Uluslararası sanatçımız Banu Cennetoğlu, Bonn Sanat Derneği’nde Almanya’daki ilk kişisel sergisini açtı. Bonn Sanat Derneği Direktörü Michelle Cotton’un, göreve geldikten sonra sergi için davet ettiği ilk sanatçı olan Banu Cennetoğlu, sanatsal çalışmaları üzerinden verdiği siyasi mesajlarla tanınıyor.
İzmirli Pınar Güngör (24) fotoğraf çekmeyi, seyahati seviyor. Bugüne kadar üç kıtada pek çok ülke, şehir gezdi. Güngör “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Segovia’nın tarihi eserlerini keşfetmek, yerel yiyeceklerinden tatmak, sokaklarına karışmak unutulmazdı” diyor.
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 12 kişinin sahte içkiden ölümüne ilişkin ölen 4 kişi için açılan, tutuklu sanık Cengiz Girgin’in 50 yıl hapisle cezalandırılıp istinaf mahkemesinin bozduğu davanın dosyası, diğer ölen 8 kişi için açılan davayla birleştirildi. İddianamede, sahte içkileri sattığı belirlenen Cengiz Girgin ile haklarında beraat kararı verilen Metin Dobrucalı ve Kudret Uygur için hayatını kaybeden 12 kişiden her biri için ayrı ayrı 'Olası kastla öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istendi.
#Sahte İçkiİspanyolların ‘tapas’, İtalyanların ‘aperitivo’, Japonlarınsa ‘izakaya’ dediği küçük atıştırmalıkların belki de dünyada en bilineni, bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan mezeler... Özellikle gayrimüslim, Rum ve Ermeni asıllı meyhane sahiplerinin daha çok zeytinyağlılardan oluşan küçük lezzetlerini içkiyle sunmasıyla başlayan bu kültür, zamanla tüm coğrafyamıza yayılmış.
#Meze“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Kuralların, baskının olmadığı, tüm alışverişlerde kripto paranın kullanıldığı, özgürlüğün sınırsız olduğu bir toplum hayaliyle yola çıktılar ama sonuç hüsran oldu. İşte üç meraklı milyonerin dev bir fiyaskoya dönüşen çılgın projesi...
#Kripto ParaTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısına katıldı. Kavcıoğlu "Gelişmekte olan ekonomilerle karşılaştırdığımızda Türkiye ekonomisinde enflasyon, rezervler ve risk primi konularında iyileşme alanı olduğunu görüyoruz. Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini düşünüyoruz. Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiştir" dedi.
#Şahap KavcıoğluDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulHer yeni ülke yeni bir kültür demek, bizim hiç aşina olmadığınız alışkanlıkların, geleneklerin başka hayatların rutini olması demek. Her ne kadar ortak kesişim kümemizde Akdenizlilik olsa da; İtalya da bambaşka bir kültür ve bize yabancı olan bazı kavramları var. Gitmeden önce bazı kavramları bilmeniz, İtalya’da gereksiz vakit, nakit ve enerji harcamanızın önüne geçebilir. İtalya’ya gitmeyi düşünenler için hayat kurtaracak bilgiler kılavuzuna buyurun...
#ItalyaTemmuzda Başbakan Angela Merkel, G20 konferansı için liderleri doğduğu şehre davet ettiğinde tüm dünyanın gözü yeni konser salonu Elbphilharmonie ile parlayan Almanya’nın ikinci büyük metropolüne çevrilmişti. Cumhurbaşkanları, başbakanlarla dolan şehrin huzuru kaçmıştı. Ülkenin en büyük liman kenti, global ticaretin önemli durağı Hamburg bir yandan uluslararası konumunu sürdürürken diğer yandan hoş özelliklerini, zengin kültürel yaşamını koruyor.
#HamburgEğitimle özdeşleşen küçük Danimarka sahil şehirlerinden Aarhus’da yaşayan her yedi kişiden biri üniversite öğrencisi. Şehir kültür kurumları açısından pek çok metropolü kıskandıracak kadar zengin. Anıtsal mimari örnekleri, yeniden işlevlendirilen yapılarıyla 2017’nin Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşımayı hak ediyor. Limanda sürdürülen restorasyon tasarımcılara, barlara, restoranlara yeni alanlar açılmasını sağladı. Yürüyerek gezilebilecek canlı kent merkezi çatılardaki sanat işlerinden arka sokaklarına keşfetmeye değecek pek çok detayla dolu. Üstelik Kopenhag’dan trenle ulaşmak üç saat bile sürmüyor.
#Aarushİspanya’nın Katalan başkenti Barselona, önemli bir liman ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra tarihi yerleri ve klasik turist aktiviteleri açısından son derece zengin. Ancak şu sıralar Barselona turu için sahillerindeki zenginlikleri keşfetmenin tam sırası.
#BarcelonaYunanistan‘ın en yeşil adası Midilli'nin ikinci büyük şehri Plomari, insan ve şehirleşmenin olumsuz etkisinden uzak kalmayı başaran ender yerlerden. Plomari nüfusu dağınık dağ köyleriyle birlikte 7 bini zor buluyor. El değmemiş sahilleri, tarihi ahşap evleri, küçük tavernaları, çınar ve zeytin ağaçları, kahvehaneleri ve manzaralarıyla her şeyden uzaklaşmak için en iyi seçeneklerden biri Plomari yolculuğu.
#Plomari