Arda Öztaşkın’ın sürdürülebilir sağlıklı gelecek üzerine bir iletişimci olarak derlediği notları 'İklim Değil İnsanlık Krizi' kitabında okuyucularla buluşuyor. Kitap, karmaşık sürdürülebilirlik meselelerini insan, gezegen, ekonomi ve teknoloji boyutlarıyla bir iletişimcinin perspektifinden sade, şeffaf ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
#Arda ÖztaşkınEmekli fizik öğretmeni Şen Sevgi Erişen, zaman içinde yaşadığı ruhsal dönüşümün etkisi ve yazmaya olan merakıyla bir roman kaleme aldı. “Zeo, Kio ve Mehpare” adlı ilk romanı, Yeni İnsan Yayınevi’nin Edebiyat Serisi kapsamında okura sunuldu. Erişen’le yazma yolculuğunun nasıl başladığını ve ana karakteri Mehpare’nin başına gelenleri konuştuk. Erişen, bu ilk romanının devamını da yazacağını açıkladı.
#EdebiyatBayramın son günü sanatçı dostum Gülper Refiğ’le, Tayland hükümeti tarafından ödüllendirilmiş Çok Çok Pera’da buluştuk. Pera Palas Otel’in yakınlarında, eski Amerikan Konsolosluğu’nun vize bölümü nitelikli bir Thai restoranına dönüşmüş. Çok Çok Pera’da ilginç bir tanışma yaşadım.
#Kitap ÖneriKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıModernleşen dünyada özellikle şehirlerde yaşayan insanların doğaya yabancılaşıyor. Ekofobi, doğal yaşamda kötüye gidiş, ekolojik felaket korkusu ve ekolojik sorunlara dair duyarsızlaşma anlamında kullanılıyor. Her zaman olabilecek petrol sızıntıları, asit yağmurlarının oluşması, yağmur ormanlarının kesilmesi, seller, buzulların erimesi, aşırı doğa olayları ve orman yangınlarına dair duyarsızlaşma ve hatta doğada olmaktan korkma ve çekinme ekofobiyi anlatan örnekler.
#Doğayla EmpatiYabanıl insan doğasının bir kutlaması olan ‘Yabanıl Anne’ Yeni İnsan Yayınevi edebiyat serisinden okurlarıyla buluşuyor. Otobiyografik özellikler taşıyan roman, özgür bir ruh olan Carrie’nin anne olduktan sonra toplumun ‘annelik öğretileri’ ile yaşadığı çatışmayı ve bu çatışmadan benliğini kaybetmeden çıkışını anlatıyor.
#Carrie VisintainerDavid Evans’ın ‘Sıfır Atık/Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı’ adlı kitabı, çiğ ve pişmiş yiyecekleri bozmadan saklamanın ve yeterince pişirip kararınca tüketmenin imkânını sorguluyor, tüm dünyanın en büyük sorumsuzluklarından biri olan israf modellerinden söz ediyor.
#Sıfır Atık‘Gerçekte(n) Öyle mi olmuş?/Post-Truth Zamanlarda Tarihin Temsili’ günümüzde toplum yaşamında önemli bir güç olarak karşımıza çıkan medyanın yarattığı ortamda tarihsel bilginin durumunu, gerçeklik ve gerçekliğin yeniden inşasında etken olan dinamikleri sorguluyor. Sadece tarih ve tarihçiliğin sorunları değil, günümüzde gerçeği arayan, gerçekle kurguyu ayırmaya çalışan herkese söyleyecek sözü olan güzel bir başucu kitabı.
#Yeni İnsan Yayınevi“Çernobil ve Fukuşima’dan sonra” Avrupa Eylem Haftası etkinlikleri kapsamında Almanya ve Ukrayna'dan gelen heyetlerin Türkiye'deki nükleer santral tehidi altındaki bölgeleri ziyareti devam ediyor. Nükleersiz.org’un kurucularından Dr. Angelika Claussen ve Dr. Alper Öktem’in daveti ile Türkiye'ye gelen Ukrayna'dan tahliye memuru Yuriy Schumchenko, 24 Nisan'da Sinop'ta gerçekleştirdiği konuşmanın ardından 30 Nisan Cumartesi günü de Mersin'de nükleer tehlikesine karşı konuşma yapacak.
#“Çernobil Ve Fukuşima’Dan Sonra” Avrupa Eylem HaftasıEğitim gönüllüsü Aylin Keller, Almanya’da yaklaşık 20 yıldır bir yandan çocuklar için çok dilli kitap yayıncılığı yaparken, diğer yandan da toplumu eğitimde çok dilliliğin önemi konusunda aydınlatmaya çalışıyor. Son olarak Mainz’da bir anaokulunda velilere, daha sonra da çocukların okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesi için çaba gösteren gönüllülere yönelik toplantılara katılarak çok dilli kitapların çocukların gelişimine katkılarını anlattı.
#AlmanyaBAŞLANGIÇTA basit bir deniz ve güneş tatili değil, gerçek mekanlarında yapılan bir uygarlık tarihi dersiydi Mavi Yolculuk. Bodrum’da sürgün yaşayan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın, bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı’nın Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte başlattığı, döneminin önemli yazar ve çizerlerinin katıldığı, Mavi Anadoluculuk tezinin ispatlandığı bir yaz kampı.
#Cevat Şakir KabaağaçlıHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluEfes Örenyeri ışıklandırılıp gece ziyarete açıldı. Oradaki antik şehri ışıltılı bir şekilde gezmek ne güzelmiş. Burası size tarihi yaşatıyor. Örenyeri kapısından ana girişe doğru yürümek, insana keyif veriyor. Geçen hafta sonu da tekrar Antik Efes Kenti’ni gezdim.
#Efes ÖrenyeriYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür Sönmez