Tan Baskını’nın 70.yılında ‘Sertel Aile Sergisi ‘ açıldı 

Güncelleme Tarihi:

Tan Baskını’nın 70.yılında ‘Sertel Aile Sergisi ‘ açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2015 16:22

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ,Tarih Vakfı işbirliğiyle Ankara Caddesi’ndeki Halil Lütfi Dördüncü İşhanı’ndaki Tan Evi’nde  4 Aralık Cuma günü saat 18.00’de ”Sertel Ailesi : Selânikten Sılaya “ başlıklı sergi açıldı. Sergi dolayısıyla ,” Basın Özgürlüğü ve Sertel Ailesi “ toplantısı düzenlendi. Tan Gazetesi’nin önemli sayıları bu Tan Evi’nde görülebiliyor.

Haberin Devamı

'Sertel Aile Sergisi', Sertellerin yaşamını asılan levhalardaki yazılarla anlatıyor ve onları fotoğraflarla belgeliyor. Serginin açılış konuşmalarını Işık Tamdoğan (Tarih Vakfı), Tua (Atiye) O’Brien (Sertellerin torunu) veTurgay Olcayto yaptı. 

Toplantının konuşmacıları arasında olan isimler arasında; Orhan Erinç (Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı), Niyazi Dalyancı (Bilgi Üniversitesi), Altan Öymen (Radikal yazarı), Prof.Dr.Yasemin İnceoğlu (Galatasaray Üniversitesi İletişim Faküaltesi Dekanı), Prof.Dr.Zafer Toprak (Boğaziçi Üniversitesi), Tan Oral (Karikatürist), Mahmut Çınar (Bahçeşehir Üniversitesi), Orhan Karaveli (Tarihçi/Yazar ), Ayşe Hür ( Araştırmacı/yazar). 

Tan Baskını’nın 70.yılında ‘Sertel Aile Sergisi ‘ açıldı
Moskova’da Nazım’ın evinde. (soldan sağa) Üst: Necil Togay, Gün Benderli Togay, Alt: Yıldız Sertel, Dr. Galina, Fatma (radyoda sunucu), Nazım Hikmet

Haberin Devamı

Serginin amacı; “demokrasi  ideali ve halkı için çalışan “ iki gazetecinin ,Tan Gazetesi’nin yöneticisi  Zekeriya Sertel ile yazarlarından eşi Sabiha Sertel’in yaşam öykülerini sunmak.Sergi,Sertellerin  Amerika’da yaşayan torunları Tia( Atiye ) O’Brien ile kuzini Nur Deriş’in aile albümünden yola çıkarak oluşturuldu .Serginin Sunuş yazısında şöyle deniliyor:“ Sertellerin hayatı,Sabiha’nın ismiyle müsemma anılarının başlığınının da vurguladığı üzere ,bir roman gibi. Entrikalarla ,casuslarla,ihanetle,suikastlerle ,hapislerle ve gözü pek bir idealizm ile dolu bu öykü,nihai olarak Serteller’in basımevinin yıkımına ,ülkelerinden,özgürlüklerinden ve ailelerinden mahrum kalmalarına neden oluyor.” 

Tan Olayı nedir ? 

Tan Baskını’nın 70.yılında ‘Sertel Aile Sergisi ‘ açıldı


Tan Gazetesi 1935’de Ali Naci Karacan, Ahmet Emin Yalman’ın başyazarlığıyla yayınlandı.Zekeriya Sertel ve Halil Lütifi Dördüncü ,Yalman’ın ortaklarıydı.Yalman ayrıldı, gazete Zekeriya ve Sabiha Sertel tarafından yönetildi.Türkiye’de tek parti rejimi vardı.Savaş karşıtlığının , savunuculuğunu yaptılar.Tepki alıyorlardı, 4 Aralık  1945’te gazeteye baskın yapıldı. Sabiha ve Zekeriye Sertel yargılandılar ,beraet ettiler,ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar. Halil Lütfi dördüncü, Tan gazetesini aralıklarla bir kaç kere daha çıkardı. 6 Ocak 1959’da, hemen yanındaki binada meydana gelen patlama sonucunda Tan Matbaası binasının da yıkılmasıyla Tan Gazetesi, tarihin tozlu sayfalarına karışmış oldu.

Haberin Devamı

Tan Baskını’nın 70.yılında ‘Sertel Aile Sergisi ‘ açıldı

Basın tarihimize ışık tutan bu önemli ,öğretici sergiyle beraber Tan Evi’nin kitapçısından onlarların yazdığı  üç kitabın yeni baskılarınada temin edilebilir. 'Sabiha – Zekeriya Sertel – Davamız ve Müdafaamız Zekeriye Sertel – HatırladıklarımSabiha Sertel – Roman Gibi' kitapların üçü de Can Yayınları tarafından yayınlandı. 

BAKMADAN GEÇME!