Bir çizer; iyi bir okur olunca çok iyi bir çizer olur. Bu yargıya nasıl vardım biliyor musunuz? Selçuk Demirel’in ‘Yazarların Yüzünden’ kitabını okurken/seyrederken... Kitapta, Behçet Necatigil’den Oğuz Atay’a, Orhan Pamuk’tan Dostoyevski’ye 73 yazın insanının çizgi-portreleri var...
#Doğan HızlanYaşamı ve yapıtları... Bir yazarı, şairi tanıtmak için yazılmış ders kitabı niteliğindeki çalışmaları hatırlarsınız. Selçuk Demirel bunu çizgisiyle yapıyor. Portrenin çok ötesinde portreler bunlar... Behçet Necatigil’den Oğuz Atay’a, Orhan Pamuk’tan Dostoyevski’ye 73 edebiyatçının Selçuk Demirel’in kaleminden çıkmış halleri var ‘Yazarların Yüzünden’de. Selçuk Demirel’le kitabını konuştuk.
#Kitapsanat"Her şey çok hızlı oldu. Hem de çok hızlı. Beni yakamdan yakaladı, kolyemi kopardı ve beni yere düşürdü. Köpeğin mama kabının üzerine düştüm. Kap kırıldı, sırtım kesildi. Bir an sersemlemiş bir halde yerde yattım, sonra ayağa kalktım ve ona dışarı çıkmasını söyledim."
#PRENS HARRYPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılTikTok, Instagram gibi sosyal medya alanlarında dayatılan güzellik kalıpları karşısında bocalayan gençlere moda yazarı Seda Yılmaz,‘İşte Bu Benim Bedenim’ kitabıyla seslendi. Kitapta voleybolcu Zehra Güneş ve şarkıcı Kalben’in hikâyeleri de var.
#Zehra GüneşÇağdaş Japon edebiyatının önemli isimlerinden Hiroko Oyamada, ‘Çukur’da kocasının işi nedeniyle taşraya taşınan genç bir kadının başından geçen tuhaf olayları anlatıyor. Gerçekçi dünyada tekinsiz bir atmosfer yaratan Oyamada, bu kısa romanında Japon toplumunda bireyleri, özellikle de kadınları kuşatan pek çok soruna dikkat çekiyor.
#Hiroko OyamadaYKS maratonunda ikinci gün Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. AYT, saat 10:15’te YDT de 15.45'te başladı. AYT ve YDT ile ilgili tüm gelişmeleri gün boyunca dakika dakika aktardık. Sınav öncesini, sınavı ve sınav sonrasını Beyazıt Şenbük İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi İletişim Fakültesi’nde, Melike Çalkap ise İstanbul Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde izledi.
#AYTİlk haberini henüz 16-17 yaşlarında memleketi Çorlu’da yerel gazeteye yazmış. İlk mitingini 14 yaşında izlemiş. 29 yılı Cumhuriyet’te, 30 yılı Hürriyet’te hangi pozisyonda görev yaptıysa yapsın, Anadolu’dan yurt haberlerinden hiç kopmamış… Meslekte 60 yılı geride bıraksa da halen yerinde duramıyor, ‘deli fişek’ bir muhabir heyecanı taşıyor! Gazeteci, yazar Yalçın Bayer ile eski albümleri karıştırdık.
#Yalçın BayerKolombiyalı yazar Pilar Quintana’nın bol ödüllü kısa romanı ‘Köpek’in İngilizceye ‘The Bitch’ (Kaltak) adıyla çevrilmesi boşuna değil. Nitekim bu hikâyedeki dişi köpek, bir noktadan sonra ‘kaltak’ damgasını da yiyor. Annelik üzerinden insanın karanlık bölgelerinde dolaşan çarpıcı bir roman.
#KöpekDünyanın en prestijli müzik festivallerinde yer alıyor. Hem evrensel hem yöresel müzik yapıyor… Aynı zamanda bir stil ikonu! Burhan Öçal ile buluştuk… Doğup büyüdüğü Trakya’yı ve Trakyalılığı, damarlarında dolaşan ‘aksak ritmi’, Batı rüzgarlarına kapılıp giden bir uçurtmanın ardından çıktığı maceraları ve hayatının yeni yıldızı Leyla’yı konuştuk…
#Burhan Öçal2021’de okuduğum Türkçe roman, öykü ve düzyazı kitaplarından hem aklımda, hem tadı damağımda kalanları da bu yazıda kısa kısa anmak istiyorum. Yazarlarından içtenlikle özür dilerim, hepsini ayrı ayrı, uzun uzun yazmak isterdim, fakat yer, zaman gibi hepimizin derdi olan kısıtlar izin vermedi ne yazık ki!
#Gözde KurtBir müddettir bozulan sağlığı yüzünden Prof. Dr. Bert Fragner tam 80 yaşında aramızdan ayrıldı. İyi bir dosttu. Birçok milletin ilim cemiyetine üyeydi. Doğu dünyasını bir kültürler birliği olarak görürdü. İran kavramının ve kimliğinin Türklerin Selçuklular dönemiyle İran’da başladığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
#Bert FragnerGazeteci yazar Emin Karaca dün koronavirüs nedeniyle 72 yaşında hayata veda etti. Karaca, Nâzım Hikmet’ten Vedat Türkali’ye, Hikmet Kıvılcımlı’dan Esat Adil’e ‘eski tüfekler’ diye andığı Türk edebiyatı ve solunun önemli isimlerinin biyografilerini kaleme almıştı.
#GazetehaberleriOğlu Ali Nesin’le Aziz Nesin, yayıncılık üzerine konuşurken Ali Nesin bir yayınevinden söz etmiş, konu adına geldiğinde ‘Düşün’ ismini koyacağını söyleyince Aziz Nesin “Sen de benim gibi inatçısın” demiş. Düşün’ü 1957’de Kemal Tahir ve Aziz Nesin kurmuştu...
#Aziz NesinFethi Naci siyasal inancı yüzünden işsiz kalınca aldığı tazminatla yayıncılığa başlamaya karar veriyor. Fethi Naci ile İbrahim Kalpakçıoğlu’nun aynı kişi olduğu anlaşılınca geliyor bunlar başına... Dostlarıyla konuşuyor, Cemal Süreya’nın önerdiği adı benimsiyor: ‘100 Soruda’...
#Fethi NaciTürk cumhuriyetleriyle ilgili siyasi haberleri gazetelerde okuyor, televizyonlarda seyrediyoruz. Birçok siyasetçimiz o ülkelere gidiyor, oralardan da siyasetçiler ülkemizi ziyaret ediyor. Peki onların kültür, edebiyat, bilim dünyası hakkında ne biliyoruz? Anlatılanlarla, görülenle yetiniyoruz. Oysa aramızda sağlam kültür bağları var. İnci Enginün, kitabında dünden bugüne bu tarihi inceliyor.
#YazarOxford Üniversitesi öğretim üyesi, erken modern Osmanlı kültür tarihçisi Aslı Niyazioğlu ‘17. yüzyıl İstanbul’unda Rüyalar ve Hayatlar’ adlı kitabında Osmanlı entelektüel hayatına rüya âleminden bakıyor. Yaşayanlarla ölülerin dünyaları arasındaki ilişkiler ağını araştıran Niyazioğlu ile kitabı vesilesiyle Osmanlı döneminin rüya âlemine daldık...
#Aslı Niyazioğlu