Zahter, yemek tutkunlarının araştırdığı bitki türleri arasında yer alıyor. Kilis-Gaziantep yörelerinde yetişmekte olan zahter bitkisi, kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir. Sindirimi kolaylaştıran, yaraları iyileştiren, mikroplarla savaşan zahter, genellikle kahvaltılık olarak tüketilir. Peki, zahterin faydaları neler? İşte, zahter hakkında detaylı bilgiler
#ZahterÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaGeçen hafta maalesef yazıma ara verdim. Pozitif bir nedeni vardı. 2019 ‘dan buyan tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 belası hala devam ediyor. Artık pozitif olmayanı, hastalığı atlatmayanı insan yerine koymayacaklar. ‘Her canlının bir gün tadacağı’ bu illeti, her şeyin tadına bakan biri olarak tatmadan edemezdik. Yakında biteceğini düşündüğüm bu salgında bizim de anlatacak bir hikayemiz olmasın mı? İşte bu da bizim hikayemiz …
#BursaDüşündükçe ağzım sulanıyor... Humus, zahter salatası, babagannuş, oruk, kaytaz böreği... Hatay için ne desem az kalır! Bu kente özgü yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli, hepsi damakta yarışan tatlar. Ama içlerinden en çok dikkatimi çeken biberli ekmek oldu. Üç çeşidi varmış, favorim çökelekli olan...
#HatayDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkSoğuk havalardan sıkılanlar ve baharın güzelliği ve sıcağını özleyenler için harika bir kaçış yolu biliyorum. Beyrut… Bir buçuk saatlik bir uçuştan sonra ulaşacağınız, Ortadoğu’nun Paris’i olarak anılan bu şehrin mistik ve karmaşık havası sizi anında içine çekecek. Hem eğlendirip hem hüzünlendirip sizi deyim yerindeyse çarpacak. Şehrin işte böyle bir etkisi var.
#Beyrut Gezisiİskenderunlu Behiç Alp Aytekin (24), Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim ve Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi. Yüksek lisans bitirme projesi olarak çektiği belgesel, “Şıh’ın Dolması-Güney Yemekleri Üzerine Bir Methiye” adını taşıyor. Memleketi İskenderun’a yaptıkları bir aile ziyaretinden yola çıkarak bölge yemeklerini anlatıyor. Bir yanda anneanne, akrabalar ve tam tanımıyla “profesyonel ev yemeği yapımı”nı, diğer yanda İskenderun ve çevresinin en lezzetli yemeklerini yapan yerleri görüyorsunuz. Aytekin, İskenderun’a gideceklerin neleri mutlaka yemesi gerektiğini anlattı.