Paylaş
KİŞNİŞLİ-KÖFTELİ BAMYA
NE LAZIM? (6 kişilik)
* 1 kg taze bamya
* 300 gr az yağlı dana kıyma
* 1 soğan
* 8 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı toz kişniş (veya 2 yemek kaşığı incecik doğranmış taze kişniş)
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi
* 1 limonun suyu
* 5 su bardağı sıcak su
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 3 çay kaşığı tuz
* Karabiber
Köfteleri pişirmek için;
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 su bardağı sıcak su
NASIL YAPARIM?
* Köfteler için kıyma, 1 çay kaşığı tuz, toz kişniş ve karabiberi iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan kiraz büyüklüğünde parçalar koparın, parçaları avcunuzda yuvarlayın.
* Köfteleri pişirmek için tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırın, köfteleri içine atın. 2 su bardağı sıcak suyu ilave edip ara ara sallayarak köfteleri 10 dakika pişirin. Ocaktan alıp bir kenarda bekletin.
* Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsakları ikiye kesin. İkisini de tencereye alıp 2 yemek kaşığı zeytinyağında sürekli karıştırarak yaklaşık
3-4 dakika kavurun. Ayıkladığınız bamyaları ilave edip karıştırın.
* Nar ekşisi ve limon suyunu bir kâsede karıştırın. Sosu, 5 bardak sıcak suyu ve 2 çay kaşığı tuzu bamyaların üzerine ekleyin.
* Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın.
* Bamyalar yumuşayınca köfteleri suyuyla birlikte tencereye aktarın.
* Kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servis edin.
PÜF NOKTASI
Bamyaları 30 dakika limonlu suda bekletirseniz pişerken dağılmazlar.
SOĞANLI DOMATES ÇORBASI
NE LAZIM? (6 kişilik)
* 5 orta boy kuru soğan
* 2 domatesin rendesi
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 50 gr tereyağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 5 adet kesme şeker
* 1 yemek kaşığı tepeleme un
* 9-10 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da olur)
* 2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
* 2 çay kaşığı tuz
* Pul biber
NASIL YAPARIM?
* Tencereye zeytinyağını ve incecik, yemeklik doğranmış soğanları koyup 5 dakika soteleyin.
* Unu serpiştirin, kesme şekerleri ve salça çeşitlerini koyup karıştırarak 5 dakika daha kavurun.
* Domates rendesini, tuzu ve pul biberi katın. Sürekli karıştırarak azar azar sıcak suyunu ilave edin. Karıştırmaya devam ederek çorbanızı kaynatın.
* Altını kısın, soğanlar iyice yumuşayıncaya dek en az 30 dakika pişirin.
* Tereyağını ekleyip eridikten sonra ocaktan alıp servis edin.
Paylaş