Dünyada böyle, bizde neden böyle

Dün eğlence sektöründe 2018’e dair olacakları sıralayınca fark ettim.

Haberin Devamı

Yurtdışı metropollerinde olup biten yenilikler pek az uğruyor İstanbul’a.
Bunun sorumlusu sadece işletmeler değil.
Dışarıya sık çıkan müşteri profili de sorumlu.
Yenilik sever gibi görünse de aslında bizdeki müşteri profili hâlâ aynı şeyleri seviyor.
Mekanların menüleri, kimlikleri bu yüzden birbirini tekrar ediyor.
Azıcık özgün olan kısa sürede ana akım neyse ona yenik düşüyor.
Çünkü müşteriler yeni olan şeye en fazla bir-iki “gitmelik” ilgi gösteriyor.
Sonra yeniden geleneksele geri dönüyor.
Bir de şimdi canlı müzikle beraber yemek olayı zaten geri plana düştü.
Artık tek dert “bir an önce eğlenmek”.
Hâlâ yemek peşinde koşan var mı? Elbette var.
Ama mekanları ayakta tutmaya sayıları yeter mi, belirsiz.

Yeme-içme sektörü ne diyor

◊ CEM MİRAP (Lucca)
2017 tatsız ve zor başladı. Sektör önemli mekanlar kaybetti. Ev partileri geçen kış çok moda oldu. Arnavutköy, Moda ve Bomonti bence semt olarak çok hareketlendi.
En büyük trend ise canlı müziğin popülerliği ve canlı müzik yapan yerler oldu.
Etnik sound’lu house müzik ve içecek olarak cin kokteylleri insanların favorisiydi.
Zorlu PSM ‘de yapılan konserler, partiler çok ilgi gördü.
2018’de canlı müzik yine popülerliğini koruyacak. Bebek, Arnavutköy ve Nişantaşı’nın popülerliğinin devam edeceğini, Anadolu Yakası’nın ise trend olacağını düşünüyorum.
◊ BAŞAK SOYKAN (Morini) 
2018’de yeme içmede yine sadelik ve sağlık ön planda olacak... “Raw food” ve yeni “superfood”lar her zaman hayatımızda olacak gibi.
Buna yeni bir trend diyemem, ama kendini yenileyerek gelişen bir trend. Özellikle Amerika’da organik ve vegan kafelerde ciddi bir artış var.
Ayrıca Avustralya, Kuzey Avrupa ve Peru mutfağı yükselişte diyebilirim. İstanbul tüm bu trendleri takip ediyor ama en çok hissedilen trend yine canlı müzik mekanları...
◊ UĞUR KARABAYIR (Hudson, Martinez)
2017 yılı Türkçe senesi oldu. 2018’in de popüler akım olarak Türkçe ile devam edeceği belli. Bunun yanı sıra dünya mutfağı konseptinde yenilik yakalayabilen işletmeler öne çıkabilir. Sağlıklı yemek konusu ciddi bir ivme kazandı ve bu daha da yükselecek.
Bir de modern Türk mutfağı etkisi henüz yükselişini tamamlamadı. 2018 ve sonrasındaki birkaç sene bu tarzın da yükseleceği seneler olacak.
◊ OĞUL TÜRKKAN (Yiyecek İçecek Uzmanı)
Yiyecek tarafında son dönem şefler coğrafi işaretli ürünler ile yeni tekniklere odaklanıyor. Yerellik ve sürdürebilirliğin mutfağa yansıması dönemini yaşıyoruz.
İçecek tarafında ise ‘premium’ içkiler ile hazırlanan kokteyller hızla gelişmeye devam ediyor. Az ama öz içki. Burada da yerel malzemeler ile klasik kokteyllerin karışımı söz konusu. Mesela çubuk turşusu ile yapılan ‘dirty martini’ gibi.
◊ KEMAL DEMİRASAL (Şef / Alaçatı YEK)
2018’de Türk-Anadolu adıyla geçen modern restoranlar azalacak ya da devamı gelmeyecek... Sezon dönemi ve kaliteli malzeme daha önemli olacak...
Artık balıkçıya giderken bile mezenin, rakının en iyisini arıyoruz. Tüketici bilinçlenmeye devam ediyor. Çiğ ve az işlem görmüş Peru ve Japon mutfağı esintileri artacak.
Eti etçide, balığı balıkçıda yeme kültürü biraz daha oturmaya başladı, yani lezzet peşinde biraz daha mesafe gitmeye razı olmaya başladık. Ayrıca daha sade sunumların arttığı bir döneme giriyoruz.

Haberin Devamı

Popüler mekan Top 10

Haberin Devamı

1. Hypnos / Geçen cumartesi Burcu Esmersoy’lu, Şeyma Subaşı’lı kitlesi ve meşhur DJ ikili Birds Of Mind etkisiyle en çok konuşulandı.
2. People / Mehmet Erdem ve kadın hayranları pazartesi gecesine başka bir anlam yükledi eğlence dünyasında.
3. La Boucherie / Özer Atik’in burada çıkardığı konservatuvarlı kızlar grubu instagram sayesinde bir anda popüler oldu, herkes onların peşinde.
4. Fenix / Etiler’deki et imparatorluğunun ortasında varlığını sürdürmeye çalışıyor.
5. Mürver / Yemek peşinde koşanların adresi.
6. Must / Hafta sonu eğlencesi popüler.
7. Neu Colonie / Pazar barbeküleri ve dün gece Tuba Ünsal’ın da çaldığı partiyle popülerdi.
8. Deli Meyhane / Çok yeni olmasına rağmen ünlülerin sık gittiği bir meyhane oldu.
9. Kayıkhane / Moda’nın halen en çok konuşulan performans mekanı.
10. Kiki / Hafta içi onuncu yıl kutlamalarıyla popülerdi. Ayşe Boyner de orada çaldı.
¡ BONUS: Tüm Bomonitada mekanları. Beraber yarattıkları sinerji inanılmaz...
¡ ¡ KLASİKLER: Lucca, Gizli Kalsın, Klein ve Papermoon.
¡ ¡ ¡ KEŞFET: Vadi İstanbul mekanları Galliard ve Serafina’yı...
¡ ¡ ¡ ¡ YAKINDA: Haftaya İKSV Binası’nın üst katında açılacak Firuze adlı meze bar.

Yazarın Tüm Yazıları