CNN Travel, 2024 yılının en iyi seyahat rotalarını açıkladı. Keşfedilmeyi bekleyen adreslerin ve şehirlerin gölgesinde kalmış yerlerin ön plana çıkarıldığı listeye ülkemizden ‘Karadeniz kıyıları’ girmeyi başardı. Biz de bu haber üzerinde uzmanlarımıza ‘Kış aylarında Karadeniz’de keşfedilmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden mutlaka görülmesi gereken 10 rota…
#RotaGazeteci - yazar Serdar Korucu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi mülteci gemileri üzerine dünya literatürünü ve Türkiye’de yayımlanan gazete ve dergileri tarayarak konuyla ilgili Türkçedeki en kapsamlı çalışmaya imza attı: ‘Türk Basınında Yahudi Mülteciler: 1938-1945’.
#Serdar Korucu‘Körburun’ ve ‘Atmaca’da Türkiye tarihinin farklı dönemlerine yayılan hikâyeler kuran Hikmet Hükümenoğlu ‘Harika Bir Hayat’ta 1919-1950 yıllarının Türkiye’sinde nefes nefese bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu. Romanın merkezinde ise olağandışı bir kadın var: Harika... Şair, tiyatrocu, istihbaratçı ve tutkulu bir âşık olan Harika’yı ve onu şekillendiren dönemi yazarından dinledik.
#Hikmet HükümenoğluAdnan Giz’in, ilk olarak 1988’de yayımlanan çalışması ‘Bir Zamanlar Kadıköy’ özenli tasarımıyla yeniden elimizde. Sanatçılar, edebiyatçılar, gazeteciler, sporcularla renkli bir galeri, Haldun Taner’in deyişiyle ‘Türkiye’nin en kültürlü kenti’ Kadıköy’ün 150 yıllık hikâyesi bu...
#Bir Zamanlar KadıköyTanışma şansı bulduğum, çok değerli biridir Cevat Şakir Kabaağaçlı, namı diğer Halikarnas Balıkçısı... Meltem Ulu’nun kitabı ailenin trajik tarihinden başlayarak ünlü yazarın hayatının dönüm noktalarına uzanan kapsamlı bir inceleme...
#Cevat Şakir Kabaağaçlı‘Serteller’de hayatlarının hemen her döneminde muhalif olmuş, hapis tehditlerine aldırmadan doğruları söylemekten vazgeçmemiş bir ailenin öyküsünü anlatıyor Korhan Atay. Belgelere, tanıklıklara dayalı ama akademik kuruluğa düşmeyen akıcı, merakla, öğrenerek okunan değerli bir kitap.
#Korhan AtayTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 sabahı hayata gözlerini yumduğunda tüm ülke yasa boğulmuştu. Ertesi gün bütün gazeteler matem başlıklarıyla çıkmıştı: “Ölüm denilen zalim kuvvet içimizden en büyüğümüzü, en çok sevdiğimizi de aldı.”
#GazetehaberleriSinop, Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri... Bunu da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), araştırma sonuçlarıyla ortaya koymuş durumda. Hatta şehir o kadar huzurlu ki, 1999 yılında İtalya’da kurulan ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) ağına dahil oldu… İşte size Sinop gezi rehberi…
#SinopTanınmış oyun yazarı, sanatçı Bilgesu Erenus’un “Yaftalı Tabut” adlı oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nca repertuara alındı. Oyun, Türkiye'nin önemli sosyalist teorislenlerinden Doktor Hikmet Kıvılcımlı'nın yoldaşı Vatan Partisi kurucularından Fatma Nudiye Yalcı'nın hayatını anlatıyor.
#Hikmet KıvılcımlıSon yıllarda Sabahattin Ali’nin adı hep ‘Kürk Mantolu Madonna’ ile beraber anılıyor olsa da büyük ustanın bir diğer başyapıtı şüphesiz ‘Kuyucaklı Yusuf’tur. Sabahattin Ali’nin hapishane yıllarında filizlenen, ilk yayımlandığında yasaklanan romanı ‘Kuyucaklı Yusuf’ 80. yıl özel baskısıyla yeniden karşımızda.
#KitapsanatCan Dündar çıktı, herkes çok sevindi. En çok da, ‘hukuk kazandı’ diye... Ha, özgürlük ve hukuk mücadelesi bu ülkede daha çoook sürecek ama Anayasa Mahkemesi’nin kararı bir dönüm noktası oldu. Can Dündar’la oturduk -içeriyi, dışarıyı- uzun uzun konuştuk... Sorularıma verdiği samimi yanıtlar için Can’a çok teşekkür ederim.
#Can DündarTürkiye Gazeteciler Cemiyeti ,Tarih Vakfı işbirliğiyle Ankara Caddesi’ndeki Halil Lütfi Dördüncü İşhanı’ndaki Tan Evi’nde 4 Aralık Cuma günü saat 18.00’de ”Sertel Ailesi : Selânikten Sılaya “ başlıklı sergi açıldı. Sergi dolayısıyla ,” Basın Özgürlüğü ve Sertel Ailesi “ toplantısı düzenlendi. Tan Gazetesi’nin önemli sayıları bu Tan Evi’nde görülebiliyor.
#Tan Gazetesi- Yılmaz: "CHP zihniyetinin Türkiye'de iktidar talebi yoktur. CHP'nin iktidara geleceğini düşünen var mı? Bunu CHP bile düşünmüyor"- "2015 seçimlerinde doğru bir tercihte bulunmazsak hem ekonomik alandaki hem demokratik alandaki kazanımlarımızı kaybetme riski var"
Ankara Altındağ'daki Ulucanlar müze cezaevinin karanlık koridorlarında yürüyerek, burada yatmış, idam edilmiş insanların öykülerini okuyarak; 1925-2006 yılları arasındaki sivil tarihimizin özünü de anlayabiliriz. Aydınlarını karanlık zindanlara mahkum eden bir ülkenin tarihi bu.