Son dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünKendilerini Anadolu mutfağı olarak tanımlayan Herise İstanbul’un 1 yıldır özlemle beklenen yemeklerini yeni yerlerinde ilk tadanlardan biriydim. Aydın, Söke, Tire gibi İç Ege’ye yoğunlaşan mutfaklarında sadece tadım menüsü sunan Asude ve Bahadır Boğatır şefler gastronomimizin yüz akı bir mekân yaratmış...
#Anadolu MutfağıZerdeli pilav, hem görünümü hem de lezzetiyle sofranızın favorisi olacak. Nevşehir mutfağından nefis bir lezzet olan bu tarif iki kat halinde hazırlanıyor. Altı nohutlu pilav, üstü ise pekmezli zerde pilavı olarak servis ediliyor. Eğer denemek isterseniz zerdeli pilav tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Zerde PilavTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramAnkara ile İstanbul’a yakınlığı ve görülecek yerlerin merkezde toplanması nedeniyle uzun bir hafta sonu planı için ideal bir durak Safranbolu. Mevsimsiz bu güzel kasabada, tarihi evlerin arasında huzurlu bir yürüyüş yapıp yerel lezzetlerin tadına varabilirsiniz.
#Başak DizdarTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetHer yörenin kendine özgü yemekleri bulunmakadır. Birbirinden lezzetli yöresel yemekleri denemek de son derece güzel bir deneyimdir. Bir şehre gideceğiniz zaman öncesinde yöresel yemekleri hakkında da bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Edirne Yemekleri - Edirne'de ne yenir ve neyi meşhur? Edirne mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Edirne'ye gitmeden önce görebileceğiniz Edirne yöresinin yemekleri hakkında tüm detayları derledik.
#Edirne YemekleriHacı Baba Et Lokantası, İstanbul’daki Four Seasons Sultanahmet’e konuk oluyor. Urfa’nın meşhur aya köftesi tescil aldı. Paros’taki La Zucca Pizza Bar Bodrum’da açıldı. Mardinli şef Ebru Baybara Demir’in kazandığı ödül ve Overdose’un yenilenen menüsüyle yeme-içme dünyasından haberler burada.
#Hacı Baba Et LokantasıTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk YemekleriPirinç; Osmanlı Dönemi mutfak kültürümüzde oldukça geniş bir yer kaplar. Kullanım alanı da pilavlar dışında çok çeşitlidir. Zeytinyağlı yemeklerde, sarma dolmalarda, köfte harçlarında, tatlılarda ve çorbalarda pirinç kullanılırdı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.
#BursaÖzel hayatının gündem olmasıyla ilgili şikâyetlerini dile getirdi ünlü şarkıcı. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada iftira ve hakaretlerle ilgili de yasal işlem başlatacağını duyurdu. Hepsi altına imza atılacak sözler ama madem sırası geldi, bir küçük eleştirim de olacak Hadise’ye.
#Savaş ÖzbeyIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapÜlkemizin hemen her yöresinde keşkek yapılır ama özel günlerde... Birlik ve beraberliğin, ortak bir kaderi paylaşmanın, karşılıklı sevgi ve empatinin bir ifadesidir. Bizim evde Erzincan usulünde, kuzu gerdan ve köy bulguruyla yapılırdı. Ya Rabbim o ne lezzetti! Kızıltoprak’ta birkaç ay önce ziyaret ettiğim Herise’deki keşkekse Ege usulü. Dana gerdan ve yarma buğdaydan zeytinyağıyla yapıyorlar. Allah için düzgün ve zevk veren bir keşkek... Günlük çıkan mezelerinden karışık ot yoğurtlama ve bahar favasını da beğendim.
#HeriseGazeteci büyüğümüz Sami Karaören’in ölüm haberini arkadaşımız Fikret Dağlıoğlu’ndan aldık. Daha sonra Sami abinin mimar oğlu Mehmet Karaören’le konuştuk, uzun yıllar çektiği müzmin hastalığı üzerine dertlendik. Annesi Mehcure Hanım ve kız kardeşi Mine’nin vefatları bizleri eskilere götürdü. Kendisine Sami abinin Cumhuriyet’e nasıl geldiğini anlattım.
#Sami Karaören14 Şubat Sevgililer Günü'ne çok az kaldı. Çiftler şimdiden plan yapmaya başladı... Peki bu özel günü hem gezerek hem de özel bir şekilde kutlamak için rotayı nereye çevirmeli? Uzmanlarımıza “Sevgililer Günü’nün en romantik adresleri nereler?” diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#Sevgililer GünüGloballeşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Yavaş yavaş balık sezonuna yaklaşırken sağlığımız için oldukça faydalı olan çeşitli balık yemekleri de yeniden mutfaklarda yerini almaya başlıyor. Sizlere farklı bir balık alternatif tarifi olarak sunacağım balık köftesini mutlaka denemenizi tavsiye ederim. İşte balık köftesi malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Balık KöfteZerde, Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ ve Edirne yörelerine ait geleneksel bir tatlıdır. Rengini safradan alan zerde düğünlerde, bebeklerin dünyaya gelişi kutlamalarında ve Muharrem ayının ilk on gününde servis edilmesiyle meşhurdur. Peki, zerde nasıl yapılır, yapımında hangi malzemeler kullanılır?
#Zerde