Güncelleme Tarihi:
Kuruçeşme'deki butik çiçekçi La Maison des Fleurs'de harikalar yaratan Ekin Çarmıklı ve annesi Zeynep Çarmıklı, bayram için mutfağa girdiler; harika bir bayram sofrası hazırladılar. Bayram mönüsünde incik yahni, patlıcan beğendi, fırında patates ve domates sosu ile kabaklı tavuk mus yer alıyor.
"İnciği gümüş sahanlarda mı servis yapsak?" diye soruyor Zeynep Çarmıklı kızı Ekin'e. O sabah, üç katlı evin ikinci katındaki küçük mutfaktan mis gibi yemek kokuları geliyor. Ekin Çarmıklı erkenden kalkmış hazırlayacakları bayram sofrası için seçtiği ana yemek, inciği ağır ağır pişmesi için fırına koyuyor. Sonra uçarak Bebek'ten Kuruçeşme'de dört ay önce açtığı butik çiçekçi La Maison des Fleurs'e gidiyor.
Sonbahar konseptli bir masa
"Sonbahar konseptli bir masa hazırlamak istediğimiz için turuncu, sarı ve kırmızı tonlarında çiçekler seçtim. Masanın ortası için bir bal kabağının içine yerleştirdim çiçekleri. Sonra iki yanına koymak için de bakır kapların her ne kadar annem bakır sevmese de içine konmuş aranjmanlar yaptım" diyor işini çok zevkle yaptığı belli olan Çarmıklı. O çiçeklerle uğraşırken mutfağı uzun süredir yemek yapmaya ara veren annesine emanet etmiş durumda.
Amerikan servisler, gümüş suplalar, beyaz tabaklar...
Eve döner dönmez önce ağır ağır pişen inciği kontrol ediyor, sonra da salondaki büyük masayı hazırlamak için işe koyulan annesine yardım ediyor. Her ne kadar eskisi kadar yemek pişirmediğini itiraf etse de, annesi sofra düzeni konusunda tam bir uzman. "Ekin küçükken daha çok yemek pişirirdim. Özellikle de Almanya'da yaşadığımız dönemde. Ama sonra daha büyük bir eve taşınıp evimiz kalabalıklaşınca bu işi uzmanlarına bıraktım. Yine de misafir geldiği zaman mönüyü oluşturmaktan sofra düzenine, kullanılacak aksesuarlara kadar hepsini kendim seçerim. Çok zevk aldığım bir şey bu. Evimize gelen her misafiri zevkle ağırlamak isterim" diyen Zeynep Çarmıklı, bayram sofrası için en özel parçaları çıkartıyor dolaptan.
Gerçi bayram sofraları konusunda biraz şikayetçi, "Artık bayramlar tatil olarak düşünülmeye başladı. Herkes mutlaka seyahate çıkıyor. Keyifli bir bayram yemeği pek sık yenmiyor" diyor. Kalın örgü Amerikan servisler, gümüş suplalar, beyaz tabaklar ve Christofle gümüş servisler önce masadaki yerlerini alıyor. Sofraya hareket katmak için iki farklı boyda renkli bardaklar hemen tabakların önüne konuluyor.
Son dokunuşlar evin kızından
Bu arada mutafaktaki kokuların gücü artıyor. Ekin Çarmıklı kafasını kapıdan uzatıp, "Yarım saate kadar her şey hazır," dediğinde, annesi masada kullanacağı peçetelere karar vermeye çalışıyor: Pötikareli mi, düz mü? Sonunda pötikareli olanlar antika halkaların içinden geçirilip beyaz tabakların içinde yerlerini buluyor. O sırada üzerindeki önlüğü çıkararak mutfaktan çıkan Ekin Çarmıklı masaya göz gezdirip, "Harika olmuş anneciğim" diyor ve ekliyor: "Ama çiçek olmadan sofralar çıplak kalıyor bence". Ve son dokunuşları yapmak için özenle hazırladığı çiçekleri sofranın ortasına yerleştiriyor. Sonbaharı anımsatması için bir gün önceden altın yaldızlarla boyadığı süs kabaklarını çiçeklerin hemen altına koyuyor. Sonra bir iki adım uzaklaşıp oradan bakıyor sofraya, "İşte hazırız!"...
Eğlenceli bir sofra için tüyolar
1- Dekorasyon
"Tabaklarınızı beyaz tutup sofraya rengini Amerikan servisler ve peçetelerle vermeye çalışın," diyor Zeynep Çarmıklı. Kızına göre ise son dokunuş için masanızda mutlaka çiçek bulundurmalısınız. Çiçekler ortamın atmosferini değiştiren, lezzetli yemeklerden sonra en önemli unsurlar.
2- Mönü
Bayramlar, aile tariflerini tozlu çekmecelerden çıkarmak için en doğru zamanlar, özellikle de iyi pişmiş bir et ve ona yakışacak garnitürler misafirlerden övgü dolu sözler duymanızı sağlayacaktır. "Pişirdiğim tüm yemekleri sofrada, güzel servis tabaklarının içinde görmek isterim ben. Böylece kim ne kadar isterse alabilir tabağına. Hem de on kere sofradan kalkıp mutfağa gitmemiş olursunuz," diyor Ekin Çarmıklı.
3. Doğru çiçeği seçerken
"Sonbahara uygun bir düzenleme için çardak güller, okaliptüs yaprakları, minik domatesler, yabani yeşillikler kullanan Çarmıklı, her sofranın ve mevsimin çiçeğinin farklı olduğu ko¬nusunda da uyarıyor. Biraz daha ağır bir yemekte bordo güller, modern bir sofrada ise sadece yeşilliklerden oluşturulan yaratıcı düzenlemeler kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca, kapıdaki lale mevsimini de özellikle iple çektiğini belirtiyor. Favori çiçeklerini ise şöyle sıralıyor: Erengül, şakayık ve de lale.
4- Yemek sonrası
"Yemekten sonra ya içkiye devam edilir ya da bir keyif kahvesi için koltuklara geçilir. Belki müziği hareketlendirip insanları biraz havaya sokmak gerekebilir" diyen Ekin Çarmıklı, tatlı ikramını sofradan kalktıktan en az yarım sonra yapmanızı öneriyor: "Mideler dolu olduğu için tatlıya biraz yer açılmasını bekleyin".
Kaynak: Instyle
Çarmıklıların bayrama özel tarifleri için tıklayın!