Beslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSon zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkYapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon KanseriAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeDiyet ürünlerle market sepetlerini dolduranlar dikkat! Kanserojen kabul edilen yapay tatlandırıcı aspartamın en çok diyet ürünlerde bulunduğunu söyleyen Dr. Ertan Cevizci, “Özellikle kadınlar zayıflamak için diyet ürün alıyorlar ama kendilerine çok daha fazla zarar veriyorlar” dedi.
#AspartamYazın ferahlamak için tercih ettiğimiz bir içecek şeker ve kalori miktarıyla bel çevremizi yağlandırabiliyor, selülite ve kronik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Örneğin masum zannettiğimiz limonatada yaklaşık 27 gram şeker var. Bu gizli kalorilerden korunmanın yollarını ve sağlıklı alternatiflerini diyetisyen Gülce Cingi ile birlikte derledik.
#Dr. Ecz. Metin UyarSeçimdi, sandık sonuçlarıydı, itirazlardı derken haftalardır, haklı olarak kendimizi öylesine kaptırdık ki bu akışa, önümüze düşen birçok başka haberi ‘es geçiyoruz’. Dün yabancı medyayı tararken Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına denk geldim. Şöyle diyor DSÖ: “Yapay tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcılar bir fayda sağlamadığı gibi Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarında artışa neden olabilir.” Şeker, kanser tedavi sürecimde beni de en çok yoran konuydu. Şekerden uzak durayım diye tatlandırıcı kullanıyordum ama ne büyük hata imiş. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’yı aradım. Yapay tatlandırıcıların zararlarını, şeker ihtiyacını nereden sağlamak gerektiğini ve dahası şekeri nasıl bırakacağımızı 5 maddede anlattı.
#Dünya Sağlık Örgütüİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaKola pek çok kişi tarafından sevilen gazlı içeceklerden birisidir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle kilo problemi yaşayan kişiler şekersiz kilo tüketmek istemektedir. Peki, kola kilo aldırır mı? Diyette şekersiz ve light kola içmek kilo yapar mı? Sizlere kilo hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamHamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.
Her gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaMuhtemelen rafine şekerle ilgili bazı bilgilere sahipsinizdir. Peki, sorbitol gibi düşük kalorili ikameler? Bu tatlandırıcının yenmesi güvenli midir ve sağlıklı bir diyette buna yer var mı? Sizlere sorbitol hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Sorbitol Nedir Ve Zararları Nelerdir?Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastaların büyük kısmında diyabet olduğunu açıkladı. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de diyabetliler ve obez hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirdiğini belirtti.
#KoronavirüsÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserTadı, aroması ve damağınızda bıraktığı enfes dokusuyla çikolata, neredeyse hepimiz için yerken aşka dönüşüyor. Verdiği bu tartışmasız hazzın yanında ham haliyle çikolata aynı zamanda beyin fonksiyonlarını, kalp sağlığını iyileştiriyor ve tansiyonu da dengeleyici bir özellik taşıyor. Ancak yapay tatlandırıcılar ve yağlarla birleştiğinde etkisini kaybederken bir de hızla kilo almamıza neden oluyor. Bu nedenle çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içerikli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor, yani ne kadar acı olurlarsa o kadar iyi ve sağlıklı! Sizin için bu acı hissi gidermeniz ve tatlandırmanıza faydalı olacak sağlıklı karışımları derledik.
#ÇikolataÇoğu insan daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeye karar verdiğinde, ilk olarak diyet listelerini yeniden gözden geçirir. Belki de bunu, yeme alışkanlıklarını değiştirmenin daha kolay olduğunu düşündüğümüz için yapıyoruz. Ancak nedeni ne olursa olsun, sağlıklı beslenmek her zaman göründüğü kadar kolay olmayabilir.
#Sağlıklı BeslenmeKendinize sürekli 'Karnım neden hep şişkin' diye soruyorsanız yalnız değilsiniz, bu şişkinlik çoğu insanda yaygın. Bazı yiyecekler ve içecekler gaza neden oluyor olabilir. Ancak şişkinliğin nereden geldiğini anlamak, rahatlamanın en iyi yollarından biridir. İşte karın şişliğinden hızlıca kurtulmanın 7 yolu...
#Şişkinlik