Ayşe Sarısayın’ın ilk kitabı ‘Çok Şey Yarım Hâlâ’ babası, büyük usta Behçet Necatigil’le anılarından oluşuyordu. 22 yıl sonra gelen ‘Bir Roman Kadar Uzun’la ‘Eski Sokak’taki o eve dönüyor. Ama bu kez anlattığı, şairin küçük kızının, yani kendisinin anıları. Tanıklıklardan yola çıkarak lezzetli denemeler kaleme almış; usta şair ve yazarların, dostlarının, yakınlarının portrelerini oluşturmuş.
#Bir Roman Kadar Uzun‘Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat’ mavi gerçekçiliğin süvarilerini anımsattığı için bile çok değerli... Denize açılırken okunması gereken neredeyse tüm seyahatnameleri, kutsal metinleri, biyografileri ele aldığı için kılavuz, karada boğulanları denize, mavi Türkçeye çağırdığı için de deniz feneri sayabileceğimiz bir mavi hazine.
#Edebiyatta Denizcilik Denizcilikte EdebiyatYalova’dan sabah erken saatte kalkan adalar vapuru ile Sirkeci’ye kadar gidip işlerini hallettikten sonra akşamüzeri de aynı vapurla geri dönmüş yüzlerce Bursalı vardır. Her nedense bu güzelim vapur hattı son yıllarda iptal edildi. İstanbul’un adalarına ulaşmanın tek yolu artık İstanbul’a gitmek. Bir zamanlar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın bisikletiyle gezdiği huzurlu sokakları, ince zevklerin ürünü tarihi köşkleri, dünyaca ünlü dini yapıları, sakin kır kahveleri, sahile sıralanmış balık lokantaları ve yemyeşil doğasının yanı sıra, şarkılara konu olmuş mehtaplı geceleriyle Heybeliada güneşli ama esintili bir sonbahar gününü sizinle paylaşmayı bekliyor.
#Uğur ÇelikkolYolu Heybeli’den geçen sanatçıları ada hafızasında kalıcı kılmayı hedefleyen Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, 13 Eylül’de Türk edebiyatının önemli yazarlarından Nezihe Meriç’in 1946-1954 yılları arasında müzik öğretmenliği yaptığı Heybeliada İlkokulu’nun bahçe duvarına usta yazarın adını yazdığı plaket yerleştirecek.
#Nezihe MeriçHeybeliada, İstanbul'un gezilecek en önemli merkezleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Büyükada'nın ardından İstanbul'un en büyük adası olan Heybeliada, 7 bin kişilik nüfusa sahiptir. Peki, Heybeliada harita üzerinde nerede yer almaktadır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#HeybeliadaYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıTürk edebiyatında iyi öykücüleri saymak gerekirse mutlaka Zeyyat Selimoğlu’nun adı anılmalıdır. Deniz temasını işleyen ustalardan Halikarnas Balıkçısı denizin derinliklerine inenleri, Sait Faik balıkçıları ve denize meftunları, Selimoğlu ise bütün unsurlarıyla deniz adamlarını anlatır.
#Zeyyat SelimoğluAra sıra bir şiir sunuyorum size... Bugün söz Primo Levi’nin; “Bunlar da mı insan?” adlı muhteşem kitabını okumuşsunuzdur (umarım), Zeyyat Selimoğlu’nun Türkçe’ye çevirdiği. Yahudi soykırımını ve Nazi ölüm kamplarını anlatan en güzel (güzel denebilirse) üç dört kitaptan biridir. Bugünkü şiirimiz de aynı başlığı taşıyor, aynı ‘insanlıktan çıkarılmaya çalışılan’ insanları anlatıyor. (Çeviri : Tuğrul Asi BALKAR)
Başar, dostluğuyla övündüğüm bir genç arkadaşım. Sait ise, ‘Bir insanı sevmekle başlayacak herşey’ dediğinden beri, hikayelerini her okuduğumda göz boğazımı düğümleyen, kıyısında durup Boğaz’a her baktığımda adını andığım bir sevgili benim için... Sait’in 50’inci ölüm yıldönümüydü. Sait Faik Hikâye Ödülü’nü Başar Başarır, ‘Getirin O Günleri Yakalım Bu Öyküleri’ kitabıyla aldı. İkisini bir araya getirip, yazmak istiyordum ki... sevgililerin şahı benden önce davrandı. Nasılsa, onun kadar güzel yazamam. İyisi mi, yazısını olduğu gibi apartmalı...