Paylaş
Zeyyat Selimoğlu’nun üç kitabı yakın zamanda yeniden yayımlandı. Edebiyatının bir zincir olduğu görüşünü savunurum, halkalar birleştiğinde, ortaya çıkan edebiyat tarihi tek tek yazarlara gidiş için bir öneridir, anımsatmadır. Selimoğlu’nun kitaplarını yayımlayan Eksik Parça Yayınları’nın bu anlayışı uyguladığını görüyorum.
İlk kitap ‘Kavganın Sonu ve Başı’. Önsözü Feridun Andaç’a ait. İkinci kitap ‘Direğin Tepesinde Bir Adam’ın önsözünü ben yazdım. Üçüncü kitap ‘Kıçüstünde Toplantı’nın önsözüyse usta öykücü Cemil Kavukçu’ya ait.
Üç kitabın da başında ‘Bir Edebiyat Adası Kurmak’ başlıklı bir yazı yer alıyor. Yayınevinin bu diziyi oluştururken amacı şu: “Bütün Eserleri dizisini hazırlarken yerli edebiyatın kuşaklar arası bağlantılarını kuran yazarları öne almayı amaçladık. ‘1950 Kuşağı’ yazarlarından başlarken de, ‘yeni edebiyatın’ oluşma süreçlerinde etkileyici kaynak olabilmiş bir birikimi okura sunmayı düşündük. Bütün Eserleri dizisinin yeni edebiyatımızda ‘bir edebiyat adası’ kurma düşüncesinin gelişmesinde de öncül olmasını diliyoruz.”
‘Kavganın Sonu ve Başı’, ‘Direğin Tepesinde Bir Adam’ ve ‘Kıçüstünde Toplantı’ kitapları Eksik Parça tarafından yayımlandı.
‘Direğin Tepesinde Bir Adam’ ilk yayımlandığında Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştı. İçinde 10 öykü var.
‘Kavganın Sonu ve Başı’nda 16, ‘Kıçüstünde Toplantı’daysa 14 öykü yer alıyor. Birbirinden lezzetli 40 Zeyyat Selimoğlu öyküsü okuyacaksınız.
Selimoğlu, edebiyatımızda geminin içindeki yaşamı, gemi adamlarının birbirleriyle/kaptanla hiyerarşik ilişkilerini, bir kapana kısılmış olma hissini, dışarı özlemini, aile hasretini, hatıraları, yakınmaları, ekmeğini denizden kazananların denizle olan ilişkisini tüm yönleriyle anlatmıştır. Kendine özgü bir dünyadır bu; gerilim içinde, ıssız bucaksız denizlerde, bir gemide sıkışıp kalmış insanların dünyası.
Yoğun gerçekçi bir anlatımla aktarır Selimoğlu.
Edebiyatımızın özgün ve usta bir öykücüsünün, mutlaka okunması gereken öyküleri......
Paylaş