Bir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınToplu şiirlerini ‘Dalgın Rüzgâr’ ve ‘İştahlı Makas’ adlı iki ciltte bir araya getiren Abdülkadir Budak’ın şiiri eleştirel bir şiirdir; kendinden başlar; eve, oradan aşka geçer... Okura da güzel, iyi, gülümseten, düşündüren bir şiir geçer. İnce ama can alıcı sorular sorar hep. Kanımca Budak, Behçet Hoca’nın (Necatigil) sınavını, özgür esinlenmeyle başarıyla vermiş birkaç şairimizdendir.
#Abdülkadir BudakTürk edebiyatının önemli isimlerinden biri Hasan Ali Toptaş. Bir seri ‘taciz’ ifşasıyla gündeme gelmesi, her ne kadar özür dilese de şüphesiz üzücü. Peki bütün bu yaşananlar onun edebiyatını zedeler mi? Edebiyat tarihine baktığımızda genellikle yazarların yaşamlarıyla yapıtlarının ayrı kefelere konduğunu görürüz. Toptaş’ın yazdıkları ‘tacizlerini’ tabii ki hafifletmez. Ama yazdıklarını da bence zedelemez. Peki, kimdir Hasan Ali Toptaş, nasıl bir yazardır?
#YazarDuisburg’un Hochfeld semtindeki Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, eğitimci roman yazarı Hasan Kayıhan romanlarının öykülerini anlattı. ‘Yoklar’, ‘Zincir’, ‘Uyanmak’, ‘Acı Su’, ‘Gurbet Ölümleri’, ‘Köln’de Bir Kız’, ‘Beyler Aman’, ‘Dönüş’, ‘Sultan ve Bir Aşk’, ‘Bir Kurşun ve Ötesi’ gibi kitaplarından bazılarının yazım hikayelerini okuyucularıyla paylaştı. Eserlerinin önemli bir bölümünde Avrupa’da yaşayan insanlarımızın hayat hikayelerini yansıttığını söyleyen Hasan Kayıhan, “Para kazanmak için kitap yazmadım!” dedi.
#DuisburgKimisinin ailesi okumasına izin vermiyor, kimisi tek göz evde ders çalışacak yer bulamıyordu. Kimisinin bir test kitabı dahi yoktu. Tüm bu ‘yoklar’ içinde onlar başarıya ulaştı, üniversiteye gitti, öğretmen oldu. Şimdi hepsinin tek bir amacı var, kız çocuklarına yardım etmek, okumalarını sağlamak ve destek olmak. Önlerine çıkan zorlu yolları tek tek aşan kadınlar Hürriyet’e konuştu.
#KadınAlberto Manguel ‘Merak’ta “Merak nedir”, “Neyi bilmek isteriz”, “Dil nedir”, “Hakikat nedir” benzeri sorular geliştirerek, bunları dibe dalacaklara bir can simidi gibi hazırlamayı başarıyor. Merakın ana ateşleyicileri soru ve sorgulama, kitabın ana gerekçeleri...
#Kitap SanatYazıya olan tutkusunu okuruna net bir şekilde hissettiren yazarların başında geliyor Hasan Ali Toptaş. Yazdığı her cümleyi beklemek okurunda da tutkuya dönüşüveriyor. İşte onlar için önümüzdeki hafta sekiz yıllık bekleyiş mutlu bir sona ulaşacak. Toptaş’ın yeni romanı Heba, İletişim Yayınları’ndan 5 Nisan’da çıkıyor.
Emre Tuncer’in yönettiği ‘Hayat_Felsefesi’ adlı twitter hesabının 250 binden fazla takipçisi var. Tabii Tuncer’in de koordinasyonu sağlamak için iki asistanı... Hesabından, kişisel gelişime katkısı olabilecek özlü sözleri paylaşan Tuncer’in geçen hafta başında ‘Hayat Felsefesi’ adlı ilk kitabı satışa çıktı.
Yıl 1910... Dina, Kırklareli’nde Sefarad Yahudilerinden bir ailenin yedinci kızı ve son çocuğu olarak dünyaya geliyor. Sevecen bir aile ortamında ama savaşlar ve göçlerin olduğu bir dönemde büyüyor. Bu yüzden 14 yaşından beri sevdiği adamla o döneme göre çok geç sayılan 26 yaşında evleniyor.