Paylaş
Yunus Emre’nin benim için önemi büyüktür, masamda bulunan bazı kitaplar değişir ama değişmeyen tek kitap Yunus Emre’dir.
Altın Kitaplar Yayınevi’nde iken Abdülbâki Gölpınarlı (Bâki Hoca) kitabını bana getirmişti, rahmetli Dr. Turhan Bozkurt ile severek o kitabı yayımlamıştık.
Aldığım ödüllerden unutamadığım bir tanesi Yunus Emre Enstitüsü’nün 10. Yıl Kutlamaları kapsamında enstitü başkanı Prof. Dr. Şeref Aktaş tarafından bana sunulan ‘Onur Ödülü’dür.
Türkçenin medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanılmasının sağlanması için ‘Dünya Dili Türkçe’ başlıklı bir seferberlik yürütülmesi amacıyla 2021 yılının hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ ilan edilmesinin ardından bakanlık, yurtiçi ve yurtdışında kapsamlı etkinlikler düzenledi, düzenliyor...
Anma etkinliklerinin teması ‘Aşkın Türkçesi’ olarak belirlendi.
Arkeoloji Müzesi’nde ‘Yunus Emre Kaligrafi ve Tipografya Sergisi’ de ziyarete açıldı.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı İskender Pala şöyle dedi:
“Burada Yunus’u herkes benden daha iyi biliyor. Buraya gelen insanların her birinin gönlü Yunus diye çarpıyor. Yunus’un maneviyatından ve belki de ruhaniyetinden etkilenerek buluştuğumuza inanıyorum.”
Bu yıl umarım herkes Yunus Emre okuyacak, onu bir kez daha sevgi ve saygıyla anacak.
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA SANAT
AÇILDIĞINDAN bu yana sanatsal etkinliklerin yer aldığı İstanbul Havalimanı, kültür ve sanata verdiği değerle ön plana çıkan tüm çalışmaları, İGART çatısı altında topluyor. İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğini ve Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını dünya ile buluşturacak olan İGART kapsamında sanatçılara, sergi, atölye çalışması, canlı müzik performansı olmak üzere yeteneklerini İstanbul Havalimanı’nda sergileme imkânı sunuluyor. İGART çatısı altındaki ilk çalışmada havalimanının metro çıkış alanındaki ‘Viyadük altı’ yarışmaya açılıyor. Büyük ödül, bugüne kadar bir sanat projesinde verilen en büyük ödüllerden biri olacak.
İlk toplantıda Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı Prof. Hüsamettin Koçan’ın yaptığı İGART kapsamında resimden heykele, mimariden eleştirmenliğe, küratörlükten akademisyenliğe kadar sanatın her alanından projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
Yürütme kurulunda Koçan’ın yanı sıra Prof. Gülveli Kaya, Nazlı Pektaş, Deniz Odabaş, Prof. Marcus Graf, Gökhan Şengül, Murat Tabanlıoğlu, Mehmet Ali Güveli, Mehmet Fehmi Bilge var.
İGA Havalimanı İşletmesi CEO’su Kadri Samsunlu, İGART lansmanında yaptığı konuşmada yolculuk deneyimini, sanatla ve kültürlerin kaynaşma noktasında buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Prof. Koçan ise küresel bir salgının içinden geçtiğimiz böylesi bir dönemde sanata ve sanatçıya destek olmanın daha da önemli hale geldiğini vurgulayarak, İGART kapsamında yapılacak çalışmaların özellikle de ilk dönemde planlanan yarışmanın bu açıdan çok değerli olduğunu dile getirdi.
Büyük ödül için 1 milyon liralık telif bedeli, 3 projenin sahibine de 10’ar bin lira sunulacak.
Jüride İGART yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra ünlü heykelcilerimiz Seyhun Topuz ve Seçkin Pirim yer alacak.
Yarışmanın son başvuru tarihi 1 Kasım 2021 olarak belirlendi.
Kazanan proje 20 Aralık 2021’de açıklanacak.
Havalimanları gibi çeşitli uluslardan, çeşitli kişilerin geldiği mekânlarda sanat eserlerini sergilemenin önemini anımsatmak isterim.
Paylaş