Dünya mutfaklarını tanımak isteyenler için yan komşumuz Yunanistan'dan leziz tarifler
Yabancı ülkelerin yemeklerini tatmak bazen büyük bir zevk ama bazen de gerçek bir cesaret işi. Dünya mutfaklarını tanımaya hevesliyseniz fakat alışkın olduğunuz lezzetlerden çok uzağa gitme cesaretini de kendinizde bulamıyorsanız size Yunan mutfağını tavsiye edebiliriz. Çünkü Yunan mutfağı, bizlere çok yabancı olmayan, damak tadımıza oldukça uygun lezzetler barındırıyor. Bu lezzetlerle Yunanistan'a gitmeden tanışmak isteyenler için birkaç tarif derledik.
Yunan salatası, komşuda en çok tüketilen yemek olabilir. Çoban salataya benzeyen bu salatanın yapılışı çok kolay ancak lezzeti sonsuz. Bu nedenle neredeyse her öğünde tüketiliyor. Peyniriyle, zeytiniyle, zeytinyağıyla çok da besleyici olan Yunan salatası, Yunanistan mutfağını tanımaya başlamak isteyenler için doğru bir ilk adım olabilir.
Cacığın Yunan topraklarında yaşayan kardeşi caciki meze olarak tüketiliyor. Hazırlanması oldukça kolay olan cacikinin içindeki malzemeler de cacıkla aynı. Tek farkı içine su konmaması bu nedenle kıvamının daha koyu olması. Tanıdık ama farklı bir şeyler arıyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ediyoruz.
Yunan mutfağının bu klasik lezzeti ile asma yaprağının içerisinde pişen sardalyeler hem yumuşacık oluyor hem de asma yaprağının hafif ekşimtırak aromasını içeriyor. Türkiye'de de Çanakkale yöresinde sardalye mevsiminde sıkça yapılan ve yenen bu tarif, farklı bir balık lezzeti arayanların ağzına layık.
Yunanistan'da meze olarak sunulan kızarmış peynir olan saganaki, tatlıyla tuzluyu bir arada tüketmeyi sevenler için çok uygun. Biz tarifte hellim kullandık ancak siz saganaki yaparken kolay erimeyen sert bir beyaz peynir de kullanabilirsiniz. Ekmeğinizi batıra batıra yiyeceğiniz bu enfes tarifi kahvaltılarınızın bir parçası haline de getirebilirsiniz.
Temel malzemesi bakla olan fava da bizim için çok tanıdık bir yemek. Fakat malzemeleri ve servis edilişi biraz farklı. Bizde genelde dilimler halinde servis edilen fava, Yunanistan'da doğrudan püre olarak masaya geliyor. Üzerine limon sıkarak tükettiğinizde lezzeti daha da artan bu tarifi denenecekler listenize alın.
Mis kokulu sakız bugün Yunanistan topraklarına dahil olan Sakız Adası'ndan İstanbul'a oradan da tüm Osmanlı'ya yayılmış bir lezzet. Özellikle sütlü tatlılara kattığı lezzet tartışılmaz olan sakızla yapılabilecek en klasik ve kolay tariflerden biri de sakızlı muhallebi olsa gerek. Özellikle sütlü tatlı sevenler kesinlikle kaçırmasın.