Dünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros AltanGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveKimse yaşlanmak istemiyor. Konu pürüzsüz ve porselen gibi bir cilt olunca her geçen gün yeni bir cilt bakım trendi ortaya çıkıyor. Milyonlarca insan kulaktan dolma bilgililerle sosyal medyada gördüğü bu trendleri denemek ve doğal yollarla yumuşacık bir cilde kavuşmak istiyor. Bugüne kadar bu uğurda kahve telvesi, yumurta beyazı, aloa vera, anne sütü, salyangoz özütü hatta plasenta bile sürenleri duyduk. Şimdi ise yeni trend sığır don yağı…
#Cilt Bakım TrendleriTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#Sardalyaİtalya’nın gastronomik zenginliğinin en parlak örneklerinden biri Toskana mutfağıdır. Bölgenin tarihi, kültürü ve doğal kaynakları onu özgün kılar. Bölgenin öne çıkan lezzetlerinden biri olan ‘schiacciata con l’uva’ sadece bir tatlı değil, aynı zamanda Toskana’nın köklü bağcılık geleneğinin ve köy yaşamının bir yansımasıdır.
#Danilo ZannaAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeBir lokantanın servisinden memnun olmayan, fiyatlarını çok bulan insan önce hoşnutsuzluğunu ifade eder. Sonra da oraya bir daha adım atmaz. Bunu çok kişi yaparsa o işyeri cezalandırılmış olur. Bu, uzun dönemde, boykottan çok daha etkilidir. Ayrıca geçen hafta sonu yapılan tipte bir boykot, lokantalarla ilgili daha temel sorunları gözden kaçırmamıza neden oluyor. Her şeyden önce bir kalite sorunu var. Pek az lokanta kendi mezesini kendi hazırlıyor. Yağ kullanımı o kadar kötü ki margarini arar hale geldik...
#LokantaPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Yemek kültüründe birbirinden farklı lezzetler bulunmaktadır. Özellikle yengeç ve ıstakoz gibi lezzetlerin doğru yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. Yengeç nasıl pişirilir? Yengeç eti neden canlı pişirilir, kaç dakikada pişer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#YengeçÇeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiğine inanılan kantaron yağı, sarı kantaron çiçeğinden elde ediliyor. Birçok kişi son dönemde popülerliği artan kantaron yağını evde yapıp kullanmak istiyor. Bunun için kantaron yağının yapılışını ve püf noktalarını arama motorlarında arayanların sayısı günden güne artıyor. Siz de bu gruptaysanız ve kantaron yağı yapmak istiyorsanız, püf noktalarımızı gözden geçirmelisiniz.
#Kantaron Yağı Nasıl YapılırGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Ege’de kalburabastı çok seviliyor ve hemen hemen her bayramda bayram tatlısı olarak hazırlanıyor. Bayram tatlısı olarak evlerde ya kalburabastı ya el açması baklava ikram edilir. Çoğu evde de her ikisi birden olur. Üç gün boyunca süren bayram ziyaretlerinde bol sohbet eşliğinde yenen kalburabastı ile bayram daha bir şenlenir. Bu yıl pandemi nedeni ile çekirdek ailemizle kutlayabileceğimiz bayramda tatlı olarak benim tercihim kalburabastı olacak.
#Kalburabastı TatlısıBesin değeri bakımından oldukça zengin olan fava Ege bölgesine ait muhteşem mezeler arasında yer alıyor. MasyerChef ekranlarında yarışmacıların en iyisini yapmak için çalıştığı Ege usulü fava nasıl yapılır, nasıl kullanılır merak edenlere, işte MasterChef fava tarifi ve malzemeleri…
#FavaHayatta denenen birçok lezzetli yemek tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli olarak yeni lezzetler keşfedilmekte veya var olan lezzetler daha da çeşitlendirilmeye devam etmektedir. Et, balık, tavuk ve sebzeler ile birçok çeşitli yemekler, ara sıcaklar ile soğuk mezeler yapılmaktadır. Yapımı ve lezzeti en çok merak edilen lezzetlerden bir tanesi de deniz ürünleri arasında sayılan havyarlardır. Peki, havyar nasıl pişirilmektedir? Taze havyar nasıl tedarik edilir ve nasıl bulunur? İşte, havyar hakkında merak edilen unsurlar.
#HavyarGünümüzde sağlıklı beslenme pek çok insanın ilgi odağı, bu da yağlı tohumların popülerliğini arttırıyor. Hem çocuklarıma hem de hastalarıma sıklıkla önerdiğim, faydalarını saymakla bitiremeyeceğim chia ve keten tohumu, sağlık ve lezzet dengesini bir araya getiren besinler. Üstelik ikisi de ihtiyacımız olan protein ve liflerle dolu...
#SağlıkGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazBronzlaşmak uğruna her yıl ilginç trendler ortaya çıkıyor. Kakao yağından zeytinyağına çeşit çeşit yağlar ya da içecekler vücuda sürülerek kavruk bir tene kavuşmak sosyal medyanın da etkisiyle çok moda oldu. Peki bu uygulamalar ne kadar sağlıklı? Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile masaya yatırdık...
#Sağlık