Güncelleme Tarihi:
ATİNA’da orta direk, hatta fakir nüfusun, hayli de yabancı göçmenin yaşadığı Kipseli semtinin tepesinde daracık bir sokak. Bir tarafında ortalama 10 yıllık yeni sayılabilecek birkaç apartman. Diğer tarafında Arnavut göçmenlerin de yaşadığı gecekondu tarzı eski evler ve kaya üzerinde bitmiş otlar. Burası “Armonia”, yani Harmoni, yani Uyum sokağı. Sokağın başında yarı silinmiş levhada yazıyor. Sokağın girişinde iki üniformalı polis. İlerliyoruz.
Sade insanlar
74 A numaralı apartmanın önünde duruyoruz. Girişin hemen yanında seyyar bir polis kulübesi. Üç sivil polis daha. Apartmanın 7’nci katının sakini için geldik. Yunanistan’da halkın büyük umutlarla iktidara getirdiği, Avrupalıların ise şüphe ve endişeyle ile baktıkları Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) lideri Başbakan Aleksis Çipras’ı komşularından dinlemek için. Armonia sokağına bakınca, apartmana bakınca, önceki Yunan başbakanları geçti aklımızdan. Çipras’dan önceki Başbakan Andonis Samaras’ın sosyete semti Kifisia’da, ondan önceki Yorgo Papandreu lüks Kastri’de, ondan da önceki Kostas Karamanlis Atina dışında Rafina sahil kasabasında (villa) yaşıyordu. Polisler önce izin vermiyor, sonra daha anlayışlı davranıyor. “Bu noktadan ileri gitmeyin” diyerek.
Yan apartmandan, köpeğini gezdirmeye çıkan Sthathis Pitukas orta halli besbelli. Soruyoruz. “Mükemmel insanlar. Bütün aile öyle. Özellikle Çipras’ın hayat arkadaşı Beti’yi hemen hemen her gün çocuklarıyla dolaşmak için çıktığında görüyoruz. Çok sade insanlar tıpkı bizim gibi” diyor. ‘Beti’, Peristera Baziana’nın kısaltması. Çipras ile resmen evli değiller. Birlikte yaşama sözleşmesi imzalamışlar. Çocuklardan büyük olanın adı Fivos-Pavlos, küçük olanın adı ise Latin devrimci gerilla Ernesto Che Guevera’dan esinlenmiş; Orfeas-Ernesto.
Evvel Allah başaracak
Adının Rania olduğunu öyleyen orta yaşlı bir kadın, Çipras ile 25 Ocak’taki seçim zaferinden bir gün sonra karşılaştığını belirterek “Başbakan evinden çıktı. Elindeki çöp dolu poşeti bidona bıraktı. Arabasına binip gitti” diye konuştu.
Armonia sokağında dükkan yok. Dik yokuştan indiğimizde karşımıza bir kahve çıkıyor. İskambil oynayan, televizyon izleyen emeklilere soruyoruz: “Başbakanın Kipseli’de yaşadığı için sevinçliyiz. Aleksis ötekiler gibi değil” diyorlar. Ya beklentileri? “Prota o theos tha ta kataferi” (Evelallah başaracak).
Komşular ne dedi
“Çok mütevazı bir aile. Bir süre önce o apartmanın 5’nci katında oturan bir İngilizce öğretmeni çocuğu için yaşgünü partisi düzenlemiş. Beti çocuklarını alıp gelmiş. Diğer kadınlarla yemek tarifleri hakkında bile konuşmuş.”
m Az ileride bir market: “Çipras’ı görmedik ama Beti geliyordu. Yunan başbakanın eşi olduğunu yeni öğrendik.”
Bu arada, Çipras’ın güvenlik nedenleriyle Kipseli’den armatörlerin yaşadıkları, yabancı temsilciliklerin rezidanslarının olduğu Paleo Psihiko’ya taşınması için ev aradığı iddia edilmişti. Beti’ye “Gidecek misiz” diye sormuş bir komşusu. Cevap: “Taşınacak olsak bilmez miydim?”
Çipras’ın mal varlığı
Aleksis Çipras, daha önceleri uzaktan deniz, beton yığını binalar ve çıplak kaya manzaralı 130-150 metrekarelik bir dairede kiracıydı. 2013 Şubatı’nda bir televizyon programında “Kirada oturuyorum” demişti. Geçen yıl babasından miras kalan yine Kipseli semtindeki daireyi satıp şimdi yaşadığı daireyi satın aldığını okuduk. Çipras, parlamentoya “nereden buldun” yasası çerçevesinde 2013 yılındaki beyannamesinde tek gelir kaynağı olarak milletvekili maaşını (72 bin Euro) göstermişti. Bankadaki parası ise sadece 12 bin Euro.