Bizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaTaze barbunyanın tam zamanı... Baklagil ailesinin bence en albenili ve en lezzetli üyesi... Pembe-kırmızı alacalı kabuklarının içinde parmak izi gibi birbirine benzemeyen o tombul taneleri ister pilaki yapın, isterseniz zeytinyağlı pişirin.
#Zeytinyağlı FasulyeMercan ailesinin bir üyesi olan sinaritin vücudu kalın ve iri pullarla kaplıdır. Beyaz, sıkı, yağsız ve lop etlidir. Balıkçıların dikkatini en çok çeken balıklar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu balığın özelliklerini ve nasıl avlanabileceğini merak ediyor. Sinarit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Günümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Bu balıkların her biri farklı özelliklere sahiptir. Mürekkep balığı da özel balıklardan birisidir. Mürekkep balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mürekkep balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
İskorpit balığı; Yunanca dilinde ''skorpidi'' sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu balık çeşidi genellikle zehirli olması ile dikkatleri çekmektedir. Dikenlerinde yer alan zehir, insan vücuduna değdiği zaman olumsuz etkilerini göstermektedir. Bu yüzden; avlama şartlarına, temizlenmesine, pişirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki iskorpit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çarpan balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Trigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
İslamiyet öncesi dönemde Türklerin mutfak alışkanlıkları arasında yumurtanın yer aldığı bilinse de; yumurtanın ne şekilde tüketildiği hakkında bilgiye rastlanmıyor. Bazı kaynaklarda yalnızca göç dönemlerine dair yumurta ve kıyma doldurulup sarılan yufkalardan bahsedilmiştir.
#BursaYeni nesil düdüklü tencere olma özelliğine sahip Arçelik Gurme Şef™ Çok Amaçlı Pişirici; sofraların vazgeçilmez yemeklerini kolay ve pratik şekilde tek tencere ile hazırlama imkanı sunuyor. Kuru fasulyeden tandıra, yoğurttan reçele kadar tüm yemekleri sağlıklı şekilde ve geleneksel lezzetle hazırlayabilirsiniz. Gelin Gurme Şef™’i kullanmanın püf noktalarına bakalım…
#Arçelik Gurme Şef Çok Amaçlı PişiriciHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#YılbaşıAmsterdam’da yılbaşı mutluğunu yaşamak için her şey hazır; hem de hepsi en orijinal ve antik reçeteleriyle hazırlanmış... İlk tarifleri Germen haklarına kadar dayanan ve ‘romantik duygularla’ süslenmiş lezzetli kurabiyeler ve çörekler, karanlığa izin vermeyen, umutları ve dilekleri canlı tutan rengârenk ışıklar, isteyenleri bir anda Amsterdam’ın asırlar öncesine ait gündelik hayatına götüren ilginç kadrajlı tablolar... Bu ay Amsterdam, herkesi mutlu eden, adeta fantastik, başka bir dünyanın kurgusuna dönüşüyor! İşte Amsterdam’da sizi bekleyenler...
#AmsterdamSizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
Ramazanda iftar ve sahur sofralarına her gün yeni çeşitler koymak maharet ister. Bu yıl ramazana özel çok yemek kitabı yayınlandı. Kitapların kimileri Osmanlı mutfağını günümüze taşıyor, unutulmuş tarifler veriyor. Bazıları daha pratik olma çabasında, her gün iftar ve sahur için uygulanabilecek mönüler öneriyor.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık ve deniz ürünlerinin tüketim oranı oldukça düşük. Kirlenen denizler, nehir ve göllerin yanısıra bilinçsiz yapılan balık avcılığı, balıkların sağlıksız ve bilinçsiz koşullarda bekletilmesi, tüketiciye zamanında ulaşamaması gibi faktörler de bunda önemli bir rol oynuyor. Bütün bunlara karşın yine de nimetlerini esirgemiyor deniz bizden.
#Yemek