Paylaş
∆ Bak yemezsen küserim.
∆ Yemezsen ölümü gör!
∆ Yemezsen arkandan ağlar.
Bu cümleler hepimize bir yerlerden tanıdık geliyor değil mi?
Ramazan ayının son günlerini yaşadığımız şu günlerde hepimizi bir bayram heyecanı sardı.
Tabii bir de bayramda kurulan sofraların vazgeçilmez baklava, şekerpare, kadayıf ve tulumbaları yeme heyecanı!
◊ Peki ama ikram edilen her tatlıyı “hayır” demeden tüketmek, bir şekilde kilo almamıza neden olur mu?
◊ Bayramda kilo almamıza sebep olacak tatlılar hangileri?
◊ Hangi ikramlar sonrasında ‘pişmanlığa’ yol açabilir?
◊ Bayramda nasıl beslenmeliyiz?
İşte bugünkü yazımızda tüm bu soruların cevaplarını vereceğiz...
PİŞMAN EDEN TATLILAR
∆ Kadayıf (1 dilim/140-160 g): 420-480 kcal
∆ Revani (1 orta dilim-100 g): 348 kcal
∆ Baklava (1 adet/40 g): 148 kcal
∆ Şekerpare (1 adet/30 g): 95 kcal
∆ Tulumba tatlısı (1 adet/30 g): 95 kcal
∆ Sütlaç (1 kâse): 300 kcal
∆ Supangle (1 kâse): 184 kcal
∆ Tavuk göğsü (1 orta boy-210 g): 165 kcal
∆ Çilekli cheescake (1 adet): 118 kcal
“Bugün Şeker Bayramı,
aman canım ne olacak”, “Tatlı yiyelim tatlı konuşalım” diyerek baklava, şekerpare, kadayıf, tulumba yemeyi düşünüyorsanız, bir porsiyon baklavanın 520 kalori, yani neredeyse koca bir öğünde almanız gereken kaloriyle eşdeğer olduğunu unutmayın.
AMAN DİKKAT
“Uzmanlar sütlü tatlıları (kazandibi, muhallebi, güllaç, sütlaç, tavukgöğsü) yiyebilirsiniz diyor” diye düşünerek bayram boyunca ikram edilen sütlü tatlıları tabak tabak yiyebileceğinizi düşünmeyin!
Sonuçta sütlü tatlı da bir tatlıdır ve onun da içinde bulunan şeker, karın bölgesinin en büyük düşmanıdır.
“Hayır” deme cesaretini gösterin.
Aslında çözüm yolu, “hayır” diyebilmekten geçiyor.
“Hayır” demek cesaret ister. “Başkaları kırılır mı, alınır mı, hakkımda olumsuz düşünürler mi” gibi düşüncelerle gerek ruhsal gerekse fiziksel
sağlığınız üzerinde gereksiz baskı
oluşturmayın. Korkmayın,
kimse arkanızdan ağlamaz!
Geri çeviremiyorsanız tadına bakıp bırakın
Bayramda ikram edilenlere ve içimizdeki “ye” diyen sese “Hayır, teşekkür ediyorum” demek zor, biliyorum.
Peki diyelim ki misafirliğe gittiğiniz evde sizin için özenle hazırlanmış kalorisi yüksek ikramlar konusunda ev sahibi tarafından yoğun baskı altına alındınız, böyle bir durumda ne yapmalısınız?
∆ İkramların hepsini tüketmeyin
İkramları geri çeviremiyorsanız, bir parça tadına bakıp bırakın. Tatlınızı doyumluk değil, tadımlık tüketin. Eğer alternatifiniz varsa, ikramların hafif olanlarını tercih edin. Örneğin sütlacı seçin. Ama tabii sınırsızca değil sütlü tatlıların da şekerle yapıldığını unutmayın.
∆ Çikolata-şeker gibi ikramlıklar arasında çikolata daha doğru bir alternatiftir
Çikolatayı ikram edildiğinde alıp, daha sonra bir kahveyle tüketerek ara öğün yapabilirsiniz.
∆ Şeker seviyenizi dengeleyin
İkram edilen şeker, şerbetli tatlı ve pastanın ardından bir çay bardağı süt veya 1–2 yemek kaşığı yoğurt ya da bir bardak ayran tüketerek şeker seviyenizi dengeleyebilirsiniz.
Hayır demezseniz ne olur?
Bayram sonrası gidilecek yaz tatilleri de düşünülürse, alınan kilolar büyük pişmanlık yaratabilir ve geri vermesi zor olabilir. Psikolojik anlamda da kendinizi mutsuz hissetmeniz, kötü bir bayram hediyesi olabilir. Tabii bir de aynalara bakarken ağlayan, tatlı yemeniz için baskı yapan ev sahibi ya da tabağınızda kalan tatlılar değil, aldığınız kilolar nedeniyle siz olursunuz.
Unutmayın son pişmanlık fayda etmez!
Pişman etmeyen fit tatlılar
Azı karar çoğu zarar
Bayram tatlısı hazırlarken ya da tercih ederken, içindeki malzemeleri değiştirerek enerji içeriğini azaltabilirsiniz. Örneğin şeker yerine bal, pekmez, taze ve kuru meyveleri kullanabilir, lif içeriği zengin tam buğday, çavdar unlarını tercih edebilirsiniz.
Tabii “azı karar çoğu zarar” diyerek!
İşte siz ve misafirleriniz için farklı alternatiflerden oluşan ikramlık fit tatlılar:
∆ Şekersiz bitter çikolatayla yapılmış bisküvi pastası
∆ Çok az pirinç ve sütten yapılmış, şeker yerine balla hazırlanmış sütlaç
∆ Şeker yerine balla yapılmış sütlü irmik tatlısı
∆ Kuru meyveler
∆ Hurmalı güllaç
∆ Meyveli yoğurt
∆ Bol sütlü dondurma
∆ Yumurtasız, unsuz, şekersiz muhallebi
∆ Cevizli elma tatlısı
∆ Şekersiz kabak tatlısı
BAYRAMDA NASIL BESLENMELİ
Kahvaltı:
Ailenin bir araya geldiği bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası yerine hafif bir kahvaltıyla güne başlayın. Sofrada muhakkak sizi gün içinde daha uzun süre tok tutacak yarım yağlı peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve domates, salatalık, maydanoz gibi söğüş sebzelere yer verin.
Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından, kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek benzeri hamur işi gıdalardan da sakının.
Dikkat!:
Gün boyu öğün atlamayın.
Ara öğün:
Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramlarıyla gün boyunca kan şekerinde dalgalanmalara sebep olmamak için ara öğünler yapmalısınız. Meyve, yoğurt, kefir, çiğ badem, ceviz, sütlü kahve tüketebilirsiniz.
Öğlen yemeği:
1 kâse çorba, salata ve ızgara et tercih edebilirsiniz.
Akşam yemeği: Bayramda kızartma veya ağır yemekler yerine ızgara, buğulama ve haşlama yöntemleriyle pişirilmiş yemekleri tercih edin. Ana yemeğin yanında bol bol salata tüketin. Yoğurt ve bulgur pilavı tüketebilirsiniz.
Ekmek tercihi:
Tam tahıllı veya çavdarlı ekmek ile uzun süre tokluk hissi sağlayabilirsiniz.
Tatlı:
Akşam yemeğinden sonra canınız tatlı istiyorsa, gün boyu yaptığınız bayram ziyaretlerinde tükettiklerinizi düşünüp es geçin. Eğer illa yiyecekseniz, hurma, ceviz, fındık, meyveli yoğurt tüketin.Bayram paylaşmak, gülümsemek, mutlu olmak, mutlu etmektir. Bu bayram sağlığınız adına mümkün olduğunca aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışın, “hayır” deme cesareti gösterin.
Sağlıklı ve mutlu bayramlar dileğiyle...
Paylaş