Güncelleme Tarihi:
Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle kültür mirası yörelerimizden Safranbolu’yu en çok iyi kalite safranlarıyla tanısak da aslında büyük bir mutfak zenginliğine de sahip. Safranbolu mutfağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler bölgenin bin yıllık yemek kültürünün tarihsel gelişiminin anlatıldığı, yörenin yemek ve sofra kültürünün yazıya döküldüğü ‘Safranbolu Sofrası-Bir Tarih ve Etnografya Çalışması’ kitabını inceleyebilir. İbrahim Canbulat’ın kaleme aldığı kitap Oğlak Yayınları’ndan çıktı. Bu çalışma için sözlü tarih çalışmaları yazıya dökülmüş. Kitapta ayrıca yufka ekmeği, pirinç çorbası, bütün et, pilav, höşmerim, uzun bakla, zerde ve safran, erik gallesi, yaprak helvası, etli bamya, bükme, sini çöreği, suböreği, cevizli yayım gibi seçilmiş yemeklerin tarihi anlatılıp detaylı tarifleri veriliyor.
NE LAZIM? (6 kişilik)
◊ 600 gr un
◊ 420 ml su
◊ 600 gr ıspanak
◊ 1 soğan
◊ 300 gr koyun kıyması
◊ 1 tutam karabiber
◊ 12 gr tuz
◊ 45 gr tereyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Un, su ve tuzun yarısıyla bir hamur yoğurun. 20 dakika dinlendirip 12 parçaya bölün.
◊ Kıymayı iyice kavurun, ince kıyılmış ıspanak ve soğanları ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber katın.
◊ Bezeleri merdaneyle açıp yarısına iç harcı serin. Katlayıp kenarlarını parmakla bastırın.
◊ Sacda veya geniş bir döküm tavada pişirin. Servis ederken her iki tarafına da tereyağı