Çalışma hayatına ilk adımı 16 yaşında okumak için gittiği Amerika’da bir Yunan restoranında atmış. Bu, daha sonra eğitim süreçlerinin neredeyse hepsinde yarı zamanlı olarak devam etmiş. Sinema, moda ve gastronomi alanındaki deneyimlerinin ardından rotasını doğduğu topraklara çevirmiş. Ailesiyle birlikte butik otel işleten Ayça Aras, 2016’da buna kokteyl bar olan Katip Bodrum’u eklemiş. “2018 yılında Bodrum’da bir ilke imza attım ve direk dansının ilk temsilcisi oldum” diyen Aras, bugün üç kulvarda yoluna devam ediyor.
#İzmirYabancı ülkelerin yemeklerini tatmak bazen büyük bir zevk ama bazen de gerçek bir cesaret işi. Dünya mutfaklarını tanımaya hevesliyseniz fakat alışkın olduğunuz lezzetlerden çok uzağa gitme cesaretini de kendinizde bulamıyorsanız size Yunan mutfağını tavsiye edebiliriz. Çünkü Yunan mutfağı, bizlere çok yabancı olmayan, damak tadımıza oldukça uygun lezzetler barındırıyor. Bu lezzetlerle Yunanistan'a gitmeden tanışmak isteyenler için birkaç tarif derledik.
#Yunanistan MutfağıEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Değerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazŞehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin RehberiTaze barbunyanın tam zamanı... Baklagil ailesinin bence en albenili ve en lezzetli üyesi... Pembe-kırmızı alacalı kabuklarının içinde parmak izi gibi birbirine benzemeyen o tombul taneleri ister pilaki yapın, isterseniz zeytinyağlı pişirin.
#Zeytinyağlı FasulyeGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıHindistan’ın mutlu eyaleti Goa, ülkenin batı sahilinde. Yüzölçümü Rize şehri kadar. Bir zamanlar hippi cenneti, ondan önce 450 yıl Portekiz sömürgesiydi. Goa’da yaşayan seyahat programı yapımcısı Mayur Sharma’nın cümlesiyle ifade etmek gerekirse “Hayata balıklama dalmak için ideal mekan.”
#GoaBundan 10 sene önce, “Gökdelenlerin arasında balık yiyecek, gökdelenlerin arasında eğleneceksin” deseler inanmazdım. İstanbul ve baş döndüren hızı işte... Geçen hafta gökdelen manzarasına karşı lakerda yedim, yine gökdelen manzarasına karşı eğlendim. Biri Batı Ataşehir’deki Cibalikapı Balıkçısı, diğeri Maslak’taki Esnaf.
#EsnafSabah programları tatile girince günlük yemek programları da tası tarağı topladı. Ramazan nedeniyle özel programlar yapıldı tabii ama bayramdan sonra ana akım ekranlar bir-iki tekrar dışında tamtakır gibi görünüyor şu an. İşte bomba haber: Hayır, hiç de değil! Aramasını bilene epey çeşitli ve lezzetli alternatif var. Hepsini inceledik.
#Yemek ProgramlarıBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniYunanistan’ın yeni Başbakanı Çipras Atina’nın orta halli Kipseli semtinin tepesindeki Uyum Sokağı’nda 7 katlı bir binanın çatı katında yaşıyor. Komşuları aileyi mütevazı olarak tanımlıyor. Bir komşusu, “Seçimin ertesi günü elinde çöp poşeti ile çıktı. Çöpü bidona attı. Arabasına binip gitti” diye anlattı.
Hafta sonunda Ayvalık, Ege iki yakasını buluşturan bir dayanışma etkinliğine sahne olacak. Midilli ve Ayvalık’tan aşçılar, gurmeler buluşacak. Şenlik cuma gecesi başlayıp pazar gecesine kadar sürecek. Programda neler mi var? Müzik, yemek, dans eğlence. Tabii ki en önemlisi dostluk... Etkinliklere Ege kültürüne, lezzetlerine meraklı herkes davetli.