Eserlerini Fransızca kaleme alan Japon yazar Akira Mizubayashi, ‘Bin Yılın Aşkı’nda bir kere daha müzikle iç içe bir roman kuruyor. Bir Japon profesörle onun Fransız eşinin peşinde, müzik dolu bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Yaşam, ölüm, geçmiş, aşk ve tutku gibi konuları ele aldığı yolculuktaki rehberi ise ‘Figaro’nun Düğünü’...
#Akira MizubayashiTürk şiirinin büyük ustalarından Behçet Necatigil’in arşivinden yapılan derlemeler onun yaşamöyküsünü tamamlıyor. Mektup kitapları dizisinin yeni cildi ‘Şiirinizin Tadına Geç Vardım’ 1940’lardan itibaren şaire yazılmış mektupları kapsıyor. Okurların, Necatigil’in büyük dost meclisini, şürekâsını tanıyıp aralarındaki ilişkiyi çözümlemesine vesile olacak bir derleme bu...
#Şiirinizin Tadına Geç Vardım1906 yılında doğan Sait Faik Abasıyanık, öykü ve roman alanında sayısız esere imza attı. En önemli eserleri arasında Alemdağ'da Var Bir Yılan, Lüzumsuz Adam, Kayıp Aranıyor, Semaver ve Mahalle Kahvesi bulunuyor. Yazara ait kitap ve mektupların da sergilendiği Sait Falik Müzesi 1959 yılında açıldı. Sait Faik müzesi nerede, giriş ücreti ne kadar? Sizin için derledik.
#Sait Faik AbasıyanıkEdebiyat çevrelerinde ‘Erje Ayden’ ismiyle tanınan, Beat Kuşağı’nın Türk temsilcisi Ercüment Aydıner bilinmezliklerle dolu ama efsanevi yaşamöyküsünü, geçen sene arşivinde bulunan ve ilk kez kitaplaşan otobiyografik romanı ‘Üsküdar’daki Teyzemiz’de anlatıyor.
#Erje AydenEditörlüğünü Semih Gümüş’ün yaptığı, 2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödüllü Köprü Kitaplar koleksiyonu, çağdaş şiirimizin en önemli şairlerinden Haydar Ergülen’in çocukluk ve gençlik anılarından derleyerek kaleme aldığı ‘Şu Benim Mavi Babam’la devam ediyor. Engülen, “Bir babalar bir de hevesler eskimez” diyerek başlıyor anlatmaya, “Orta İki’den Terk”, Eskişehir Sanayi Çarşısı’ndan kaportacı Kel Hasan Usta’yı. Bir diğer deyişle o mavi babasını.
#Haydar Ergülen2018’de aramızdan ayrılan gazeteci Berat Günçıkan’ın, ilk olarak 1993’te Cumhuriyet’te tefrika edilen biyografik anlatısı ‘Marika’ şimdi kitap olarak elimizde. Kadınlığın, güzelliğin ve Rum olmanın bedelini ödemiş ama hayatı hüzünle olduğu kadar mücadeleyle de örülmüş bir kadının öyküsü bu...
#MarikaMesut Kara'nın yeni kitabı ‘Bir Uyumsuzun Hatıra Defteri’, son yıllarda edebi bir tür olarak yükselen otobiyografi kitapları arasına, hem eleştirel hem de özeleştirel öğeleriyle yeni ve farklı bir çalışma olarak katılıyor. Bir diğer yenisi ‘Sanatlarıyla İz Bırakıp Geçtiler Hayatımızdan’ ise sinema ve tiyatro dünyasından portrelere yer veriyor.
#Mesut KaraNüzhet Berkin, Nâzım Hikmet’in ünlü, dillerden düşmeyen şiiri ‘Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri’nin minnacık kadını... Arın Dilligil Bayraktaroğlu’nun çalışması ‘Nüzhet’i okumak, onun gerçekte kim olduğunu öğrenmek açısından önemli.
#Arın Dilligil Bayraktaroğlu‘Evrendeki En Küçük Işıklar’, zor zamanlarda yolumuzu kaybedip bulmaya dair gerçek ve etkileyici bir yaşamöyküsü. Sara Seager’ın aile olmaya, arkadaş olmaya, insan olmaya, kadın olmaya, yıldızlara, hayallere, yas tutmaya, uzaya dair anlattıklarını okumak, sizin de dönüp kendinize dürüstçe bakmanızı, kendinizi anlamanızı sağlıyor.
#Evrendeki En Küçük IşıklarAykan Safoğlu, SALT Galata’da açtığı ‘Teneffüs’ başlıklı sergisinde, mezun olduğu İstanbul Lisesi ya da popüler adıyla İstanbul Erkek Lisesi’ndeki deneyimlerini odağa alıyor ve kendi geçmişinin toplumsal cinsiyete, tarihe, politik iklime dokunduğu her noktada fotoğrafın, videonun ve filmin güvenilmez karakterlerine başvuruyor.
#Aykan SafoğluYarın Dünya Tiyatro Günü. Bu vesileyle oyuncusundan yazarına, yapımcısından kostümcüsüne tiyatroya farklı alanlarda emek veren 20 isme sorduk: Seyirciye hangi oyunu, neden önerirsiniz? Tüm zorluklarına inat; dünya tiyatroyla, oyunla ve yeni nefeslerle, sürprizlerle dönmeye devam etsin diye... Yaşasın tiyatro!
#27 Mart Dünya Tiyatro Günü‘Rumeli Kanaat Önderleri’ geçen hafta başında Rumeli Üniversitesi’nin Haliç’teki kampusunda bir araya geldi. Bu toplantının bir gerekçesi vardı: ’Rumeli camiası bu ülkenin mayasıdır, Rumeli topraklarını sahipsiz bırakmak istemeyiz.’ Bu ortak kanaati taşıyan kişilerin oluşturduğu Rumeli Kanaat Önderleri, altıncı defa buluşarak bölgede çıkan sorunları değerlendirdiler.
#Rumeli Kanaat ÖnderleriPandemide en çok ihmal edilen ürünler dergilerdi. AVM’lerdeki birçok kitapçıda ne yazık ki dergiler bulunmuyor, bu yüzden de dergi tiryakilerinin beklentisi yerine gelmiyor. Oysa hepimiz ilk yazımızın çıkacağı dergiyi arar bulurduk. Şimdi gene Bâb-ı Âli’den alabiliyorum dergileri. Dergilerin son sayılarında neler var, kısaca onları hatırlatmak istedim.
#DergiBiyografi denince ilk akla gelen yazar olan Beşir Ayvazoğlu, bir zamanlar şöhret sahibi olsalar bile unutulmuş değerli insanları gün ışığına çıkarıp yeniden tanıtmak gerektiğini düşünmüş. ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’ta Cinuçen Tanrıkorur, Nuri Arlasez, Hakkı Süha Gezgin, Hasan Ferit Cansever, Florinalı Nâzım ve Hanende Nedim’in hayatlarına odaklanıyor.
#Beşir AyvazoğluÉdouard Louis’in 22 yaşında Fransa’nın en popüler yazarlarından biri olmasını sağlayan otobiyografik romanı ‘Eddy’nin Sonu’, küçük bir kasabada kişiliği, tercihleri, görünümü, farklılıkları nedeniyle arkadaşları ve ailesinden gördüğü zorbalığı çok gerçekçi bir dille anlatıyor.
#Edouard LouisKaya Tanış’ın, deyim yerindeyse sürekli karşısına çıkan bir hayaletin peşine düşmesinin ürünü ‘Burası Orası Değil - Hayalet Oğuz Kitabı’. Tanış, uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplâçin’i, namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, kaleme aldığı şiir, öykü, yazı ve yaptığı çevirilerle edebi bir otopsisini yapıyor aynı zamanda.
#Hayalet Oğuz Kitabı“Geçmiş Zaman Kedileri”, kedi sevenlerin elinden bırakamayacağı bir kitap. Edebiyat araştırmacısı Fatih Altuğ’un hazırladığı kitapta edebiyatımızın Ahmet Rasim, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi en klasik yazarlarının kedilere dair öyküleri, denemeleri yer alıyor.
#Kitap