Bu besinler sınavınızı kâbusa çevirebilir

Güncelleme Tarihi:

Bu besinler sınavınızı kâbusa çevirebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2024 16:07

3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi. 

Haberin Devamı

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, 8-9 Haziran’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ter dökecek 3 milyonu aşkın adaya beslenme uyarılarında bulundu. Uzun süren çalışma dönemi sonrasında stresin en yoğun yaşandığı sınav gününde kaygı azaltıcı ve stresi yönetmeyi kolaylaştıracak şekilde beslenmenin sınav başarısını destekleyebileceğini kaydeden Demirci, “Sınav gününde stres hormonlarının yoğun olarak salgılanması nedeniyle normalden farklı olarak mide bulantısı, iştahsızlık ve ishal gibi durumlar görülebilir” dedi.

AÇIKTA SATILAN GIDALARDAN UZAK DURUN

Demirci, sınav gününün diğer günlerden çok farklı olmadığının düşünülmesi ve beslenme rutininin buna göre düzenlenmesi gerektiğini kaydederek, “Daha önce hiç tüketilmemiş ve alerji yapıp yapmayacağı bilinmeyen yiyeceklerden kaçınmak çok önemlidir. Ayrıca, stres azaltıcı olduğu düşünülse de kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu besinler sınavınızı kâbusa çevirebilir

Uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci

YAĞLI OLAN BESİNLERDEN KAÇININ

Sabah erken saatlerde yapılan sınav dolayısıyla bir gece önceden tüketilen yiyeceklerin yan etkilerinin sınav gününe yansıyabileceğini vurgulayan Demirci, “Çok yağlı-kızartmalı ya da karbonhidrat içeriği çok yüksek besinler kan şekeri dalgalanmaları yaratabilir. Bunun yerine yeterli ve dengeli beslenmenin tam olarak sağlandığı tüm besin gruplarını içeren bir akşam yemeği tüketilebilir” ifadelerini kullandı.

GAZ YAPMA İHTİMALİNİ GÖZ ARDI ETMEYİN

Demirci, sınavdan önceki akşam yemeğinin karbonhidrat, protein ve yağ oranları dengesinin önemine de değinerek Akşam yemeğinde karbonhidrat, protein ve yağ oranları dengeli olmalıdır. Ana öğün planında; ekmek ve tahıllar, süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar, sebze ve meyve grubu içermesi gerekir. Kuru baklagiller ve sebzelerin gaz yapma ihtimali düşünülerek, zaten stresli olan vücudu sindirim zorluğu ile yormamak önemlidir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

UYKU ÖNCESİ SİNDİRİMİ ZOR YİYECEKLER TÜKETMEYİN

 Sınav öncesi gece uykusunu destekleyici besinler hakkında da bilgiler veren Demirci, şöyle devam etti:

“Hem uykuya geçişi hem de sindirimi zorlamaması açısından yatmadan iki saat önce yoğurt, süt ya da kefir tüketilebilir. Besin tüketmek istemeyen adaylar ise rezene papatya ya da melisa gibi bitki çaylarını tercih edebilir. Bu çaylar eğer ilk kez tüketilecekse olası yan etkileri ve alerji ihtimali bilinmediği için tercih edilmemeli. Gece dinlenmesi gereken bedeni, tam uyku öncesi sinirimi zor yiyeceklerle yormamak gerekir. Fakat uykudan iki saat önce tüketim bitecek şekilde, rutinlerinde var ise çiğ kuruyemişler (fındık-badem-ceviz) veya bir porsiyon taze meyve tercih edilebilir. Sindirimi zor, kızartılmış, bol tuzlu veya şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerekir.”

Haberin Devamı

KAHVE VE ÇAY NABZINI YÜKSELTEBİLİR

Demirci, enerji içecekleri ve kahve/çay tüketimi konusunda ise şu uyarılarda bulundu:

“Enerji içecekleri, hangi yaş grubu olursa olsun tartışmasız en riskli içecekler arasında. Ani kalp atım hızını artırabileceği için tüketilmemesi gerekir. Sınav günü, normal koşullarda bir bardak çay ile güne başlayan öğrencilerin aynı rutinle güne başlaması önerilir. Günlük yaşamında hiç çay, kahve tüketmeyen çocukların sınav sabahı konsantrasyonu artırıcı olarak tüketmeleri önerilmez. Daha önce hiç tüketilmeyen çay/kahve gibi yüksek kafein içeren içecekler, hem gastrointestinal sistemi olumsuz etkileyebilir hem de hâlihazırda heyecanlı olan çocukların nabzını daha da hızlandırabilir.”

Haberin Devamı

ÖRNEK KAHVALTI NASIL OLMALI?

Sınav sabahları için örnek bir kahvaltı da hazırlayan Demirci, “Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlandığı bir kahvaltı, sınav esnasında başarıyı destekleyecektir. Örneğin, iyi bir protein kaynağı olan ve uzun süre tokluk sağlayan yumurta, yoğun tuz içermeyen ve susamayı artırmayacak az tuzlu peynir, konsantrasyon desteği için ceviz gibi yağlı tohumlar, kan şekeri dengesini düzenlemesi için tam buğday ekmek, sindirimi destekleyici lif kaynakları için mevsim sebze ya da meyveleri tüketilebilir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!