Paylaş
Bu şehir, onlarca medeniyetin, farklı kültürden gelen milyonlarca insanın mutfak kültürünü ezmeden harmanlamış, yok etmek şöyle dursun, zenginleştirmiştir. İstanbul’un mutfağını anlatmak, Çerkez’inden Rum’una bu şehirde nefes almış bütün kültürlerin mutfağını anlamak, sindirmek demek.
İşte Artun Ünsal bunu yapmış “İstanbul’un Lezzet Tarihi”nde. Hem eski Yunan-Roma ve Bizans mutfaklarından Osmanlı’ya ve hatta günümüze kadar İstanbul mutfağını ele alıyor, hem de İstanbul’un yemek mozaiğinden örnekler veriyor kitabında. Üstelik anekdotlarla süslüyor verdiği tarifleri.
TAVUKLU MANTI
Yıkayıp süzdüğünüz tavuğu 8 su bardağı tuzlu suda haşlayıp süzün. Tavuğun kemiklerini ayıklayıp etini küçük parçalar halinde didikleyin. Sıvıyağı geniş bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Makarnayı tencereye koyup sık sık karıştırarak en az 8-10 dakika kavurun. (Bazıları iyice kızarıp bazıları hafif pembe olabilir, önemsemeyin.)
Üzerine hemen tuz, karabiber serpiştirip sıcak tavuk suyundan da 4-5 kepçe kadar ekleyin ve makarna suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. (Pişirme işlemi sonunda makarna biraz sulu kalabilir, süzün.) Pişirdiğiniz makarnayı geniş ve derin bir kaseye aktarıp üzerine didiklenmiş tavuk parçalarını yerleştirin. Üzerine sarmısaklı yoğurdu ve yağda kızarttığınız kırmızı biber ve kuru naneyi gezdirdikten sonra servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 adet orta boy bütün tavuk
- Yarım paket burgu makarna
(kelebek ya da boru makarna da kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
- 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt
- 25 gr tereyağı
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru nane
Paylaş