O kadar eşsizler ki, hiçbir ezbere sığmıyorlar. Bir o kadar da mağrur ve güzeller. Çiçeklerin sihirli dünyasında dolaşırken hangi renge çarptığınızı şaşıracak; kokularını takip ederek yolunuzu bulacak; onların mekanlarla kurdukları ilişkiyi kıskanacaksınız. Anlattıkları masallara inanmak da serbest...
Yunus Emre Enstitüsü tarafından ‘Cumhuriyet’in Kültürel Yüzü’ adlı uluslararası yaz okulu programı düzenleniyor. 14 gün sürecek olan bu programda ‘Litera-Türk’, ‘Kamera Arkası’, ‘Türk Sofrası’ ve ‘Türk Arkeolojisi’ temaları işlenecek. 18-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilecek bu programlarda, Türkiye’nin 1923-2023 yılları arasında yaşadığı kültürel değişim ve dönüşümün uluslararası katılımcılara aktarılması hedefleniyor.
#Yunus Emre EnstitüsüYarın Babalar Günü... Bu özel günü kutlamak için baba-oğul aşçılığı seçen iki başarılı ismin kapısını çaldık. Bu yıl Michelin Genç Şef Ödülü’nü alan şef Ulaş Durmaz ve Ayvalık’taki Muhtelif Ayvalık’ın şefi, babası Vedat Durmaz’la aynı meslekte olmalarının güzel ve zorlu yanlarını konuştuk.
#Babalar GünüTürkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarYeniköy’de üç ay önce açılan Lokanta Limu mumla aradığımız o müdavim lokantasının ta kendisi. İster mezelerle doyun, ister ara sıcağından ana yemeğine uzun bir sofra kurun... Öğlenleri şef elinden esnaf yemekleri de sunan mekânın arkasında güzel bir güç birliği var.
#Gaye ŞahinBu hafta sezonu açan La Boucherie’ye gittim. Dolayısıyla hemen bitişiğindeki Efendy, Chicki Boom ve Chicki Burger’a dauğradım. Etiler’deki mekânda perşembe gecesi Ercan Saatçi sahnedeydi ve kendisinin deyişiyle ‘Türkiye’nin en iyi oyuncuları’ o gece oradaydı! Bu arada mekânda bir de yenilik yapılmış; her pazar ‘gazino’ konsepti olacak, Sakiler ve Coşkun Sabah sahneye çıkacak. Güllü de düşündükleri isimler arasında.
#EtilerGizem ve minik seyyah Lorin’in bu ay rotası Kuzey Ege’nin gözdesi Ayvalık ve ardından bir klasik olan Erdek... Ayvalık’ta çocuklarla birlikte yapacak çok şey yokmuş gibi görünse de sığ ve bu mevsimde sıcak olan denizi, rengârenk ara sokakları huzur dolu bir tatil vaat ediyor. Erdek ise İstanbul’a yakınlığı, Marmara’nın en güzel denizi, koruduğu 90’lar ruhu ve bütçe dostu olmasıyla cazibe noktası...
#Çocukla SeyahatBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçDoğu Anadolu Bölgesi’nin en özel ve en lezzetli yemeklerinin yer aldığı Ardahan mutfağı, kuzu etli içli pilavı meşhur kaşar peynirine kadar pek çok yiyeceği ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Ardahan'ın çok geniş bir yemek yelpazesi vardır. Ardahan'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardahan YemekleriÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#Ege14 yaşında modellikle kariyerine başladı. Best Model seçildi, her zaman “güzelliğin, yakışıklılığın gelip geçiciliğinin farkında olduğunu” söylüyor. 18 yaşında rol aldığı diziyle fenomen oldu ama onun hedefi hep müzikti ve 11 sene önce ilk albümünü çıkardı, kariyerine müzikle devam etti. Gökhan Keser şimdi yeni teklisi ‘Aynen Aynen’le karşımızda. Onunla şarkısını, hayatını, aşkı ve yaşadıklarını konuştuk: “Günaşırı ahlaksız teklif geliyor.”
#Hakan GenceÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, her köşesinde masmavi plajlar barındırıyor. Bu plajların içinde Mavi Bayraklı olanlar çok daha özel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kavurucu sıcaklarda serinletecek en güzel Mavi Bayraklı halk plajları hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden ücretsiz giriş yapılabilen 10 halk plajını önerdiler.
#RotaÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıHavalar artık ısındı, okullar kapandı ve önemli sınavların hepsi bitti. Şimdi tatilin tam zamanı… Bu yıl Kuzey Ege'de bütçeyi çok sarsmadan sakin bir tatil planlamaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuzey Ege’de keşfedilmeyi bekleyen adresler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular
#RotaSu toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#SeyahatCumhurbaşkanı Yardımcısı ve AK Parti'nin Ankara Milletvekili adayı Fuat Oktay, partisinin Ankara'daki mitinginde konuştu. Oktay, yaptığı açıklamada "14 Mayıs’taki demokrasi sınavında 7 yanlış bir doğruyu götüremez. Benim Ankaralı hemşehrilerim buna müsaade etmeyecek. Kurtlar sofrasına Halil İbrahim sofrası dediler" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı açıklamalarına tepki gösteren Oktay "Bunların bu yerlilikle millilikle derdi nedir? Yüz yıldır bunların bu karın ağrısı nedir çözemedik. 100 yıl öncesinden gelen karın ağrıları devam ediyor." dedi
#AK PartiTürkiye’nin gastronomi köyü olacak dediğimiz yer, maalesef şimdi sıra sıra meyhanelerin dizildiği, her tarafından müzik fışkıran, masaların üzerinde oynayan insanlarla dolu bir alan oldu çıktı. Ama umudumuzhâlâ var. Alaçatı’da, şef Can Aras’ın yenilenen menüsüyle tarzı da iyice oturan Amavi, işte bu umutlardan biri…
#AlaçatıBir şehrin kültür belleğinin en güzel yansıması sofralardır. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay’ın mutfağı farklı kültürlerin sentezi, bu yüzden de ‘Medeniyetler Sofrası’ diye biliniyor. Depremlerden sonra sadece Hataylıların değil, artık hepimizin bir yanı yaralı ama diliyoruz ki o güzel sofralar tekrar kurulsun.
#HatayÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaÖnce İstanbul Film Festivali’nden, sonra da Adana Altın Koza Film Festivali’nden aldığı ödüllerle dikkatleri çekmeyi başardı ‘Çilingir Sofrası’. İki eski lise arkadaşını Beyoğlu’nda bir masada buluşturan hikâye ‘kendimizi kabul etmenin’ zorluğunu hatırlatıyor sıklıkla. Oyuncular Ahmet Rıfat Şungar, Barış Gönenen ve yönetmen Ali Kemal Güven’le bir araya geldik.
#Çilingir Sofrası