Gezmek, görmek, eğlenmek ve öğrenmenin yanı sıra yemek de şüphesiz ki tatilin vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor. Yeni yerler keşfederken bir de yeni tatlar ve lezzetler keşfetmenin zevki bambaşka. Hatta bu keşif sırasında bütçenizin zorlanacağını düşünüyorsanız belki de yanılıyorsunuz. Dünyanın neresine giderseniz gidin tatil bütçenizi sarsmayacak gurme lezzetler uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.
#Gurme LezzetlerSizi bilmem ama ben köşemi ve sizleri çok özledim. Yoğunluğum nedeniyle bir süredir ara verdiğim köşemde sene sonuna kadar ‘MasterChef’ eleme gecesinde çıkan tariflerimi ve bu tariflerin arkasındaki hikâyeleri yazacağım. Ocaktan sonra yine yemek kültürü, gastronomi seyahatleri ve gastronomi dünyası üzerine yazmaya vaktim olacak.
#The AliceABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkBu hafta Merkür’ün Başak burcuna geçişi zihnen daha planlı ve organize olmamızı kolaylaştıracak gibi görünüyor. İşleri yetiştirmeye çalışacak, bir şeyleri düzenlemek, toparlamakla ilgileneceğiz. Çarşamba hoşlandığımız kişiye açılmak için uygun; cumaysa aşkta şanslıyız.
#Dinçer GünerYakışıklı, mütevazı ve yetenekli... Oyunculuğunun yanı sıra dört sezondur hazırladığı ‘Şehirden Uzakta’ isimli belgesel için ‘şehir hayatından kaçıp’ köyleri geziyor. Nereye gitse oraları orada yaşayanlarla tecrübe ediyor. Zaten tam bir seyahat tutkunu; “Kendimi bildim bileli, fırsat oldukça seyahat etmeyi, gezi organizasyonu yapmayı severdim” diyor. Kıvanç Kasabalı’yla gördüğü yerleri, seyahat deneyimlerini, ailesiyle yaptığı yolculukları konuşuyoruz. “Yazın Ege ve Yunan adaları tercihimiz, özellikle de Simi ve Rodos adaları diyebilirim. Yurtdışı favori şehirlerimiz de Atina, Barselona ve Lizbon” diyor.
#Kıvanç KasabalıSon dönemde dikkat çeken bir tatil trendi olan ‘gramping’ İngilizce büyük ebeveynler (grandparents) ve kamp (camping) kelimelerinin birleşiminden türetiliyor. Bu trend, doğada-tatilde bir araya gelmeyi, aile bağlarını güçlendirmeyi ve anı biriktirmeyi ön plana çıkarıyor. Bazen sadece büyük ebeveynler ve torunları içeren bir tatil deneyimi olduğu gibi bazen de tüm aile, üç kuşak bir araya geliyor. ‘Yaklaşan 9 günlük bayram tatilinde büyükleri mi ziyaret edeceğiz, tatile mi gideceğiz’ ikilemi yaşayanlar bu akımdan ilham alıp büyükanne-büyükbabalarla tatile gidebilir. Bunu deneyimleyenlerden tavsiyelerini, gezginlerdense rota önerilerini aldık.
#TatilYAPILSIN, yapılmasın... İhtiyaç var, yok... Uzak, yakın... Yeri doğru, yanlış... Taksi süresi uzun, normal... Çok uzun bir süre her yönünü tartıştığımız İstanbul Havalimanı şimdilerde adından ödüllerle söz ettiriyor. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) Güney Kore’nin Incheon kentinde düzenlediği “Müşteri Deneyimi Global Zirvesi”nde havalimanları farklı kategorilere göre ödüllendirildi.
#İGA İstanbul HavalimanıGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Yola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#SeyahatMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarDenize doymanın en güzel yolu mavi yolculuk, en iyi zamanıysa güneşin etkisinin kırılmaya başladığı eylül ayı. Bir ömür boyu yetecek keşfe kapı açıyor kıyılarımız. El değmemiş koylarda yüzmek, kumsallara uzanmak, gece yıldızları izlemek, dilediğinde karaya çıkıp insanların ve eğlencenin içine karışmak mavi turun yaşattığı güzelliklerden sadece birkaçı. Şanslıyız ki bu efsanevi deniz seyahati bizim coğrafyamızda mümkün. Azra Erhat’ın dediği gibi “Bu tura çıkanlar başka bir insan olarak çıkacak karaya.”
#HürriyetAmerikan Boeing gibi bir devin Türkiye pazarının başında olmak çok büyük sorumluluk. Bu tip kuruluşlar kılı kırk yararlar. Hata kabul etmezler. Sürekli büyümek isterler. Onlarca defa Seattle’daki Boeing üslerine gittim. Kuralları, prensipleri adlarından önde gider. Boeing bayrağını taşımak yürek ister. İşte o büyük yürekli kadının hikâyesi ve hedefleri...
#BoeingHamilelik süresinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Özellikle de anne ve bebek sağlığı için hamilelik sürecinde beslenmeden egzersize kadar üzerinde durulması gereken konular vardır. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gebelikte dikkat edilmesi gereken hareketler, yiyecekler ve konular nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Dünyanın pek çok ülkesine eşi Seda ile iz bırakan, ‘Çok Gezenti’ Burak Akkul yeniden yollarda. Pandemi sebebi ile 2 yıldır ekranlardan uzak olan Akkul, Ürdün, Petra bölümü ile yeniden ekranlara dönerken Hürriyet kitaptan çıkan yeni seyahat kitabı ‘Bizim Ora’ ile de okuyucusunu Türkiye’de bir yolculuğa çıkarıyor. Bay ‘Çok Gezenti’ ile Hürriyet Bizimle için harika bir söyleşi yaptık. Salgındı, kur farkıydı derken yurtdışı tatilini ekonomik ve eğlenceli bir hale nasıl dönüştüreceğimizi ve yurtiçi rotalarını konuştuk.
#TatilYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap Soysalİstanbul’dan İzmir’e giderken otoyoldaki ‘Lezzet Yolculuğu’muz devam ediyor. Bursa ve Manisa’da mola verdiğimizde benzer iki yemek türü bizi düşündürdü:Orta Asya’dan bu yana devam edegelen kuzu çevirme ile tarihi 1867 yılına kadar dayanan ‘İskender’ markasıyla anılan Bursa’nın meşhur ‘Döner Kebabı’ arasında bir bağ var mıyd
#BursaSosyal medya videolarıyla bir gecede ünlü olanları bu aralar çok duyuyoruz ama bu genç kadın hepsinden farklı. Bir arkadaşının yönlendirmesiyle çektiği videolar sayesinde bir yıl içinde kendi işinin sahibi olan Kat Norton'ı siz de tanımalısınız...
#Sosyal MedyaPüsküllü deri yelekler, kovboy çizmeleri, dar bluejean, ip kravat, kalın zincirler... Meğer hepsi imaj içinmiş, en çok eşofman giymeyi severmiş. İkilemli sorularda bu hafta Attila Atasoy ile eczacılığından girdik, Unkapanı’nda plakçı arşınlayıp parklarda sabahladığı zamanlara uzandık. Dillere destan canlı yayınları için “Eskiden beri geç yatar, geç kalkarım. Kafam gece çalışır. Pınar Altuğ’un sabahın körü programında biraz uyuklamış olabilirim, hatırlamıyorum” diyor.
#Attila Atasoyİşletme ve firmalar için yapılan harcama bedellerinin bir kısmını güder olarak göstermek ve bu harcamaları vergiden düşürmek mümkündür. Ancak bazı harcamalar gider olarak gösterilemez ve vergiden düşürülemez. Gider gösterilemeyen kalemler nelerdir? Vergiden düşülemeyen kalemler listesi nedir? İşte bu konuda merak edilen tüm detaylar.
#Gider Gösterilemeyen Kalemler Nelerdir?Bayramda istenen talebin oluşmayacağını söyleyen turizmciler, aşılamanın etkisiyle yaz ayında toparlanma yaşanabileceği öngörüsünde bulundu. Tüketici alışkanlıklarının değiştiğini belirten sektör temsilcileri, ön rezervasyon yerine ‘bekle gör’ü uyguladıklarını kaydetti. Önümüzdeki dönem kırsal turizmin öne çıkacağını ifade eden turizmciler, agro turizm stratejisiyle ile dünya pazarlarında yer almanın önemine değindi.
#Serhat TezcanSon dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası ramazan ayı içerisinde uygulanacak yeni koronavirüs tedbirlerini açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı, alınacak tedbirlerin detaylarını yayımladığı genelge ile duyurdu. Genelgeye göre, Sokağa çıkma kısıtlama sürelerine uyum için istisnalar haricinde işyerleri hafta içi 07.00-18.00 saatleri arası açık olabilecek. Hafta sonu 10.00-17.00 arası 65 ve üzeri ile 18 yaş altı hariç araç kullanmama şartıyla en yakın market, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidilebilecek. Hafta içi 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00, 18 yaş altındakiler 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
#İçişleri BakanlığıBundan 4 yıl önce Hürriyet ve Karaca işbirliği ile yeme-içme sektörünün değerlendirilmesi, derecelendirilmesi, teşvik edilmesi ve yemek severlere adil bir şekilde yol gösterilmesi için çok önemli bir projeye start verildi. Gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen bu proje ile Türkiye’nin lezzet noktaları değerlendirmeye alınmaya başladı. Gizli jüri üyelerinin yıl boyunca yaptığı ziyaretler ve güncel değerlendirmelerle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’nin (İGR) bu yıl dördüncüsü hazırlanıyor. Eğer tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında sıra dışı bir gelişme yaşanmazsa, temmuzda sonuçların açıklanması ve İncili Gastronomi Rehberi’nin raflarda yer alması planlanıyor.
#GazetehaberleriSeyahat etmeyi çok özledik ama dünya çapında aşılama tamamlanana kadar daha çok yurtiçinde planlar yapmaya devam edeceğiz gibi... Yurtdışına yolculukları özleyenler Zeynep Atılgan Boneval’in ‘Dünya Bize Gelsin’ serisinde anlattıklarıyla bir podcast yolculuğuna çıkabilir.
#Gezgin