Yılbaşı akşamı adım adım yaklaşıyor. Aralık ayıyla birlikte etrafımızda rengârenk yeni yıl süslemelerini de sık sık görmeye başladık. Bu ay boyunca vereceğimiz davetler için yılın kutlama sofrası trendlerini 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi’den öğrendik. Gastronometro şeflerinden de birbirinden ‘şık’ iki tatlı tarifi aldık.
#GastronomiCep telefonlarımız sayesinde artık çoğumuz fotoğraf çekiyor, anı ölümsüzleştiriyoruz. Ama o fotoğrafa ruh katmak, işte o ayrı bir mesele. İştah açan bir yemek, bizi hayallere sürükleyen yıldızlı bir gökyüzü karesi... Fotoğraf çekmenin inceliklerini uzmanlarından dinledik.
#Fotoğraf31 Aralık akşamı uzun uzun sohbetlerin edildiği masalar kurulur. Birbirinden güzel mezeler, yemekler sıra sıra dizilir. Bu sofranın yılbaşına yakışır şıklıkta olması da önemli ve bunun için nelere dikkat etmek gerekir? 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi “Pandemiden sonra klasiklere dönüldü. Yine kırmızı, yeşil ve dore ön planda” diyor. Gastronometro’nun şefleri de bu renkli sofra için leziz yılbaşı tarifleri veriyor.
#YılbaşıDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiLeziz bir yoğurt yapmanın pek çok püf noktası var. İyi bir süt bulmak, doğru sıcaklığı ayarlamak şart. Maya konusu da önemli. Yenebilir çiçeklerden de maya yapılabildiğini biliyor muydunuz? Ağaçlar çiçeklenmişken yaban mayası yapmanın bence tam zamanı.
#YogurtDışarıda para harcamaya değer yemeklerin et veya balık olduğunu düşünmemiz inanılmaz bir potansiyeli değerlendiremememize neden oluyor. Sebze, tahıl, meyve, ot, bitki ve yenebilir çiçekler açısından çok zengin bir ülkeyiz. Bu bağlamda size Alaf’ta yediklerimden bahsetmek istiyorum.
#AlafPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirÇeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.
#KarnıbaharMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekKuşburnu ağacı, gülgiller familyasından gelen Kuzeybatı Afrika, Avrupa ve Batı Asya civarlarında yetiştirilir. Çok yıllık bir bitki olan kuşburnu ağacı, sonbaharda olgunlaşır. Kuşburnu ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kara Alıç bitkisinin faydaları ile ilgili internette araştırma yapan vatandaşlar, bu bitkinin özelliklerini merak ediyorlar. Kara Alıç'ın satenimsi yeşil yaprakları sonbaharda parlak kırmızı-mor bir renk alır, geniş odunsu çalılık bitkisi bu görüntüsüyle, Kuzey Amerika’nın doğu ve orta kesimlerindeki nemli orman ve çalılıkların işaret ışığı olur. Peki Kara Alıç bitkisinin faydaları nelerdir? İşte detaylar
#Kara AlıçSchisandra bitkisinin faydaları ve zararları birçok kişi tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Pek çok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen zayıflığı tersine çevirip güç kuvvet verdiren Schisandra bitkisinin çok önemli özellikleri bulunuyor. Peki, Schisandra bitkisinin faydaları ve zararları nelerdir?
#SchisandraShatavari, kadın sağlığı için önemli bir etkiye sahiptir. Anne sütü üretimi, menopoz, hazımsızlık ve adet sancısı gibi durumlarda kullanılan Shatavari, birçok kişinin merak ettiği bitki türü oldu. Cinsel gücü arttırıcı etkiye de sahip olan Shatavari, faydaları arasında mide koruyucu özelliğini de barındırmaktadır. Peki, Shatavari nasıl tüketilmelidir? İşte, Shatavari'nin merak edilen faydaları
#ShatavariÇiçekler ve kokuları ile garip bir ilişkim var. Kısa süreli güzelliklerini hatırda tutabilmek için, kokularını bir şekilde yakalamak ve uzun süre saklamak, hatta bir parçam haline getirmek için onları yemek arzum her yıl kıpraşıyor. Ama bu hafta en güzellerinden birini, mürveri nasıl ‘içeceğimizi’ anlatacağım.
Japonlar kirazların çiçek açmasını hayata yeni başlangıç dönemi kabul ediyor. Şölenlerle kutlamakla yetinmiyor, yeni bir işe başlama, evlenme tarihlerini çiçeklerin açış günlerine göre ayarlıyor. Okullar bu tarihe göre açılıyor. "Sakura zensen" yani çiçeklerin açılması, 11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanıyor. Mart ayının son haftasında başlayıp, nisan sonuna kadar süren festival zinciri her yıl yaklaşık 500 bin turisti Japonya’ya çekiyor. Sadece Japonya değil kiraz çiçeklerini şölenlerle karşılayan. Amerika, Kanada, Almanya, Filipinler bu görkemli doğa olayını festivale dönüştüren ülkeler arasında.
Bahar Durusoy, ABD’de yaygın ama Türkiye’de bilinmeyen bir işkolunun öncüsü oldu. İki hafta önce açtığı "Fruit and the City"den sipariş üzerine ev, işyeri, hastane ya da partilere çiçek yerine, Japon çiçek düzenleme sanatı ikebana gibi tanzim ettiği meyve aranjmanlarını gönderiyor. Durusoy’un sloganı, "Yenebilir Meyve Çiçekler."
Keyifli bir yemeğin ilk şartı yemeğin lezzeti ise ikinci şartı da güzel bir manzara. Yemyeşil bir vadiye, denize hele hele muhteşem İstanbul Boğazı’na bakarak yenilen bir yemeğin, yudumlanan içkinin tadı başka oluyor. Bu hafta büyük jürimize manzarası en güzel 10 restoranı sorduk.