Okullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPDün 'Dünya Arkadaşlık Günü'ydü… Sıkı dostlar birbirlerine hediyelerini aldı ve bu özel günü beraber vakit geçirerek kutladı. Arkadaşlık ve dostluk çok önemli kavramlar olsa da araya biraz yaş farkı girince hemen toplumsal yargılar ortaya çıkabiliyor ve ‘O senin baban/annen/çocuğun yaşında', 'Yaşıtlarınla arkadaşlık yapsana’ gibi eleştiriler duyulabiliyor. Peki neden pek çok kişi kendinden yaşça büyük veya küçük kişilerle arkadaşlık yapıyor? Bu konuyu Bir Sorudan Fazlası serimize taşıdık ve kendinden yaşça büyük ya da küçüklerle arkadaşlık yapanlarla konuştuk. Bu durumun artı ve eksilerini ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#Bir Sorudan FazlasıOyuncu ve manken Megan Fox beden dismorfik bozukluğu olduğuna dair bir açıklama yapıp vücudu hakkında iyi hissetmediğini söyledi. Billie Eilish ve Selena Gomez gibi ünlülerde benzer endişeler taşıdıklarını itiraf ettiler. Başkaları tarafından fark edilemeyen ya da aslında hiç var olmayan kusurlara takılıp kalmamıza neden olan bu psikolojik rahatsızlığı araştırdık.
#Megan FoxGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarYouTube, kullanıcıların amatör videolarını paylaştıkları bir sosyal medya platformu olarak, 2005 yılında kuruldu. Aktif kullanıcı sayısı 2 milyar olan (Ocak, 2020) ve kullanıcılar tarafından her 1 dakikada 500 saat sürelik video yüklenen bir sosyal medya platformu (Statista, 2020). 2022 yılı Ocak ayında 35,9 milyar kez ziyaret edildi (Similarweb, 2022). YouTube, bugün milyarlarca yetişkin ve çocuğun etkileşim halinde olduğu sanal bir gezegen gibi.
#Konuk YazarKoronavirüs salgını, dünyayı benzeri görülmemiş bir belirsizlik, finansal istikrarsızlık ve kaos ile baş başa bıraktı. İş dünyası evden çalışmaya geçmek zorunda kalırken öğrenciler ise eğitimlerini evden tamamlamak için mücadele ediyor. Bununla birlikte çevrimiçi mağduriyet, istismar ve siber zorbalıkta da artış gözlemleniyor. Yapılan son araştırmalara göre pandemide siber zorbalığın %81 arttığına dikkat çeken siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu, pandemi sürecinde siber zorbalığa karşı dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyor.
#KoronavirüsCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, çizgi dizi Rafadan Tayfa'nın sevilen kahramanlarının bu kez Dijital Tayfa serisinde çocuklara teknolojiye anlatacağını, Dijital Tayfa'nın 26 Aralık'ta ekranlarda olacağını söyledi.
#Dijital TayfaGenellikle kişinin ölüm, ölmek veya intihar hakkında konuşmasının veya yazmasının, umutsuz, çaresiz veya değersiz olduğuyla ilgili yorumlar yapmasının, yaşamak için bir sebep olmadığına dair ifadeler kullanmasının intihar konusunda önemli sinyaller olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu mesajların mutlaka dikkate alınması gerektiğini kaydediyor.
#İntihar Girişimi“Arkan zorbalığına maruz kalan öğrencilerin; devamsızlıklarının arttığını, başarılarının düştüğünü, hatta bu davranışların etkisinin bazen yetişkinlikte bile devam ettiğini ortaya koyan çalışmalar vardır. Bu durum; çocukların kendilerini toplumdan dışlanmış hissetmesine, ileri yaşlarda sosyal yeteneklerinin zayıflamasına ve ruhsal sağlık problemlerin gelişmesine neden olmaktadır” diyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Ayvaz, ebeveynleri uyardı.
#İtmeOECD’nin ‘Dijital Çağda Çocuk ve Gençlerde Zihinsel Sağlık’ raporuna göre organizasyona üye ülkelerde gençlerin yüzde 25’i zihinsel rahatsızlık yaşıyor. Aşırı internet ve sosyal medya kullanımı, çocukların zihinsel sağlığını bozuyor. Günde altı saatten fazla çevrimiçi olan ergenlerin mutlu olma şansı azalıyor. En uygun süre 1-2 saat. Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:
#OCEDSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Gençler ve Çevrimiçi Tehditler Raporu’na göre her 10 Amerikalı gençten 3’ü en az bir kez siber zorbalığa maruz kalıyor. Siber zorbalığın en çok yaşandığı platform ise %40 ile Instagram iken, Facebook ve Snapchat %31 ile onu takip ediyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalığın artışa geçtiğinin altını çizerken bu tip durumlara karşı tavsiyelerde bulunuyor.
#İnstagramSiber zorbalık nedir sorusu gündemdeki önemini koruyor. Her gün onlarca çocuğun karşılaştığı durumlar arasında yer alan siber zorbalık, gelişim açısından ciddi sıkıntılar teşkil ediyor. Önlem alınmadığı takdirde çok ciddi problemlere yol açan bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi ise büyük önem taşıyor. Peki, çocuklarla sağlıklı iletişimin büyük pay sahibi olduğu siber zorbalık nedir nasıl oluşur? İşte, kısaca bazı detaylar
#Siber ZorbaOECD’nin dün açıklanan ‘Hayat Nasıl? Refah Ölçümleme 2015’ raporuna göre, Türkiye yüzde 28.4’lük çocuk yoksulluğu oranıyla, İsrail’den sonra en kötü ikinci ülke konumunda. Türkiye çocuk yoksulluğundaki artışta da Macaristan’ın ardından ikinci sırada yer aldı.
#OECDCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası örgütlerde İsrail'i çatışmaları durdurmaya zorlayacak tedbirler alınması için uğraştıklarına işaret eden Erdoğan, İslam dünyasının İsrail hükümetine karşı tek yürek, tek bilek olması için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.
#Asgari ÜcretKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKısa video platformu TikTok, gençlere farklı dünyaların kapılarını aralıyor. Bir şeyler öğrenmelerine, yaratıcılıklarını yönlendirmelerine, ilham bulmalarına yardımcı oluyor. Onları bir topluluğa ait hissettiriyor. Ama pek çok risk de barındırıyor. Uzmanlar “Çare yasaklamak değil, bilinçli kullanmayı teşvik etmek” diyor.
#TiktokFacebook'un çok takipçili hesapların paylaşımlarına uyguladığı çifte standart mekanizması tüm ayrıntılarıyla ifşa oldu. XCheck adı verilen özel bir program kapsamında korunan sorunlu paylaşımlar arasında aşıyla ilgili yalan haberler de var, Trump'ın lafları da, Neymar'ın 'intikam pornosu' da...
#Facebook