Güncelleme Tarihi:
Ayça Aras kafasına koyduğunu kararlı ve pratik şekilde hayata geçiren bir iş insanı. Hobilerini işe çevirebilen, bunu yaparken de farkındalık katan genç girişimci Aras’la girişimcilik hikayesini ve çalışmalarını konuştuk. Sekiz nesildir Bodrumlu bir ailenin 1991 doğumlu üyesi olan Ayça Aras, lise 2’ye kadar eğitimine ilçede devam etmiş. Lise 2’de AFS isimli köklü bir uluslararası öğrenci değişim programına katılmaya hak kazanarak Amerika’nın Teksas eyaletine bir yıllığına değişim öğrencisi olarak giden Aras, sonrasını şöyle anlattı:
HEM OKUDU, HEM ÇALIŞTI
“Amerika’da okumaya gittiğimde 16 yaşındaydım ve yaşıtlarımın hepsi çalışıyordu. Bir Yunan restoranı buldum, ‘Serviste çalışmak istiyorum. Para vermeseniz de olur. Kültürümü özlediğim için Yunan yemeklerinizden yer ve tip karşılığı çalışırım’ dedim. Orada Yunan yemek tarifleri ve kültürüyle ilgili birçok şey öğrendim. Bir yılın sonunda İngilizce bilgim de ana dilim gibi gelişti. Türkiye’ye döndüğümde dil bölümünden eğitim görmeye devam ederek, Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü yüzde 100 burslu kazandım. Ancak istediğim mesleğin moda tasarım olduğunu düşünüyordum. O nedenle de bir yıl üniversiteye gitmeme kararı aldım.”
ÇOCUKLUK TUTKUSUNUN PEŞİNDEN GİTTİ
İtalyanca ve moda tasarım eğitimi için Floransa’ya giden Ayça Aras, 6 ay yaşadıktan sonra Türkiye’de üniversite sınavına tekrar girerek İstanbul Teknik Üniversitesi Moda ve Tasarım’a kayıt olmuş. Aras, “İstanbul’a taşındım. İkinci yılımda da bu bölümde devam etmek istemediğime karar verip okulumu dondurdum. Moda dergileri ve daha birçok büyük tekstil markasının içinde olduğu çekim projelerinde styling ve prodüksiyon asistanlığı yaptım. Tabii bir yandan çalışırken, bir yandan da tekrar üniversite sınavlarına girdim. Bu sefer çocukluğumdan beri tutkum olan gastronomiyle ilgili bölüm seçtim. Haliç Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nde girdim” diyerek, diplomasını aldıktan sonra bir süre oyunculukla ilgilenip birkaç dizi ve reklam projesinde oyunculuk yaptığını paylaştı.
‘KATİP DEDE’Yİ DE UNUTMADI
Ailesinin 2012’de 500 yıllık bir Osmanlı kulesi olan evlerini 5 odalı butik otele çevirdiğini söyleyen Ayça Aras, o süreci de şöyle aktardı: “Ha Lâ Bodrum böyle doğdu. Ben de yazları yardım ederek sürece katıldım. 2016’da Bodrum’a temelli dönüş yaptım. Ha Lâ Bodrum’un bahçesinde Bodrum’un ilk kokteyl barı olan Katip Bodrum’u açtık. Dedem Mustafa Aras, Bodrum’da tanınan bir kişi. Bodrum’un zamanında okuma yazma bilen sayılı kişilerinden olduğu için de dedeme işle alakalı sözleşmeleri, aşk mektuplarını yazdırır, gazete okuturlarmış. O nedenle lakabı ‘Katip’ olmuş. Ben de o lakabı hem markalaştırmak, hem de ölümsüzleştirmek istedim. Gastronomiye olan merakımla da kendi bahçemizden ürünlerle şuruplarından infüzyonlarına kadar tüm tarifleri kendime ait olan özel Katip kokteylleri hazırladım. Dokusunu kaybetmemiş, eski Bodrum’u hissedebileceğiniz 3 dönüm bahçede 64 yıllık limon ağaçları, 500 yıllık bir tas binanın avlusunda yer alan işletmemiz diğerlerinden ayrıldı. Fazlasıyla butik, kocaman tabelası olmayan, reklam yapmadığımız, sadece kulaktan kulağa referansla öğrenilen bir yer yaratmak istedim. 5 yılın sonunda bunu başardığımı görmek beni çok memnun ediyor.”
ŞİMDİ SIRADA POLE KAMPI VAR
Ayça Aras’ın girişimcilik yolculuğunda üzerine kendi rengini eklediği bir diğer konu da direk dansı... 2018’de direk dansının (pole dance) Bodrum’daki ilk temsilcisi olduğunu belirten Aras, “Bodrum’un hala tek direk dansı stüdyosu olan Pole Bodrum’u Bardakçı Koyu’nda açtım. Aynı zamanda bu sporun eğitmenliğini de yapıyorum. Eğitmen yetiştiriyorum. Pole dans da benim için hobi olarak başladı. Bodrum’da bu konuda bir mecra olmayışının eksikliğini fark ettim ve işe dönüştürmeye karar verdim. Pole Bodrum’da bugüne kadar 200’den fazla öğrencim oldu. Pandemi surecinde artık sadece özel derslerle az ve öz öğrenci alarak devam ediyorum. Talep çok ama eğitmen yok. Gelecekte yurdışında yapılan büyük kamplar gibi Bodrum’da da uluslararası bir pole kampı organize etmek gibi hayalim var” dedi.
DÜNYA KAHVALTILARI SUNUYOR
Ayça Aras hem Ha Lâ Bodrum, hem de Katip Bodrum’un işleyişiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Butik otelimizde konaklama dışında kişiye özel hazırladığımız menülerimizle özel gün ve akşamlarda restoran olarak da hizmet veriyoruz. Konsept partiler, butik düğün, bekarlığa veda ve marka lansmanları gibi organizasyonlar yapıyoruz. Dizi, reklam çekimlerine de ev sahipliği yapıyoruz. Pandemide ara vermek zorunda kaldık ama mekanlar açılır açılmaz İngiliz, Fransız ve Amerikan kahvaltıları gibi dünya kahvaltılarına yer verdiğimiz kafemiz hizmete girecek. El yapımı özel kokteyllerin yer aldığı Katip Bodrum ise bir bardan çok sosyal kulüp. İleride sadece kulüp üyelerine hizmet veren bir mekana da dönüşebiliriz.”