Onat Kutlar ile Ülkü Tamer’in anısına

Büyükşehir Gaziantep’in ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan’ kitabında Türk edebiyatının Gaziantepli iki büyük ustası, Onat Kutlar ve Ülkü Tamer üzerine yazılar, bir kentin yalnız tarihini değil edebiyatını da yansıtması açısından önemli.

Haberin Devamı

Her ikisi benim de içinde yer aldığım 1950 Kuşağı’nın edebiyatçıları.

Onat Kutlar ‘İshak’ kitabıyla ödül aldığında hepimiz o ödülün sevincini yaşamıştık.

Okurlarım bilir, bir kentin ruhunu edebiyatçıların yansıttığına inanırım. İkisi de Gaziantep’i bütün özellikleriyle, yaşamıyla yazdılar.

Onat Kutlar, öyküleri dışında sinema yazılarıyla, düzyazılarıyla da edebiyatımıza unutulmaz ürünler bıraktı.

Ülkü Tamer, şiirlerinin yanı sıra çevirileriyle, düzyazılarıyla da edebiyata kalıcı yapıtlar armağan etti.

Onat Kutlar ile Ülkü Tamer’in anısına

Kitapta ‘Takdim’i Belediye Başkanı Fatma Şahin yazmış.

Kitaptan bazı satırlar:

Kutlar’ın Yaşama Sancısı: Karameke / İsmail Kılınç

Haberin Devamı

1950 Kuşağı öykücüleri Türk edebiyatında ciddi izler bırakmıştır. Bu kuşak yazarlarının birçoğunun Kafka, Camus ve Sartre gibi yazarlardan etkilenerek Sait Faik’in öncülüğünde yeni biçim ve içerik arayışına girdikleri görülür. 1950 Kuşağı yazarlarıyla ilgili olarak Feridun Andaç, şu çerçeveyi çizer: Öncü Etkileyici Kimlik: Sait Faik Abasıyanık; Yol-Yön Açıcılar: Feyyaz Karacan, Vüs’at O. Bener, Nezihe Meriç; Açılım Sağlayıcılar: Yaşar Kemal, Zeyyat Selimoğlu, Fakir Baykurt, Muzaffer Buyrukçu, Tarık Dursun K., Tahsin Yücel. 50 Kuşağı: Yusuf Atılgan, Kamuran Şipal, Bilge Karasu, Leyla Erbil, Orhan Duru, Adnan Özyalçıner, Demirtaş Ceyhun, Demir Özlü, Erdal Öz, Ferit Edgü, Onat Kutlar.

Onat Kutlar, geleneksel ve modern edebiyatın birleştiği noktada yenilikçi duruşa sahip yazarlardan birisidir. 1950 Kuşağı öykücüleri arasında yer alan Kutlar’ın 23 yaşındayken kaleme aldığı ‘İshak’ adlı öykü kitabı, edebiyatımızda büyük ses getirmiştir. Kutlar’ın bu eseri ona, 1960 yılında Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen yarışmada birincilik ödülü kazandırır.

Ülkü Tamer Şiiri / Reşit Güngör Kalkan

Çok yönlü bir sanatçı olan Ülkü Tamer, ilk gençlik yıllarından başlayarak, ilgileri ve buna bağlı olarak da yelpazesi alabildiğine geniş bir bakışla tanımaya gayret gösterir dünyayı. Sorumluluk yanında yetkiden yana olan bir tutum geliştirir zamanla. Bu tavrını ortaya koymaktan da kaçınmaz hiçbir zaman. Özellikle edebiyat, şiir merkezli olmak üzere arkadaş çevresi genişlemeye, kitapların ve mısraların aydınlık ışığında yürümeye, dünyayı adımlamaya başlar.

Haberin Devamı

Vefa duygusunu bu perspektif doğrultusunda hiçbir zaman kaybetmez. İlk sanat eylemi olarak seçtiği şiirle birlikte, Antep’in o yıllardaki canlı dokusu, içtenlik sunan tutumu ve yakın ilişkiler geliştirdiği arkadaş grubu içinde kısa sürede sevilen, yokluğunda anılan, aranan bir isim haline gelir:

 “Şiire başladığımda, yabancı şairlerden çok o dönemin Türk şairlerinden etkilenmiştim. Söz gelişi, Attilâ İlhan’dan. ‘Pia’ dilimden düşürmediğim bir şiiriydi. Yabancı şairlerden etkilenişim, İngilizce öğrenmeye başladıktan sonra oldu. O sıralarda beni en çok etkileyen şairler, T. S. Eliot’la Ezra Pound’du. Doğrusu pek anlayamıyordum onları; anladığım kadarıyla yorumlayabiliyordum.”

Kitaptan bazı seçme başlıklar:

Haberin Devamı

İç Avlu Unsurundan Hareketle İshak’ın Mekân Odaklı Atmosferi / M. Fatih Kutlubay

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü / M. Hakan Tanrıöver

Şehri Edebiyata Taşıyan Üç Büyük Usta / Muhammet Erdevir

Mitat Enç veya Bir Kültürün Tahkiyesi / Veysel Altuntaş

Kadim İshak / Fuat Sevimay

Onat Kutlar, İncelikler ve ‘İshak’ / Fatma Nur Uysal Pınar

Ülkü Tamer’in Gözünden Antep / Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan

Ülkü Tamer’in Alleben Öyküleri / Adige Batur

Ülkü Tamer’in Şiirini Besleyen Kaynak / Dr. Emine Selcen Akkuş

(GSE 2022 Gaziantep Sanat / Edebiyat)

ASSOS’TA FELSEFE

22 yıldır düzenli olarak gerçekleşen ve gelenekselleşen Assos’ta Felsefe adlı etkinliğin bu yılki uluslararası sempozyum toplantısı 4-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Felsefe tarihinin en önemli filozoflarından birisi olan Aristoteles’in yaşamının bir bölümünü geçirdiği ve felsefe eğitimi verdiği antik Assos kentinde yapılan ve Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen’in öncülüğünde gerçekleşen sempozyum etkinliğine, yurtdışından ve yurtiçinden öğretim üyeleri, öğrenciler ve alan dışından felsefe meraklıları katılıyor. Sempozyum her yıl şubat ayında ulusal, temmuz ayında uluslararası boyutta gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Bu yılki sempozyumda 17. yüzyılda yaşayan İngiliz filozof John Locke ele alınacak, Locke’un bilgi felsefesi, zihin felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi ve din felsefesi alanındaki düşünceleri ve kuramları irdelenecek.

Sempozyuma Prof. Dr. Samuel Rickless (University of California), Prof. Dr. Antonia LoLordo (University of Virginia), Prof. Dr. Douglas Casson (St. Olaf College), Doç. Dr. Shelley Weinberg (University of Illinois), Prof. Dr. Halil Turan (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Yard. Doç. Dr. Larry Udell (West Chester University), Yard. Doç. Dr. Daniel Layman (Davidson College), Yard. Doç. Dr. Patrick Connolly (Lehigh University), Yard. Doç. Dr. Nathan Rockwood (Brigham Young University) konuşmacı olarak katılacaklar.

Haberin Devamı

Toplantı ücretsiz ve herkese açık. Ayrıntılı bilgi ve online kayıt için: www.philosophyinassos.org.

Yazarın Tüm Yazıları