fethi Naci’nin kurduğu Gerçek Yayınları’nda başlattığı ‘100 Soruda?’ dizisi önemli bir boşluğu doldurmuştu.
#Fethi NaciTanıl Bora, ‘entelektüel biyografi’ diye tanımladığı kitabında, 1938’den 1946’ya yaklaşık sekiz yıllık bakanlığı döneminde Türkiye’nin eğitim ve kültür politikasına yön veren Hasan Âli Yücel’in yaşamöyküsünü ve düşünsel dünyasını kapsamlı bir şekilde anlatıyor.
#Tanıl BoraFethi Naci siyasal inancı yüzünden işsiz kalınca aldığı tazminatla yayıncılığa başlamaya karar veriyor. Fethi Naci ile İbrahim Kalpakçıoğlu’nun aynı kişi olduğu anlaşılınca geliyor bunlar başına... Dostlarıyla konuşuyor, Cemal Süreya’nın önerdiği adı benimsiyor: ‘100 Soruda’...
#Fethi NaciŞeyh Bedreddin üzerine imece yoluyla bir belgesel yapılacağını okuduğumda yayıncılığa ilk adım attığım günleri yeniden anımsadım. Çocukluk arkadaşım Konur Ertop’la ilk yayınevimizi kurduğumuzda ilk bastığımız kitaplardan biri Şeyh Bedreddin’di.
#Şeyh Bedreddin