Hepsinin tadı ve aroması farklı... İlk kez görenler büyük şaşkınlık yaşıyor
Antalya’nın Serik ilçesinde yetişen yenebilir çiçekler yemeklere, salatalara, tatlılara lezzet katarken, görselliğiyle de sofralara renk katıyor.
Antalya’nın Serik ilçesinde yetişen yenebilir çiçekler yemeklere, salatalara, tatlılara lezzet katarken, görselliğiyle de sofralara renk katıyor.
Serik ilçesinde bir firma 5 dönüm serada tek türle başlayan yenebilir çiçek üretiminde, çeşit sayısı 15’i aştı. Koronavirüs nedeniyle turizmin durması, düğün ile özel toplu yemek gibi organizasyonların iptali, yenilebilir çiçek sektörünü de olumsuz etkiledi.
2008’den bu yana yenilebilir çiçek üretimi yaptıklarını anlatan Akbulut, "Şu an yaklaşık 15’i aşkın çeşit mevsimsel dönemlere göre, 12 ay üretim yapıyoruz" dedi.
Akbulut, "Yenilebilir çiçek çeşitlerini artırmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Prensip olarak şirketimiz sürekli yeniliklere açık ve kendimizi tarım sektöründe sürekli yeniliyor ve yeni ürünler getirerek hareket ediyoruz. Yenilebilir çiçekler de bu doğrultuda Türkiye’de mutfaklarda yer edinmeye başladı" diye konuştu.
ŞEFLERİN SON DOKUNUŞU
5 dönüm serada üretim yaptıklarını anlatan Akbulut, "Restoranlar, otellerin alakart restoranlarında özellikle şeflerin en büyük tercihi bu çiçekler, son dokunuş olarak yemeklerde çok etkili oluyor. Hem göze hem de mideye hitap etmesi açısından mutluluk veriyor. Ünlüler de tercih ediyor" dedi.
ZİRAİ İLAÇ KULLANILMIYOR
Antalya’da 2015 yılında düzenlenen G20 Zirvesi’nde dünya liderlerinin de yemeklerini süsleyen, üretiminde hiçbir zirai ilaç kullanılmayan yenilebilir çiçeklerin her biri farklı renk ve lezzete sahip. Burak Akbulut, çiçeklerin isim ve özelliklerini şöyle anlattı:
Fesleğen çiçeği, lila renkli, salatalarda ve balık çeşitlerinde aromatik etki yaratıyor. Hem güzel bir çiçek hem aroması yoğun.
Elektrik çiçeği, yeşil-sarı renkli, tatlılara serpiştiriliyor. Patlamış şeker tadında, ağızda hafif elektrik etkisi yaratıyor. Tükürük bezlerini çok çalıştırdığı için daha sonra yediklerinizin tatlarını daha etkin almanızı sağlıyor.
Kabak çiçeği sarı renkte. Egelilerin sevdalısıdır, dolma yapılır. Soğan çiçeği mor renkli, lezzet olarak soğanı andırıyor. Çorbalarda, sandviçlerde, zeytinyağlı yemekler ve salatalarda kullanılıyor.