Ketojenik diyetle akne ve epilepsi tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Ketojenik diyetle akne ve epilepsi tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2024 18:13

Beslenme tedavisinde Düşük Kalorili Ketojenik Diyetler (VLCKD) son yıllarda fazla kilolu ve obez hastaların tedavisinde önemli bir rol oynuyor.

Haberin Devamı

Ancak yapılan araştırmalar bu diyetin, akne ve epilepsi tedavisinde de önemli bir başarı sağladığını gösteriyor. Uzman Diyetisyen Mehtap Ersin Bayrak konuyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:

UYKU DÜZENİ ŞART

“Obezite, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum. Bu nedenle obeziteyle mücadele etmek, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve dengeli beslenmeye özen göstermek önemli. İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, uyku düzeni ve stres yönetimi obezite ile mücadelede önemli adımlar olabilir.

DİYETİSYEN KONTROLÜNDE YAPIN

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat, yüksek yağ ve orta düzeyde protein tüketimine dayalı bir beslenme programıdır. Vücudu ketozise sokarak yağ yakımını hızlandırmayı ve kilo kaybını desteklemeyi hedefler. Ketojenik beslenme sayesinde daha hızlı ve daha belirgin kilo kaybı sağlanabilir. Beslenme tedavisinde Düşük Kalorili Ketojenik Diyetler son yıllarda fazla kilolu ve obez hastaların tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Kilo verme sürecinde hedefine ulaşamamış, selülit ve bölgesel yağlanma problemi yaşayan veya tıbbi bir nedenle kısa sürede kilo vermesi gereken kişiler, bu programları diyetisyen kontrolünde uygulayabilir. Ancak hamile ve emziren kadınlar, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği olan bireyler, Tip 1 diyabet hastaları bu diyeti uygulamamalıdır.

Haberin Devamı

ZİHİNSEL BERRAKLIĞI ARTIRIR

Düşük Kalorili Ketojenik Diyet'in son yıllarda yapılan araştırmalarda akne tedavisinde de başarı sağladığı ortaya çıktı. Bu nedenle yurt dışında, özellikle gençlerde bu diyetin beslenme uzmanları kontrolünde uygulanma sıklığı giderek artıyor. Artan enerji ve konsantrasyon, ketozis durumu, beyin için stabil bir enerji kaynağı sağlar. Bu durum, enerji seviyelerinde ve zihinsel berraklıkta artışa yol açabilir. Özellikle ilaçlara dirençli epilepsi hastalarında nöbetleri azaltmada etkili olabilir. Bu tedavi yöntemi, özellikle çocuklar için umut verici sonuçlar gösteriyor.

 KETOJENİK DİYET NASIL UYGULANIR?

Ketojenik diyetin temeli, karbonhidrat alımının düşük tutulmasıdır. Genellikle günlük karbonhidrat alımı 20-50 gram civarında olmalıdır. Bu miktar, vücudu ketozise sokarak yağ yakımını tetikler. Karbonhidrat kaynağı olarak yeşil yapraklı sebzeler, salatalık, mantar, yeşil biber, turp, şalgam, kereviz, kabak, bamya tüketimi serbest tutulur. Tahıllar, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, meyveler ve diğer sebzeler kısıtlanır. Protein içeriği yüksek karbonhidrat içermeyen yumurta, et, tavuk, hindi eti, balık tüketimi arttırılır. Diyetinizin büyük bir kısmını sağlıklı yağlardan elde edilen besinler oluşturmalıdır. Avokado, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, yağlı balıklar gibi sağlıklı yağ kaynaklarına yer verilmelidir. Ketojenik diyette protein alımı da önemlidir ancak aşırıya kaçmamak gerekir. Protein alımı, vücutta glukoneogenezi (proteinlerin glukoz üretimi) teşvik edebileceğinden ketozis bozulabilir. Bu diyet sırasında vücuttaki elektrolit dengesini korumak için yeterli miktarda su içmek önemlidir.

BAKMADAN GEÇME!