Güçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Diyet ÖnerileriEski zamanlarda yağlara canavar gözüyle bakılırdı. Yağlı beslenmenin yağlanma yaptığı düşünülür ve karbonhidrata beslenmede daha çok yer verilirdi ama günümüzde bu anlayış tamamen kırıldı. Artık yağlı beslenmenin kilo verdirdiğine dair birçok çalışma var. Ketojenik diyet de yüksek yağlı beslenmenin farklı bir türü olarak literatürümüze girdi. Ancak; gerçekten yüksek yağlı beslenmek sağlıklı bir şekilde kilo verdiriyor mu?
#Yağsız BeslenmeKalın bağırsakta meydana gelen kötü huylu tümör ile oluşan kolon kanseri, genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülüyor. Kalın bağırsağın belli bir yaştan sonra düzenli olarak taranması gerektiğini belirten uzmanlar, düşük lifli ve aşırı yağlı beslenme, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve obezitenin kolon kanserini tetiklediğine dikkat çekiyor. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Talha Atalay, kolon kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Genel SağlıkBir anne, kızının ‘sağlıklı’ beslenme ve bol kıyafetlere olan takıntısının anoreksiya konusunda alarm zillerini çaldırdığını geç fark etti. Çok uzun ve acılı geçen tedaviler, zorla yemek yedirme çabaları, tüple beslenme, sosyal hayattan soyutlanma ve çok daha fazlasını anlatan anne, ebeveynlere de kritik bilgiler verdi
#AnoreksiyaEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmePek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Potasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesSağlıklı bir kiloda olmak bazı kişiler için hayatının doğal akışının bir parçasıyken bazıları için bir öğrenme sürecinin sonucu olabiliyor. Benji Xavier da ikinci gruptakilerden. 25 yaşına kadar diyetten diyete koşan, kilo verse de kısa süre içinde geri alan Xavier, yaptığı iki basit değişiklikle kilo kaybını nasıl kalıcı hale getirdiğini anlattı.
#SağlıkPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#Patates3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu DemirciDünyada milyonlarca insan obeziteyle ve aşırı kilolarla savaşabilmek için çeşit çeşit yola başvuruyor. Uzmanlar dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenmenin ve hareket etmenin en etkili yol olduğunu sık sık dile getirse de dönem dönem moda olan diyetlerden medet umanların sayısı bir hayli fazla. Bethany Dobson da onlardan biriydi. Ta ki önemli bir gerçeğin farkına varıp hayatında iki şeyi değiştirene kadar...
#ZayıflamaDünyanın en yaşlı insanlarından biri, sıkı bir diyet, pahalı takviyeler ve belirli bir egzersiz rutini olmadan yüzyılı aştı.114 yaşına kadar yaşayan Pearl Berg, dünyanın en yaşlı insanlarından biriydi. Uzun yaşama sahip olmak için çoğumuz sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve uyku, sigara ve alkolden uzak durma gibi etkenlerin etkili olduğunu biliriz ama Pearl’in uzun yaşamasının sırrı bambaşka... Pearl’in doktorlarından biri Business Insider’a uzun yaşamının sırlarını anlattı.
#Uzun YaşamHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz Diyetiİngiltere’de bir doktor, beyaz ekmeği daha sağlıklı hale getirecek dahice bir tüyo ortaya attı. Cerrah Dr. Karan Rajan, 5,2 milyon takipçisi olan TikTok hesabında yayınladığı videosunda bu yöntemi anlattı ve bu yöntemle beyaz ekmeği daha sağlıklı hale getirmenin mümkün olduğunu iddia ediyor! Peki bu gerçekten mümkün mü?
#Ekmek